Епидемията от коронавирус удари сериозно и самолетните пътувания

10130
Епидемията от коронавирус удари сериозно и самолетните пътувания
Снимка: Getty Images/Guliver

Опасенията от коронавируса са на път да причинят първото спадане на глобалните въздушни пътувания след повече от десетилетие. За това предупредиха експерти, след като ръководителят на Световната здравна организация (СЗО) заяви, че прозорецът за сдържане на огнището се стеснява. По темата пише британският вестник The Times в свой материал, цитиран от агенция "Фокус".

Нежеланието или невъзможността за полет ще доведат до 4,7% намаление на продажбите в световен мащаб и ще струват на индустрията 23,7 милиарда британски лири, тъй като търсенето се очаква да спадне до нива, които не се наблюдавани от 2008 г. насам след финансовия крах, прогнозира Международната асоциация за въздушен транспорт (ИАТА). 

Втора жертва на коронавируса в Италия

Още един човек почина в събота след усложнения вследствие на заразяване с коронавируса в Италия, съобщи БГНЕС, цитирайки италианската и...

Тази информация дойде на фона на изказване на генералния директор на СЗО, който заяви, че вярва, че вирусът може да бъде поставен под контрол, но предупреди: „Прозорецът от възможности се стеснява, така че трябва да действаме бързо, преди да се затвори напълно", поясни Тедрос Аданом Гебрейесус. Той добави: „Това огнище може да се развие във всякаква посока. Ако се справим добре, можем да предотвратим сериозна криза, но ако пропилеем възможността, тогава ще имаме сериозен проблем пред нас".

Страните в Азия и по-далеч от тях, включително Австралия, наложиха ограничения на пътниците, които наскоро са били в провинция Хубей, центъра на огнището, или в други райони в Китай.

Според прогнозата на ИАТА, по-голямата част от финансовото въздействие ще се почувства от авиокомпаниите в Източна Азия, където приходите ще паднат с 21,4 милиарда британски лири, повечето от които - приблизително 9,9 милиарда паунда - ще се поемат от китайските превозвачи. Александър де Жуниак, генерален директор на ИАТА заяви, че 2020 г. ще бъде "много трудна година" за индустрията заради вируса. Той каза още: „Това са предизвикателни времена за световната индустрия на въздушния транспорт. Спирането на разпространението на вируса е основен приоритет. Резкият спад в търсенето в резултат на Covid-19 ще има финансово въздействие върху авиокомпаниите. Авиокомпаниите вземат трудни решения за намаляване на капацитета, а в някои случаи и закриване на маршрути. По-ниските разходи за гориво ще помогнат за компенсиране на част от загубените приходи. Това ще бъде много трудна година за авиокомпаниите". 

Изданието напомня, че глобалните епидемии имат връзка с нарушаване на търсенето на самолетни пътувания. Избухванията на птичи грип през 2005 г. и 2013 г. и Близкоизточния респираторен синдром през 2015 г. доведоха до загуби в сектора, но именно Тежкия остър респираторен синдром (ТОРС) през 2003 г. предизвика най-големия спад на въздушните пътувания.

75 000 са заразени с коронавирус в Китай, има болни в още 26 страни

Повече от 75 000 души са заразени с коронавирус в Китай, извън държавата са открити случаи на зараза в 26 страни. На фона на разрастващ...

В разгара на избухването през май 2003 г., броят на пътниците в азиатско-тихоокеанските авиокомпании е около 35% по-нисък от нивата им преди кризата.

Коментарите на директора на СЗО дойдоха, след като броят на потвърдените случаи на Covid-19 продължава да нараства. Той каза, че е „много загрижен“, че Иран е отчел 18 случая и четири смъртни случая само през последните два дни. Големият брой случаи в светия за шиитите град Кум доведе до опасения, че инфекцията може да се разпространи по-далеч, отколкото властите очакват или признават. 

Извън Китай са потвърдени 1152 случая на вируса в 26 държави и има девет смъртни случая, включително един в Италия, докладван в петък вечерта (днес има втори такъв –бел. ред.). Китай отчете 75 567 случая и 2239 смъртни случая. Броят на потвърдените случаи на вируса в Южна Корея се е удвоил до 204, като нарастват опасенията, че се появява нова база за заразяване извън Китай, отчасти заради религиозна секта с над 200 хиляди души, чиито членове често се прегръщат.

Всичко по темата четете в тези материали.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари