F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)

72601
F-16 срещу Су-35: Предстоящата война на изтребители в небето на Украйна (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Властите в Киев многократно са искали от своите западни съюзници модерни бойни самолети, по-специално изтребители F-16, но САЩ дълго време отказваха да предоставят това оборудване и не позволяваха на други страни да го реекспортират в Украйна.

Причината за тези колебания беше страхът от използване на американски изтребители за удари по цели в Русия, което може да доведе до ескалация на конфликта. Президентът на САЩ Джо Байдън обаче наскоро даде зелена светлина за обучение на украински летци да пилотират F-16. Полша и някои други страни вече са започнали да обучават украинци да управляват този самолет. При това развитие на събитията трябва да се очаква, че F-16 рано или късно ще полетят над Украйна и ще влязат в пряка конфронтация с руски изтребители, включително Су-35.

Стари украински самолети

Превъзходството във въздуха е основното предимство на Русия в конфликта с Украйна. Киев е загубил най-малко 60 от 145 изтребителя и 32 от 139 вертолета, според поверителни документи, изтекли наскоро в онлайн платформата Discord. 

Киев не разкрива загубите си, но признава трудностите, пред които са изправени въоръжените сили на Украйна при ремонта и подмяната на повредени части на самолетите. Полковник Юрий Игнат отбеляза, че от 1991 г. украинските ВВС не са получили нито един нов самолет. По-голямата част от авиопарка на страната се нуждае от адекватна поддръжка и ремонт, както и от руски резервни части, които Киев в момента не може да получи. Още: F16 vs. МиГ-29: Какво показва първата битка между двата изтребителя (ВИДЕО)

Украйна е наследила огромен, но остарял флот от съветски бойни самолети и вертолети. Той включва самолети Су-24, Су-25 и Су-27, както и МиГ-29, основният изтребител на руските ВВС. Създаден е в края на 70-те години, за да се противопостави на американските изтребители F-16.

Първият модел на МиГ-29 е сравнително примитивен, тъй като е разработен предвид изискванията на съветските ВВС - лек, многоцелеви изтребител от четвърто поколение. МиГ-29 влиза официално в експлоатация през 1986 г. и бързо заема водеща позиция в съветската авиация, пише още Al Jazeera.

МиГ-29, подобно на F-16, може да носи ядрени бойни глави и ракети с радарно насочване.

От МиГ-29 до F-16

F-16 е на въоръжение в повече от 25 държави и е най-разпространеният изтребител в света.

Създаден от американската компания Lockheed Martin през 70-те години на миналия век и официално приет през 1979 г. Това е лек самолет, но е проектиран така, че ниската му маса да не се отразява на бойните му способности. F-16 е създаден от консорциум, който включва САЩ и четири държави от НАТО (Белгия, Дания, Нидерландия и Норвегия). По това време са произведени около 348 самолета за ВВС на тези страни.

F-16 се нарича "Боен сокол", тъй като има високи нападателни и отбранителни способности и може да се използва за въздушна подкрепа. Максималната далечина на полета е 4220 километра, да не говорим за способността му да носи до 6 ракети. Най-важното е, че F-16 е по-маневрен от повечето си конкуренти. Той може да открива цели при всякакви метеорологични условия, както и ниско летящи самолети.

Пилотът на F-16 има безпрепятствен обзор на 360 градуса. В допълнение, американският изтребител е оборудван с подобрена навигационна система, модул за глобално позициониране, инерционна навигация и електронна война.

Американският изтребител разполага с мощни радари и високоточни способности за идентификация на наземни цели, което го прави подходящ за прикриване на украинските войски по време на наземни боеве с руските сили, както и да помагат за отблъскване на руски въздушни атаки. Украинците твърдят, че изтребителите F-16 ще помогнат за защитата на морските пътища и по този начин ще осигурят непрекъснатото преминаване на кораби със зърно, което не може да се постигне със самолети съветско производство.

Според някои експерти F-16 ще промени фундаментално баланса на силите в този конфликт, балансирайки силите на Русия и Украйна във въздуха. Трябва да се отбележи, че украинският въздушен боен флот е около 4 до 5 пъти по-малък от руския, да не говорим за голямата разлика във възможностите на техниката. Следователно Киев има остра нужда от фундаментална модернизация на своите ВВС.

F-16 срещу Су-35

Ще могат ли F-16 да се противопоставят на руските изтребители от четвърто поколение Су-35, които Москва активно използва в момента по време на конфликта? Су-35 има голямо крило и е много маневрен, може да прави резки маньоври, за разлика от F-16. Освен това той може да изстрелва ракети със скорости и на височини, които американският изтребител не може да достигне. Су-35 е оборудван и с по-модерни радари. От друга страна, американският изтребител е лек и бърз, трудно се забелязва, защото е с много малки габарити спрямо повечето други изтребители. F-16 е лесен за поддръжка и икономичен.

Много от тези, които се интересуват от военните дела, очакват с нетърпение първата открита конфронтация между руски и американски самолети след края на Студената война. Но е малко вероятно F-16 да полетят над Украйна в скоро време. Въпреки началото на обучението на украински пилоти за управление на тези изтребители, графикът за доставката им в Украйна все още не е определен. Според американски експерти може да минат поне 18 месеца, преди Киев да получи първата партида изтребители. Още: Бивш пилот с мрачна прогноза за трансфера на F-16 в Украйна (ВИДЕО)

Експертите посочват три фактора, възпрепятстващи доставката на американски изтребители в Украйна. Първият е продължителността на периода за обучение, който според оптимистичните оценки може да отнеме поне 6 месеца.

Второ, Украйна няма необходимата инфраструктура за експлоатация и укриване на американски самолети (от писти и бази до веригите за доставка и поддръжка).

Третото са политическите пречки. САЩ и техните западни съюзници се опасяват, че доставката на тези бойни самолети ще ескалира напрежението с Русия, особено ако Украйна реши в даден момент да използва американските самолети, за да удари територията на врага, като по този начин увеличи вероятността от пряка конфронтация между Русия и Запада. Тази червена линия - да не се доставят F-16, обаче все повече избледнява: Байдън към Русия за доставката на F-16: Да, рисковете са за вас (ВИДЕО)

Автор: Нихад Заки  

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари