Financial Times: Дръзки украински удари срещу Русия - подготовката за контраофанзивата

12834
Financial Times: Дръзки украински удари срещу Русия - подготовката за контраофанзивата
Снимка: Getty Images

До лятото остават броени дни, а новата контраофанзива на Украйна все още не започва. На Запад смятат, че това е нарочно замислено, за да се внесе несигурност в Русия. А атаките срещу нея са предназначени да упражнят "психологически натиск".

Първо имаше мистериозна атака с дрон срещу Кремъл. Последва "нахлуване" в граничния район Белгород, чиито неприятни последици за Москва може да я принудят да изтегли напред части във вътрешността на страната. След това, в края на миналата седмица, Украйна нанесе удар с дрон срещу руския шпионски кораб "Иван Хурс" в Черно море. А във вторник сутринта дронове атакуваха Москва. Последваха и "нови вълнения" в Москва и Белгород. Тези атаки, в навечерието на дългоочакваната контраофанзива на Киев, с която той очаква да си върне окупираната територия, се добавят към поредица от все по-смели операции за създаване на необходимите условия, пише в анализ британското издание Financial Times.

Защо турските дронове "Байрактар" изчезнаха от небето над Украйна? (ВИДЕО)

Русия е свалила почти всеки дрон Bayraktar, който притежава Киев, пише изданието Business Insider. Въпреки че в началото на конфликта т...

Тези формиращи операции, вариращи от символични удари до големи стратегически атаки, са обичайна военна практика. Тяхната цел, според представители на отбраната и анализатори, е да заблудят врага, да го объркат и по някакъв начин да "оформят" бойното поле преди голяма офанзива.

"Заблуждаващите операции за измама винаги са били част от военните усилия, но сега техният ефект се засилва от социалните медии. Това е нещо като ловкост на магьосник: той мами зрителя и отклонява вниманието му, принуждавайки го да погледне в друга посока", обясни бившият майор от американската армия Джон Спенсър, сега ръководител на изследването на градската война в Института за модерна война в Уест Пойнт.

Първият от неотдавнашната поредица от резки украински удари беше експлозията на два дрона на фона на златния купол на Кремъл на 3 май - въпреки че Киев отрича всякакво участие в това. Във вторник сутринта, в отговор на вълна от руски удари по Киев, още няколко дрона избухнаха над руската столица. Русия твърди, че е свалила всички, като им е попречила да достигнат целите си. Видеа в социалните мрежи показаха друго.

Междувременно говорител на украинското военно разузнаване каза, че този набег, а вероятно и последващи, са предназначени да "подкопаят морала [на руснаците]“ и да ги принудят да преместят войски по границата, но призна, че "досега не сме видели някакви признаци за това".

Русия в никакъв случай не бездейства. В отговор тя засили ракетните и безпилотни удари по украински градове и обекти. Докато финалът на конкурса за песен на Евровизия се провеждаше във Великобритания, Тернопол, родния град на украинската група, беше бомбардиран. Според местния кмет на 13 май е имало мощна експлозия в западния украински град Хмелницки, вероятно в склад за боеприпаси. В понеделник (29.05) беше ударено и летището на града.

The Times: Руската ракета "Кинжал" отвори нова ера във военното дело

Трябваше тази ракета да не може да бъде спряна. Хиперзвуковият "Кинжал" щеше се забие право в гърдите на Украйна и на цялата НАТО - све...

Западни представители предупреждават, че успехът на украинската контраофанзива далеч не е предрешен. Но Киев ще продължи своите формиращи операции, съчетани с целенасочени атаки, за да подкопае руската военна сила и способности, добавиха те. Това вероятно са удари с голям обсег на доставените от Великобритания крилати ракети Storm Shadow.

"Украинците се опитват да тестват и разбират кое работи и кое не. Целият смисъл на тази контраофанзива е, че нито Русия, нито западните съюзници знаят кога всъщност ще започне – или дали ще я има. Така че от всичко, което се случва, руснаците могат само да гадаят", каза един високопоставен западен служител.

От украинска гледна точка става въпрос за нервност и несигурност. Коментирайки акцията в Белгород миналата седмица, главният секретар на Съвета за национална сигурност на Украйна Олексий Данилов каза пред държавната телевизия: "Нека руснаците свикнат с това".

Мнение: Украйна изглежда атакува в Русия и това трябва да е предупреждение за САЩ

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари