Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни

2254
Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни
Снимка: iStock/Guliver

Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза на руския вестник “Взгляд“, цитиран от агенция "Фокус", в материал, посветен на черното злато.

„Колкото по-ниски са котировките на петрола, толкова остри са изявленията и по-чести са акциите за сплашване на обществеността". С тези думи анализаторите коментират последните новини за нападение срещу петролен танкер в Близкия изток. Поредица от такива атаки генерира убедителни, макар и конспиративни версии за това кой стои зад тях.

Висши ирански лидери наредили атаката срещу Саудитска Арабия

Върховния лидер на Иран аятоллах Али Хаменеи и президента Хасан Рохани пряко стоят зад атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска...

В петък бяхме свидетели на експлозия на ирански танкер в резултат на две ракетни атаки, заяви говорителят на Иранското външно министерство Абас Мусави. Танкерът е бил ударен от две ракети на около 60 мили (почти 100 километра) от пристанище в Саудитска Арабия. "Разследване, проведено от Националната танкерна компания на Иран, показва, че иранският танкер е нападнат два пъти с разлика от около 30 минути и е повреден", каза Мусави. Техеран проучва обстоятелствата на инцидента и установява кой стои зад атаката. Според Мусави е имало голям теч на петрол, което е довело до силно замърсяване на околната среда.

От своя страна иранската телевизионна компания IRIB съобщи, че танкерът вече е спрял да се движи и екипажът е успял да сведе до минимум изтичането на петрол и да предотврати появата и разпространението на пожар.

Случаите на нападения върху нефтени съоръжения в региона напоследък зачестяват. Преди по-малко от месец дронове атакуваха заводите на най-голямата саудитска компания Aramco, което доведе до срив на производството на петрол в кралството. Цените на петрола веднага скочиха с 20%. Вярно, саудитците успяха бързо да поправят фабриките, а цените на петрола се върнаха на предишните си нива - под 60 долара за барел.

Преди това през юни два танкера, принадлежащи на норвежките и японските компании, претърпяха катастрофа в Оманския залив край бреговете на Иран. Корабите пострадаха от нападение с торпеда.

Светът още дълго ще разчита на бензина и дизела

Транспортът ще е доминиран от горива, добивани от нефт и газ, в следващите поне 20 години. Защо ще бъде така обяснява икономистът ...

„Всички тези случки са взаимосвързани. Те са насочени към ескалиране на ситуацията в Персийския залив, насърчаване на напрежението в региона“, казва водещият експерт на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков.

Основният въпрос е кой стои зад всичко това? Ако това беше терористична атака, тогава защо никой не пое отговорност за нападението, изненада се Антон Биков, главен анализатор на Центъра за анализи и финансови технологии. Списъкът на „заподозрените“ в крайна сметка не е толкова голям. Това могат да бъдат САЩ, Саудитска Арабия, Израел или дори самият Иран.

Целият анализ по темата четете в Expert.bg.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com