Европа трябва да престане да гледа на САЩ като на голям брат, който я защитава

5317
Европа трябва да престане да гледа на САЩ като на голям брат, който я защитава
Снимка: Getty Images/Guliver

„Ние ще се върнем“. С тези четири думи, произнесени по време на Конференцията по сигурността в Мюнхен през 2019 г., Джо Байдън стопли сърцата на европейците, отчаяни от хаотичната, равнодушна и понякога открито враждебна външна политика на президента на САЩ Доналд Тръмп.

Но дори ако кандидатът за президент на Демократическата партия спечели изборите (все по-вероятно „ако“, ако Байдън се окаже способен да запази предимството си в проучванията), ще е необходимо повече от топли чувства, за да се възстановят трансатлантическите отношения.

Със или без надежден партньор в Белия дом, Европейския съюз и водещите европейски сили ще трябва да се научат да живеят в свят, в който Вашингтон все още може да бъде основен гарант на сигурността на европейския континент, но няма да имат обхвата , за да оправят всички проблеми в региона. И в който от тях ще се изисква да направят повече, за да докажат полезността на трансатлантическото партньорство.

„Не можем просто да чакаме, докато Байдън пристигне. Трябва да имаме план ", казва Дейвид О'Съливан, който беше посланик на ЕС във Вашингтон до миналата година. „Какво е нашето предложение? САЩ са нашият незаменим партньор в обозримо бъдеще. В наш интерес е да укрепваме американското лидерство, а не да го подкопаваме. Каква цена сме готови да платим, за да постигнем балансирана програма? “

В речта си в Мюнхен Байдън призова за реформа на НАТО, която да посрещне уникални за 21 век заплахи и обеща "сериозна координация и изграждане на консенсус". В последните си изказвания и статии той се закле да се върне в първия ден от президентството си към Парижкото споразумение за борба с изменението на климата и към Световната здравна организация. Той също така обеща да се присъедини към ядрената сделка на Иран, попиляна от Тръмп, ако Техеран възобнови пълното спазване, и да потвърди недвусмислено клаузата за взаимна отбрана на НАТО.

Всичко това ще бъдат добре дошли новини за европейските политици, които искат да възстановят едно от най-успешните партньорства в историята и да отговорят на глобалните предизвикателства наред със САЩ, вместо да реагират отбранително на предсмъртните бури в Twitter от непримиримия главен пищял.

Но докато от демократичната администрация във Вашингтон може да се очаква повече да се консултира със съюзниците, да бъде по-активна дипломатически и да подкрепя международните институции, председателството на Байдън няма да отбележи завръщане към ерата след Втората световна война, в която Европа би могла да си позволи да живее удобно под американския чадър.

Жерар Ару, бивш френски посланик във Вашингтон, твърди, че националистическият изолационизъм на Тръмп не е анормално. Напротив, той казва, че е дълбоко вкоренен в историческата подозрителност на САЩ към чужди заплетени положения. И който и да се озове в Белия дом през 2021 г., няма да се върне към либералния интервенционизъм или към глобалната американска хегемония.

„Тръмп върви по стъпките на бившия президент на САЩ Барак Обама, който разбра изтощението на американския народ със задгранични намеси“, пише Ару в книгата си „Дипломатически паспорт“, публикувана в края на миналата година.

Politico: Могат ли САЩ и Европа да се сближат отново?

След три години и половина от редуваща се некомпетентност и враждебност от Вашингтон, САЩ и Европа сега са на ръба на стратегическото о...

„Стилът има значение и подходът на [Тръмп] е брутален, едностранен и несъдействащ, но общата нишка на относително изключване от международната сцена вероятно е необратима.“

Дали администрацията на Байдън би била по-готова да се включи, ако Турция използва сила, за да наложи претенциите си за континентален шелф в богатото на газ източен Средиземноморие? Ако Ливан изпадна в граждански размирици и глад след катастрофата в пристанището в Бейрут, предизвикваща потоп от бежанци? Ако прокси войната в Либия на Обединените арабски емирства, Египет и Русия срещу Турция и Катар ескалира? Или ако Русия се намеси в Беларус, за да смаже протестите след оспорвани избори?

Стратегическата насоченост на Вашингтон към Източна Азия и далеч от Европа и Близкия изток, която започна при Обама, води до постоянно преразпределяне на военната сила и икономически фокус в отговор на ускоряващото се изкачване на Китай като основен предизвикател на глобалното господство на САЩ.

Подобно на Тръмп, Байдън ще очаква Европа и НАТО да понесат повече от тежестта за сигурността в Близкия изток. Европейските правителства може би са по-склонни да помогнат, ако политиката на САЩ по отношение на Иран и израелско-палестинския конфликт се върне от едностранния стремеж на Тръмп към промяна на режима в Техеран и от мирна сделка, която е силно тенденциозно в полза на Израел . Но дали европейците разполагат със средствата или политическата воля за справяне с някое от тези предизвикателства, е много съмнително.

Истинският лакмусов тест за американско-европейско сътрудничество при администрация на Байдън вероятно ще дойде по Китай, по отношение на който европейците далеч не са обединени помежду си, но са нетърпеливи да избегнат това да бъдат въвлечени от Тръмп в нова студена война.

Байдън избра кой ще му е вицепрезидент

Най-вероятният кандидат на Демократическата партия за президентските избори в САЩ Джо Байдън избра сенатор Камала Харис от Калифорния ...

Тони Блинкен, един от висшите съветници по външна политика на Байдън, казва, че как да се справи с Пекин е най-важният въпрос, с който демократичният президент би се сблъскал.

„Няма по-важна връзка в света от САЩ и Китай. Трябва да работим заедно, за да я оправим “, каза той на скорошната видеоконференция в Чатъм Хаус. Администрацията на Байдън би действала по въпроса като работи със съюзници и „се показва в институции, вместо да дезертира“.

Като се има предвид тази нова реалност, ще е необходимо повече от надежда или пожелателно мислене, които изобилстват в коридорите на Брюксел, за да се върне обратно трансатлантическото партньорство. Накратко, Европа трябва да спре да се отнася със САЩ като към Голям брат, който я защитава и на който винаги може да разчита, че ще изплаши хулиганите в съседство - а по-скоро като равенство в партньорство, в което и двете страни носят тежестта.

Ако Байдън изпълни своите обещания от първия ден, европейците трябва да са готови да отговорят със собствени „резултати“.

Те трябва да предложат да работят с Вашингтон за реформиране на Световната търговска организация и подновяване на трансатлантическите търговски преговори с нова гъвкавост на селскостопанските и аерокосмическите субсидии, ако Вашингтон премахне наказателни тарифи за стоки от ЕС.

Болтън: Бъде ли преизбран, Тръмп може да изтегли САЩ от НАТО

Бившият съветник на президента на САЩ по националната сигурност Джон Болтън смята, че Доналд Тръмп, ако бъде преизбран за втори мандат,...

Европейските държави, включително Франция, трябва да се съгласят да се откажат от прилагането на цифрови данъци, ако САЩ се ангажират добросъвестно да преговарят за принципите на корпоративното данъчно облагане в ОИСР с определен срок. Те трябва също да засилят общите си усилия за отбрана, за да допълнят НАТО с по-силен европейски стълб и да станат по-твърди с Китай, като настояват за инвестиционна реципрочност и защита на критичната инфраструктура и технологии.

ЕС също така трябва да предложи постоянен трансатлантически консултативен форум по чувствителните въпроси на трансфера на технологии и инвестициите - отворен за партньори като Канада, Япония и Австралия.

В замяна тя трябва да търси ангажимент на САЩ да се откаже от вида на екстериториалните вторични санкции, използвани от администрацията на Тръмп, които укрепват доминацията на долара над международната платежна система, за да санкционират чуждестранни компании, обвинени в нарушаване на националните санкции на САЩ срещу Иран или други целеви държави.

Не е сигурно, че Байдън би желал или би могъл да прекрати този постоянен дразнител в трансатлантическите връзки, при който често начело е Конгресът. Но правителствата на ЕС трябва да изяснят, че това е условие за добросъвестно сътрудничество между съюзниците при справянето със стратегическото предизвикателство на Китай и други.

По-уверена в себе си Европа трябва да предложи на президента Байдън по-зряло партньорство, но не и подчинение. В опасен и несигурен свят възстановяването на трансатлантическите връзки след разрушителната атака на Тръмп трябва да бъде основа за възстановяването след коронавируса, което е основен приоритет от двете страни на Атлантическия океан, пише Politico.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари