Европейското бъдеще - с дъх на революция, белязана от неориентираност

2799
Европейското бъдеще - с дъх на революция, белязана от неориентираност
Снимка: Getty Images/Guliver

Откакто честотата на заразата с коронавирус започна да нараства в някои европейски страни, потенциалът за граждански вълнения и политически трусове се увеличи, тъй като търпението се изчерпва.

В последните два дни сръбската столица Белград е свидетел на жестоки сблъсъци - хиляди протестиращи, вбесени от повторното налагане на някои мерки за блокиране, влязоха в ожесточени битки с полицейските части, искайки оставката на управляващите и то буквално два дни след като тези управляващи се върнаха на власт, официално с над 60% подкрепа. А правителствата по целия европейски континент са изправени пред пробуждащи се за битки граждани по собствените им улици.

Опасения: Иронията е, че хората ще научат от собствен опит какво е коронавирусът

"Държа си на думите – шаранът го изпуснахме, но не всичко е загубено". Това заяви професорът-математик Николай Витанов, който пра...

Сърбия премина от едно от най-строгите заключвания в Европа до почти пълно отваряне на страната в началото на май, но скокът в потвърдените случаи предизвика повторно въвеждане на комендантски час през уикенда. Сръбският президент Александър Вучич нарече ситуацията с вируса в Белград "тревожна" и "критична", като болниците в града наближават запълване на капацитета си. В безредиците в Белград и крайнодесни, и крайнолеви протестиращи се биха с полицията.

Още преди пандемията, Европа беше в хватка на нарастващ граждански гняв, а повечето партии бяха разтърсени от популистки вълнения, които промениха политиката на континента. Но пандемията направи мнозина на континента още по-гневни, подтикна към протести, допълнително поляризира политиката и доведе до дълготрайно политическо и социално напрежение.

"В ранните етапи на кризата политиката спря и общественото мнение се изгуби зад действията на националните правителства. Гражданите бяха изпратени във вътрешно изгнание в собствените си домове, много от тях бяха парализирани от страх и несигурност", отбелязва доклад на Европейския съвет за външни отношения миналия месец.

Но с хора на ръба на нервна криза, нарастваща безработица и икономически трудности, настроението в някои големи градове се влошава.

Лондон, Париж, Брюксел и Щутгарт - всички бяха символ на безредици през последните седмици. Безброй неща предизвикаха хората - от борба за расова справедливост до гняв от ограниченията заради заразата. Някои от тях бяха предизвикани от всеобща ярост и безсилие без изразени политически искания. В Щутгарт миналия месец стотици започнаха бунтове и разграбиха магазини, след като полицията арестува заподозрян наркотрафикант. В Лондон усилията на полицията за ограничаване на нелегалните съседски партита доведоха до сблъсъци.

Сръбски министри за протестите: Искат да направят преврат

Десет полицаи бяха ранени при снощните безредици по улиците на Белград, причинени от недоволството от новите ограничителни мерки на сръ...

И настроението вероятно ще се влоши, страхуват се някои наблюдатели. Предвижда се икономическите трудности в Европа да са по-големи, отколкото се очакваше преди. Европейската комисия предупреди, че ЕС ще изпадне в по-дълбока рецесия тази година и ще отнеме повече време, за да се възстанови от коронавирусната криза, отколкото се очакваше по-рано. А новата прогноза дори не включва възможна втора вълна от инфекции, които биха предизвикали допълнителни мерки за блокиране и ще доведат до още по-големи икономически сътресения. Според различни оценки, са възможни икономически мотивирани дълготрайни антиправителствени протести в цяла Европа, ако икономическото възстановяване е бавно и неравномерно.

Миналия месец Институтът за икономика и мир, глобален мозъчен тръст, който публикува годишен глобален индекс за мир, предупреди, че Европа вероятно ще стане свидетел на нарастващи граждански вълнения заради въздействието на коронавируса.

"В Европа се очаква нарастване на политическата нестабилност, а бунтовете и масовите стачки ще се увеличат", отбелязват изследователите на института. "Вероятно е икономическото въздействие на COVID-19 да увеличи напрежението чрез увеличаване на безработицата, разширяване на неравенството и влошаване на условията на труд - създавайки отчуждение от политическата система и увеличаване на гражданските вълнения", заяви Стив Килелеа, основател на института.

Други анализатори предупреждават за вероятността от задълбочаваща се поляризация поради коронавируса.

"Вече установеният конфликт между по-националистическата и протекционистка десница и по-социалистическите и "прогресивни" леви изглежда вероятно ще се изостри", писа наскоро главният анализатор на Financial Times Мартин Уолф.

ECFR: Почти половината европейци са недоволни от отговора на ЕС на коронакризата

Ново проучване, проведено в 9 държави-членки, показва както широко обществено неодобрение към отговора на Европейския съюз (ЕС) на прич...

Всичко това допринася за увеличаване на политическия риск на целия континент. "Компаниите, институциите и домакинствата са принудени да функционират в политическа атмосфера, която става все по-трудна и по-трудна за овладяване", според изследователи от "Стратфор".

Още: "Прескочихме със засилка границата от 200 случая на COVID-19 за ден, в САЩ има почти 62 000 за ден"

Автор: Джейми Детмер за "Гласът на Америка"; Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари