Ердоган: Ако светът мълчи, ще има хуманитарна катастрофа в Идлиб

5988
Ердоган: Ако светът мълчи, ще има хуманитарна катастрофа в Идлиб
Снимка: Getty Images/Guliver

Турският президент Таип Реджеп Ердоган предупреди, че военната офанзива на сирийската армия в района на Идлиб може да предизвика хуманитарна катастрофа.

Това казва той в статия, публикувана във в. The Wall Street Journal със загрлавие "Светът трябва да спре Асад".

Очертава ли се нов конфликт Русия – Турция?

Очертава се нов конфликт Русия – Турция като този от 2015 година, пише руският ежедневник „Независимая газета“. Турц...

Според Ердоган действията на режима в Дамаск може да предизвикат проблеми със сигурността не само в Турция и Европа, но и много по-далеч. Турският лидер смята, че "целият свят може да плати цената, ако международната общност не предприеме необходимите мерки". "Русия и Иран също носят отговорност за хуманитарната катастрофа с Идлиб", казва още Ердоган.

"Всички членове на международната общност трябва да разберат тяхната отговорност, когато нападението срещу Идлиб наближава. Последствията от бездействие са огромни", пише турският президент.

Ердоган също каза, че сирийският народ не може да бъде оставен на милостта на режима на Башар Асад.

"Нападение на режима (в Идлиб) също би създало сериозни хуманитарни рискове и рискове за сигурността за Турция, останалата част от Европа и извън нея", добавя той.

Турският президент припомня престъпленията на режима - своеволни арести, системни изтезания, екзекуции, бомби варели, химически и конвенционални оръжия - които се извършват срещу сирийския народ за седем години.

Defence News: Експанзионистичният Запад е този, който предизвиква безпокойство

Западните медии до такава степен са вглъбени в Русия, че това вбесява колегите им в Москва. Това пише в свой коментар Матю Боднер за се...

"В резултат на сирийската гражданска война, която Съветът за правата на човека на ООН нарича" най-лошото предизвикано от човека бедствие от Втората световна война ", милиони невинни хора са станали бежанци или са били вътрешно разселени", каза той.

Ердоган припомня също така ролята на Турция в защитата на сирийския народ, тъй като е страната му е дала подслон на най-много бежанци в света - на 3,5 милиона души.

Според Ердоган, въпреки че Турция е цел на терористични групировки като „Ислямска държава“ (ИД) и ПКК, Страната му не губи решимостта си да помогне на сирийците, допълва БГНЕС.

"Ние доведохме сирийската опозиция на масата за преговори в Женева и стартирахме процеса на Астана заедно с Русия и Иран", казва той, като добавя, че Турция следователно успя "да посредничи за прекратяване на огъня, за създаването на зони за деескалация и за евакуирането цивилни от зони, подложени на атаки от режима“.

Ердоган предупреждава, че режимът Асад се готви да започне "мащабна офанзива срещу Идлиб", където живеят около 3 милиона души и е едно от малкото сигурни убежища за вътрешно разселени сирийци.

Der Standard: Всички искат да влияят на Балканите

Австрийското издание Der Standard съобщи, че Европейският съюз, Русия, Китай, САЩ и Турция използват търговия и политика, за да ко...

"В опит да предотврати нападението, моето правителство допринесе за създаването на зона за премахване на риска от конфликт и създаде 12 наблюдателни пункта за документиране и докладване на нарушения на прекратяването на огъня".

Като заяви, че сирийският режим се опитва да легитимира възможната си атака под претекст за борба с тероризма, Ердоган допълва, че никоя страна не би оценила по-добре необходимостта от борба с тероризма, отколкото Турция, тъй като е била цел на терористични атаки от началото на сирийския конфликт.

Ердоган казва, че САЩ, които са съсредоточени върху химическите атаки на режима на Асад, трябва да "отхвърлят своеволната си йерархия на смъртта".

"Конвенционалните оръжия са причина за много повече смъртни случаи", смята турският президент.

Ердоган пише, че спирането на "следващото кръвопролитие" в Сирия не е било само задължение на Запада, но партньорите на Турция в мирния процес в Астана - Русия и Иран - също са отговорни за предотвратяването на "хуманитарна катастрофа".

National Interest предсказа "случайна" ядрена война

САЩ, Русия или Китай могат напълно случайно да започнат ядрена световна война заради спецификата на системите на наблюдение и разузнава...

Ердоган призовава за "по-всеобхватна международна операция за борба с тероризма" за изкореняването на терористи и екстремисти в Идлиб, като заяви, че определени терористични групи са били активни в района.

"Идлиб е последният изход преди плащането на таксата за ползване на пътя. Ако международната общност, включително Европа и САЩ, не успеят да предприемат действия сега, не само невинни сирийци, но целият свят ще плати цената.

"Турция направи всичко по силите си, за да спре кръвопролитието непосредствено до нас. За да гарантираме, че ще успеем, останалата част от света трябва да отстрани тесния личен интерес и да хвърли тежестта си зад политическо решение", каза турският президент.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Голямата руска офанзива: Поглед от Чехия какво ще се случи

Скопие - крачка назад. Ако продължи така, ще стигне до Тито

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари