Есенните опашати лъжи на Кремъл – обобщени от ЕС

26321
Есенните опашати лъжи на Кремъл – обобщени от ЕС
Снимка: Gettyimages

В последно време прокремълската дезинформация успя да достигне нови висоти, макар и само като резултат от вече изпитани похвати. Какви са параметрите на упражнението от началото на тази есен – ето какво сочи обзорът на стратегическото звено на ЕС за разобличаване на дезинформация.

На първо място, разбира се, е класирана снимката на бившия държавен секретар на САЩ и неуспял кандидат-президент на демократите Хилари Клинтън с терорист номер едно в света Осама Бин Ладен. Снимката е направена за състезание по Photoshop, организирано преди вече над 10 години от сайта FreakingNews. Това обаче не пречи да бъде размахвана все едно е истинска, като говорителят на руското външно министерство Мария Захарова за последно я използва като "доказателство" в свое телевизионно интервю относно инструментите за реализация на американската външна политика. Всъщност оригиналната снимка изобразява Клинтън заедно с музиканта Шубхашиш Мукхерджи.

До 1 млрд. долара годишно харчи Кремъл за информационна пропаганда

Обхватът на прокремълската дезинформационна кампания струва между 600 млн. и 1 млрд. щадски долара на година. В същото време Русия е ин...

Доста добре разработен похват е и създаването на фалшив профил в някоя социална мрежа, по възможност на името на по-известна личност. През тази седмица такъв случай имаше в Чехия – там чешки депутат заяви във Facebook, че предпочита в страната му да има 5 млн. мюсюлмани, а не 5 млн. избиратели, които предпочитат като политик чешкия президент Зденек Земан. Профилът на чешкия депутат се оказа фалшив.

По-сложна тактика е да бъде написано и разпространено официално фалшиво писмо. Такъв случай обаче имаше – писмо, уж писано от европейския външен министър Федерика Могерини до полското външно министерство, с което тя уж иска от Полша да си промени позицията за реформата в образованието на Украйна, която засегна изучаването на майчин език от малцинствата в бившата съветска република. Писмото беше публикувано в Reddit на английски и подхванато от куп руски сайтове, като акцентът беше, че Могерини позволява да бъдат нарушавани човешките права и "подкрепя нацисти". Наложи се Европейската комисия официално да опровергава информацията за писмото.

Дезинформацията от Русия за Каталуния се е увеличила доста

Броят на фалшивите новини за Каталуния, идващи от Русия, се е увеличил в последно време. Това сочи статистиката на специалното звено къ...

През изминалата седмица пък се появи информация в Mid.ru, че финландският външен министър Тимо Сойни казал на руския си колега Сергей Лавров, че иска Русия да влезе в Европейския център за контратерористични хибридни заплахи. Такова нещо обаче няма – наложи се да бъде опровергавано. В този център могат да влязат само страни-членки на ЕС и НАТО.

Друга опашата лъжа беше слухът, че САЩ вземат биологичен материал от руски граждани, за да създадат биологично оръжие, което влияе само на руснаци - на база на уникалния им генофонд. На информацията беше дадена сериозна гласност от Russia Today, като твърдението, изказано от Игор Никулин, уж бивш инспектор в Комисията по биологичните и химичните оръжия на ООН, беше, че имало обява на сайта на американското правителство. Такова нещо действително съществува, но пробите са за комплексно медицинско изследване. Дори руският биолог Михаил Гелфанд определи новината за биологичното оръжие срещу руснаци като пълна глупост, противопоставяйки се на изказване по темата от страна на руския президент Владимир Путин. Според Гелфанд, най-вероятно се изследват генетични мутации и няма как да бъде създадено биологично оръжие на принцип "генофонд", защото различните раси хора си приличат прекалено много по генетични маркери.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари