Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19

5259
Европейските домове за възрастни: В мъглата на COVID-19
Снимка: iStock/Guliver

Там смъртта може да бъде невидима и непреброена, но ковчезите трудно се крият. Така започва анализът за ситуацията в домовете за възрастни хора в Европа по време на пандемията от коронавирус на Луси Уилямсън и Джеймс Бедкок, публикуван в BBC. Actualno.com публикува целия текст:

"Пред дома за социални грижи "Ротшилд" в Париж, един фургон пристига, за да разтовари дървените ковчези, все още обвити във фабрична пластмаса.

Доставчикът казва на чакащ отпред журналист, че поръчките са "нон стоп".

Вратите на дома са здраво затворени. Тук са починали шестнадесет души, съмнението е, че причината е коронавирус. Знае се за други 80 заразени.

Смята се, че повече от една трета от старческите домове в района на Париж са засегнати от коронавируса. Но докато смъртността в болницата се регистрира в ежедневния бюлетин, статистика на смъртта в домовете за социални грижи няма.

Александър Санер работи като лекар в друг дом във Вогез, в източната част на Франция, където са починали поне 20 души.

"Имаше огнище от около петдесет заразени, които имаха треска, последвана от тежка пневмония", каза той. "В разгара на епидемията тук трябва да е имало 25 или 30 интубирани пациенти".

Le Monde: Страните от ЕС приемат антидемократични закони в борбата с COVID-19

След първоначалното обявяване на епидемията малко от обитателите на домовете за пенсионери във Франция се тестват за вируса въобще. Но ден след ден се появяват истории за двуцифрени смъртни случаи в тези институции, сега на практика затворени и изолирани от външния свят.

Както Италия и Испания досега са най-големите и смъртоносни огнища на заразата в Европа, така и възрастните хора в домовете за грижи са понесли най-болезнения удар, причинен от масовото заразяване и недостига на персонал.

В Италия са регистрирани стотици смъртни случаи в старчески и социални домове в Бергамо.

Най-крутите мерки за коронавируса - пълна карантина на най-възрастни и излизане само след разрешение за другите

Тревога за смъртност в домовете за грижи в Испания за първи път беше повишена в мадридския център Монте Ермосо, където най-малко 20 починаха от коронавирус. Сега военните предлагат спешна помощ и дезинфекция на повече от 1300 центрове в страната.

Намесата на властите често идва твърде късно. Двадесет и трима души бяха намерени мъртви в друг дом за възрастни хора в Мадрид, включително две от монахините, които са се грижили за настанените там.

В дом в Алкой, близо до Аликанте, загинаха 26 от 130 души. Повече от 1600 жители на социални домове за грижи загинаха през първите четири седмици на март, като за повече от половината се смята, че са станали жертва на COVID-19.

Истината за коронавируса ще се разбере - следете хазартните ходове на Тръмп

Докато върви джафкането за всеки малък детайл от извънредното положение в България - сякаш не е ясно, че при извънредно положение не се...

Роднините са гневни заради липсата на информация за епидемията, докато социалните и медицински работници обясняват, че недостигът на гледачи и липсата на защитно облекло бързо водят до сривове, тъй като болногледачите се заразяват с вируса и трябва да се самоизолират.

Euronews: Здравните системи на България, Румъния и Полша няма да издържат на COVID-19

В началото на март президентът Еманюел Макрон посети дом за възрастни хора, за да говори за защитата от вируса. Той беше заснет, седнал на маса, заобиколен от възрастните хора - без маски за лице и социално дистанциране.

Няколко дни по-късно всички посещения в тези домове във Франция бяха забранени. И миналата седмица правителството заяви, че всички техни резиденти трябва да бъдат изолирани индивидуално в стаите си.

А тъй като много от персонала са болни или в изолация, разпространението на този вирус е много трудно да се контролира на тези места.

Над 850 души се включиха в най-големия хакатон в България с проекти срещу коронавируса

Над 850 души със 111 идейни проекти се включиха в най-големия хакатон в България, организиран от Power of BG и посветен на решаването н...

"Веднага след като коронавирусът влезе в някой от тези домове, всичко свършва", каза санитарка в дом за стари хора, пожелала анонимност.

"Не можем да направим нищо. Тъй като нямаме достатъчно персонал става драматично. След като вирусът влезе в дома, ще има огромен брой смъртни случаи", категорична е тя.

Министърът на здравеопазването заяви, че Франция ще започне масово тестване на населението си, и е поръчал милиард маски.

Премиерът Едуар Филип удължи националната карантина с още две седмици.

"Битката едва сега започна", каза той, като предупреди, че първата половина на април ще бъде "още по-трудна" от предходните 15 дни.

Български депутат е болен от коронавирус

Първи български депутат се разболя от коронавирус. Новината съобщи председателят на парламента Цвета Караянчева на извънреден брифинг. ...

Всяка вечер жителите на Франция стоят пред отворените си прозорци, за да аплодират медицинския персонал на страната.

Солидарността с лекари, медицински сестри и работници, които се борят с пандемията, в това число и за възрастните хора в домовете е на лице. Но анкетите сочат, че доверието в правителството е спаднало, дори преди вълната на коронавирусната епидемия да е достигнала своя връх.

Противоречиви данни за болните от коронавирус в Китай повдигат въпроси

* Луси Уилямсън, Джеймс Бедкок, BBC, Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

The Times: Великобритания умува как да връща нелегални мигранти на няколко държави

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари