X
 
 

Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни

1224 5
photo of Eксперти: Ниските цени на петрола подклаждат войни
Снимка: iStock/Guliver
Ниските цени на петрола подклаждат войни. Това е основната теза на руския вестник “Взгляд“, цитиран от агенция "Фокус", в материал, посветен на черното злато.

„Колкото по-ниски са котировките на петрола, толкова остри са изявленията и по-чести са акциите за сплашване на обществеността". С тези думи анализаторите коментират последните новини за нападение срещу петролен танкер в Близкия изток. Поредица от такива атаки генерира убедителни, макар и конспиративни версии за това кой стои зад тях.

Светът още дълго ще разчита на бензина и дизела

Транспортът ще е доминиран от горива, добивани от нефт и газ, в следващите поне 20 години. Защо ще бъде така обяснява икономистът ...

В петък бяхме свидетели на експлозия на ирански танкер в резултат на две ракетни атаки, заяви говорителят на Иранското външно министерство Абас Мусави. Танкерът е бил ударен от две ракети на около 60 мили (почти 100 километра) от пристанище в Саудитска Арабия. "Разследване, проведено от Националната танкерна компания на Иран, показва, че иранският танкер е нападнат два пъти с разлика от около 30 минути и е повреден", каза Мусави. Техеран проучва обстоятелствата на инцидента и установява кой стои зад атаката. Според Мусави е имало голям теч на петрол, което е довело до силно замърсяване на околната среда.

От своя страна иранската телевизионна компания IRIB съобщи, че танкерът вече е спрял да се движи и екипажът е успял да сведе до минимум изтичането на петрол и да предотврати появата и разпространението на пожар.

Случаите на нападения върху нефтени съоръжения в региона напоследък зачестяват. Преди по-малко от месец дронове атакуваха заводите на най-голямата саудитска компания Aramco, което доведе до срив на производството на петрол в кралството. Цените на петрола веднага скочиха с 20%. Вярно, саудитците успяха бързо да поправят фабриките, а цените на петрола се върнаха на предишните си нива - под 60 долара за барел.

Преди това през юни два танкера, принадлежащи на норвежките и японските компании, претърпяха катастрофа в Оманския залив край бреговете на Иран. Корабите пострадаха от нападение с торпеда.

Висши ирански лидери наредили атаката срещу Саудитска Арабия

Върховния лидер на Иран аятоллах Али Хаменеи и президента Хасан Рохани пряко стоят зад атаките срещу петролните съоръжения на Саудитска...

„Всички тези случки са взаимосвързани. Те са насочени към ескалиране на ситуацията в Персийския залив, насърчаване на напрежението в региона“, казва водещият експерт на Националния фонд за енергийна сигурност Игор Юшков.

Основният въпрос е кой стои зад всичко това? Ако това беше терористична атака, тогава защо никой не пое отговорност за нападението, изненада се Антон Биков, главен анализатор на Центъра за анализи и финансови технологии. Списъкът на „заподозрените“ в крайна сметка не е толкова голям. Това могат да бъдат САЩ, Саудитска Арабия, Израел или дори самият Иран.

Целият анализ по темата четете в Expert.bg.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители
 • Анонимен 4 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Списъкът на заподозрените наистина е кратък. Включва само една държава - Руска федерация. Държавата, която формира 90% от своя БВТ от износ на природни суровини. Не само, но почти изцяло - горива. Паднат ли цените им - тя закъсва. И веднага тук и там се започват войни, инциденти с платформи,с газопроводи и с петролопроводи. Катастрофи с танкери. Пожари. И хоп - цените почват да се вдигат.
 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  всички цигани, като араби и рушняци ще го духат
 • 121 2 121 преди 1 месец Профил на трол?
  Тая суадистка фирма Арамко няма ли да "строи" българската част от газопровода Турски (Сръбски) поток?! И после да го експлоатира?! И дали последващата екплоатация няма да е съпроводена с терористични нападения над газопровода от противниците и конкурентоте на Садитите?! Явно БОКо заедно с ДС-Ванче гюфто-албинос караТърбух са ни насадили на дрисливо арабско-терористично лайно - и сега БОКо се мота виж още ›› по арабските страни! В началото на 21 век ДС-Ванче караТърбух бе командирован от БКП+ДС заедно с Велко Вълканов и Захари Захариев при Садам Хюсеин да реди петролни дотации на ДС-ГУце АБВ-триперо първан - и Садам го обесиха след година две! ДС-Ванче си е карък и за всяка българска партия или организация, с която се е коалирал - от СДС 1997, Симо кобурга, БЗНС+Софиански, Янето, Ковачки, Бареков, Балефф, субСидер, ...... Сега да очакваме ли каръка караТърбух да катурне и БОКо заесно със суадитските шейхове?!
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  А пасола какво рече?
  : 0 !
 • Анонимен 1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Путя се нерви от ниските цени на петрола и озлобява.