Ето как коронавирусът промени света

4589
Ето как коронавирусът промени света
Снимка: Getty Images/Guliver

Какво се промени в света поради пандемията от коронавирус и как страните се опитват да преодолеят последствията от нея и да се адаптират към новата реалност, можем да научим от обзора на „Дойче веле“, представен от БГНЕС.

Европа отвори вътрешните граници

От 15 юни повечето държави-членки на ЕС възстановиха свободното движение в рамките на ЕС и Шенгенското пространство. Ограниченията, въведени поради пандемията от коронавирус през март тази година, бяха премахнати за всички държави от ЕС с изключение на Швеция. Неблагоприятната епидемиологична ситуация там, която беше резултат от шведския „специален начин“ за борба с COVID-19, не отговаря на критериите на ЕС за отваряне на вътрешните граници.

ЕС спасява икономиката си

Брюксел отдели 500 милиарда евро, за да помогне на държавите-членки на ЕС, които са най-силно засегнати от пандемията. Предвижда се също така да се създаде временен фонд за възстановяване, средствата от който ще бъдат използвани за подобряване на европейската икономика.

130 милиарда евро за подкрепа на немската икономика

Двойно вдигат клиничната пътека, по която се лекува основно COVID-19

Двойно вдигат сумата за клиничната пътека, по която основно се лекува COVID-19 у нас. Очаква се новите цени да бъдат разписани в Анекс ...

Германските власти взеха мерки за преодоляване на икономическите последици от пандемията от коронавирус. Обемът на антикризисната програма за периода 2020-2021 г., одобрена от германското правителство, е 130 милиарда евро. До края на годината ставката на ДДС ще бъде намалена в страната от 19% на 16%, на семействата ще бъдат платени по 300 евро за всяко дете, а до 25 милиарда евро ще бъдат отпуснати за индустриите, засегнати от карантинните мерки.

Приложението Corona-Warn-App проследява контактите на пациенти с коронавирус

Германия въведе официално приложението Corona-Warn-App, което предупреждава за възможен риск от коронавирусна инфекция. То ще фиксира движението на собствениците на смартфони и ще ги уведомява за контакт с човек, заразен с SARS-CoV-2, което ще помогне да се проследят и прекъснат веригите от вирусни инфекции. Приложението може да се изтегли в Google Play Store и Apple Store.

Отлагане на наградите „Оскар“, отмяна на „Евровизия“

Поради пандемията от коронавирус по целия свят дейностите, планирани за 2020 г., бяха отменени или отложени. Церемонията по награждаването на Академията беше пренесена от 28 февруари за 25 април. Повечето филмови компании бяха принудени да прекъснат производството на филми. Отмененият конкурс за песен „Евровизия 2020“ се проведе под формата на онлайн концерти.

COVID-19 митове - нека ги забравим!

Коронавирусната пандемия ни завари неподготвени. Загубили увереност в досегашното си поведение и начин на живот, много хора изпаднаха в...

Олимпиада и Европейско първенство по футбол - не по-рано от 2021 година

Олимпийските игри в Токио и Европейското първенство по футбол също станаха жертва на коронавируса: и двете събития бяха отложени за 2021 година. МОК се опитваше дълго време да спаси Олимпиадата, но в крайна сметка беше принуден да я отложи. Подобно решение бе взето в УЕФА на среща на представители на 55 национални футболни федерации, които са членове на Европейския футболен съюз.

Коронавирусът не попречи на парада в Русия

Въпреки неблагоприятната епидемиологична ситуация в Руската федерация, коронавирусът не се превърна в повод да се отмени парада по случай 75-годишнината от победата. По заповед на Владимир Путин събитието се състоя на 24 юни, в деня, когато парадът се е провел в столицата през 1945 година. Референдумът за изменение на Конституцията, насрочен за 1 юли, не бе отменен в страната. СЗО издаде предупреждения към Русия и за двете събития.

Тунис обяви победа над коронавируса

Борисов в действие: Да свикваме с най-тежкото на коронавируса, овика медиите, че питат за президента (ВИДЕО)

Усилваме болниците, трябва да свикнем да живеем с коронавируса в най-тежкото му измерение. Като гледам опашките за Гърция, видимо се в ...

Тунис стана първата страна, която обяви пълна победа над коронавируса. Премиерът Елиас Фахфах каза, че възможността за втора вълна е минимална, въпреки че призова гражданите да останат бдителни. Тунизийските власти отвориха границите на 27 юни. Пристигащите в страната туристи ще трябва да представят сертификат за отрицателен тест за коронавирус.

В Пекин – ново избухване на SARS-CoV-2

Въпреки факта, че в много страни броят на инфекциите на SARS-CoV-2 намалява, опасността от втората вълна не е изключена. Така в Китай отново бе регистрирано огнище на COVID-19, като броят на случаите надхвърли 100. Новото огнище стана пазарът на храни „Синфади“. Властите в Пекин ограничиха автомобилната връзка на града с други части на страната, за да намалят риска от разпространение на болестта.

Кога ще се появи коронавирусна ваксина?

На поява на коронавирусна ваксина се надява цял свят. Броят на лабораториите, работещи по създаването й, е голям. Учените вече имат няколко варианта за ваксина, които се тестват върху животни. Германия, Франция, Италия и Нидерландия се присъединиха към съюз за съвместно предоставяне на ваксината на всички страни от ЕС след създаването на лекарството. Но очевидно ваксината ще се появи на пазара не по-рано от средата на 2021 година.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари