X
 
 

"Ел Паис": Европа се самоубива демографски

4175
photo of "Ел Паис": Европа се самоубива демографски
Снимка: Pixabay
В цяла Европа се наблюдава укрепване на крайнодясната идеология, която е последствие от неприязънта към имигрантите и все по-засилващия се страх от загуба на самобитността, пише Милагрос Оливо.

Привържениците на подобна идеология искат да превърнат Европа в непристъпна крепост, която ще издържи на натиска на обсаждащите я на продънени лодчици имигранти. Те не искат да признаят, че съдбата на тяхната крепост зависи именно от тези, които се намират от външната страна на стената, пише авторът в „Ел Паис“. Европа вече отдавна се намира на пътя на демографското самоубийство. Сега в Евросъюза живеят 511 млн. души, но от 2015 г. смъртността превишава раждаемостта и ако числеността на населението на Европа все още не е започнала да намалява, то това е само поради това, че всяка година пристигат 1,3 млн. имигранти, смята Оливо.

Германско изследване за България: Демографска криза, "нищонеправещи младежи" и "спящ" ромски потенциал

Демографските проблеми на България са основната пречка пред достигането в страната на средния за ЕС стандарт на живота. Депопулацията...

През 1900 г. в Европа са живеели 20% от световното население. През 1960 г. – 13,5%. През 2015 г. това число вече падна до 6,95%, а по прогнози до 2040 г. то дори ще падне под 5%, ако Брекзит се провали. Само че важно е не самото намаляване на числеността на населението, а и това както това ще се отрази на жизнеспособността и производителността на Европа. На демографската криза влияе съчетаването от два фактора, които са следствие от цивилизационния прогрес: увеличаване на средната продължителност на живота, която вече достигна 81 г., и сериозната криза с раждаемостта. За поддържане на числеността на населението коефициентът на раждаемост трябва да бъде 2,1 деца на една жена. Сега средно за Евросъюза този показател е 1,5. В Испания ситуацията е съвсем печална, пише „Ел Паис“ – по-висока продължителност на живота и по-ниска раждаемост – 1,2 деца на жена.

Ако тази тенденция се запази, а вратите за имиграцията останат затворени, то през 2050 г. населението на ЕС ще се намали с 49 милиона души (с 11 млн. в Германия и със седем – в Испания). Съкращаването на работоспособното население ще се отрази на икономическото развитие. По оценки на Националния институт по статистика след 40 години Испания ще има с 8,7 млн. души по-малко работоспособно население и с 8 милиона повече пенсионери. Как тогава ще блъдат осигурявани 17 милиона пенсионери, сред които несъмнено ще има и такива, които днес гласуват за десницата, констатира Оливо.

И заключава, че за поддържане на ръста на населението на Европа са необходими мащабни миграционни потоци.

Actualno.com

Етикети:

Рейтинг: 5 от 5. Гласували общо: 1 потребители

4 Коментара

Кафене
Съгласявам се с общите условия за ползване на сайта

Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 3 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Нищо по-страшно от война! Имигрантите търсят спасение! Като си помисля, че толкова много българи са и мигрирали, и ако те бяха така третирани и нежелани и гонени, как щяхме да се чувстваме ние? Бъдете по-човечни, говори се масово за тях като за диви животни. Срамота. Това че сме бедна държава не трябва да ни обезличава и озлобява. Виновни са отговорните за пропуските които правят при проучванията виж още ›› на тези хора и напълни ха Европа с терористи и изнасилвачи.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Анонимен 2 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Кой ще храни пенсионерите...а кой ще храни имигрантите ? Защо няма статистика колко от тези имигранти работят и допринасят? Хората не са просто цифри , те са личности . За какво ни е количество без качество?
 • Анонимен 2.1 Анонимен преди 1 месец Профил на трол?
  Първо твоята еснафска същност не иска да проумее , че на пенсионерите/ките им е удържано за пенсия през времето когато са били като нас или не им е удържано , но по вина на Държавни служители/ки и отговорноста за идващият хаос е на хората били в управленията . Тези за които гласуваш . И е видимо , че по същество нямаш нишо против враждебните мигранти , а просто се чудиш защо нямало някаква статист виж още ›› ка. Лошо , много лошо.
  : 0 !
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

 • Македонецъ 1 Македонецъ преди 1 месец Профил на трол?
  Изцяло Проглобалистки п*сквил на основата на верни факти. Първо НЯМА ТАЗИ европа за която се споменава. Има европейски ДЪРЖАВИ страдащи от ДЕМОГРАФСКИ ПРОБЛЕМ. И това наистина е ТАКА и е в резултат на Политики толериращи имащи тези прийждащите за да се заключи точно по този начин както е тук. Това обаче подсказва , че ПРОМЕНИТЕ ТРЯБВА ДА БЪДАТ ИЗКЛЮЧИТЕЛНИ. Сътрудничество е необходимо , но без евр виж още ›› опа. България НЕПРИСТЪПНА КРЕПОСТ ЗА враждебните мигранти и толериране на РАЖДАЕМОСТА.
 • Екипът на actualno.com ви благодари, че използвате кирилица за вашите коментари. В случай, че коментарът Ви съдържа нецензурни квалификации и лични нападки, или обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа, той ще бъде изтрит от модератора на сайта.

Последно в Актуално