Френски експерт: Нямаме танкове за Украйна, германските са изборът (ВИДЕО)

13879
Френски експерт: Нямаме танкове за Украйна, германските са изборът (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images

Еманюел Макрон е подложен на натиск да изпрати френски танкове Leclerc в Украйна. Френският президент уклончиво каза, че "нищо не може да се изключи" по отношение на доставката на тези танкове. Leclerc с нищо няма да помогнат на Украйна, заявил пред списание Point офицерът Ян Бойвин, който някога командвал формированието Leclerc. Танковете ни са малко на брой, а за настъпление трябва "танкова лавина", добавя той.

Бойвин е считан не само във Франция като "ходещата енциклопедия за бронираните бойни средства". Сега той поддържа специалния блог Blablachars за "бронирани" теми. Бойвин отговорил на въпросите на изданието Le Point за танковете Leclerc.

Le Point: Срещнахме се с вас през 1997 г. в лагера Мурмелон, когато бяхте командир на една от първите танкови формации Leclerc. Каква роля тогава беше отредена на тези танкове в армията?

Ян Бойвин: По това време армията имаше четири такива танкови формирования и всички те бяха причислени към 501-ви и 503-ти танкови полкове под командването на полковник Винсент Депорт. Те са формирани по модела на RC 80, т.е. средно по 80 танка. Танковете още не бяха в експлоатация, тъй като се подготвяхме да ги пуснем в експлоатация през 1999 г. Експериментирахме, търсейки подходящи бойни тактики за тях. Проучихме различни възможности. За това ни помогна Парижката кавалерийска школа (запазеното име й не бива да подвежда, там се изучава съвременна военна техника). Те също привлякоха производители на танкове и всички участници в програмата за производство и въвеждане в експлоатация на Leclercs.

- Колко танка смяташе да закупи армията тогава?

- Първоначално ставаше въпрос за 1200 танка, но след това техният брой беше намален на 800. Поръчките бяха направени на 9 транша. Като цяло не са настъпили фундаментални промени. Leclerc остана почти същият, какъвто беше по време на пускането му. Оптикоелектрониката и управлението на огъня останаха непроменени, само терминалът на тактическата система за командване и контрол (SIT) е интегриран в съществуващите бойни средства. Модернизацията на 100 танка Leclerc XLR, поръчана от Главната дирекция на въоръженията (DGA) за 50 машини в края на декември 2021 г. (плюс още през декември миналата година), включва няколко нововъведения. С това Leclerc ще бъде оборудван със същите кооперативни бойни инструменти като другите бойни машини от серията, като Jaguar.

- На този етап Франция не е взела решение за доставката на танкове Leclerc на Украйна. От техническа гледна точка, по-специално от гледна точка на тяхната поддръжка, това добра идея ли е?

- Не, доставката на нашите танкове на Украйна би била лоша идея. Ако погледнете от гледна точка на чисто френските интереси изземването дори на малък брой танкове от нас ще създаде особено болезнени трудности, тъй като в наличност са останали едва 225 машини. Може да има и други, съхранявани в складове, но по този въпрос версиите се различават: ако някои стари танкове се съхраняват в складове, тогава те вероятно вече ще бъдат широко използвани за осигуряване на резервни части за танкове в експлоатация. Не може да става дума за доставка на повече от 14 танка. Те няма да могат да бъдат полезни в общата схема на операциите и няма да повишат боеспособността на украинската армия. Има твърде много трудности за преодоляване. За такова малко време логистичните проблеми ще бъдат значителни. По принцип аргументите срещу изпращането на Leclerc не са много по-различни от тези, които американците изтъкват срещу доставката на техните танкове M1 Abrams. И в двата случая поддържането на оборудването в работно състояние и обучението на екипажа са доста реални пречки. Още: Франция: Целият свят иска нашите гаубици, ускоряваме производството

- Били сте офицер от танковия батальон AMX 30-B2 и танковия батальон Leclerc, следователно знаете какво означава подготовка на екипажа. Ако ви дадат три млади жени или мъже цивилни да ги обучите за екипаж на Leclerc днес, колко време ще отнеме обучението, преди да могат да участват в бой?

- За една перфектно работеща машина техническата подготовка е възможна от 6 до 8 месеца. Но за да могат хората да водят война, според мен са нужни поне 10 месеца или дори година.

- Откакто танкът Leclerc е въведен в експлоатация, използван ли е някога в бой?

- Доколкото знам, не. Но беше разположен в Косово през 1999 г. и в Ливан през 2007 г. От друга страна, притежаваните от ОАЕ танкове Leclerc бяха използвани по време на справянето с бунтовниците в Йемен и свършиха отлична работа.

- Писахте за това в своя блог Blablachars. В свой пост вие твърдите, че най-доброто решение да помогнете на украинците би било да им осигурите постоянен и достатъчен брой танкове "Леопард-2". Защо?

- Leopard 2, който привлича вниманието на всички, е единственият боен танк, който съществува в Европа в достатъчни количества за мащаба на украинския конфликт. Качествата на този танк, който е с отличен двигател, не предизвикват съмнения. Плюс това не е толкова рядък и изключителен: танкът е в около петнадесет европейски армии в различни модификации. Така че оставете френските танкове, немските обаче са интересен избор.

Опит от САЩ с танк "Леопард": Все едно караш "Мерцедес" (ВИДЕО)

- Поляците и бившите съюзници на СССР снабдиха Украйна с руски танкове, дарени им от Съветския съюз, способни да нанесат големи щети на врага, както показва изминалата година на военни действия. Няма ли да е по-лесно да се продължи по този път?

- Потвърждавам: продължават доставките на танкове руско производство от парковете на бившите страни членки на Организацията на Варшавския договор (ОВД) - бившите съюзници на СССР. Много от тях са модернизирани от чешката специализирана компания Excalibur, преди да бъдат изпратени в Украйна. Първи доставиха чехите, следвани от поляците и словенците, а след това по настоятелна молба на ЕС се присъедини и Унгария. Германия практикува политика на заместване, като се съгласява да замени машините, дарени от руснаците, с немска технология. В резултат на това бившите членове на Министерството на вътрешните работи получават нови или малко използвани танкове Leopard. Съвсем наскоро Кипър заяви готовността си за такава замяна, като предложи да достави на Украйна руски танкове Т-80 УД. Това са ефективни машини, познати на украинците. Но това не е достатъчно за украинското командване.

- Преди конфликта в Украйна често имаше мнение в обществото и сред вземащите решения, че бойните танкове са остарели оръжия. Какво мислите?

- След края на Студената война през 1989 г. танковете се използват много често в бойни условия. В първата война в Персийския залив през 1991 г. имаше много танкове, включително 40 френски AMX-30 B2, в Босна датчаните имаха танкове, точно както ползваха и в Сомалия през 1993 г. Танковете смазваха всяка съпротива в Афганистан. В последно време те се използват много активно в Сирия и Йемен.

- Френското правителство реши да достави на Украйна леки бойни танкове AMX-10 RC. Какво мислите за това?

- Леки танкове има в много страни, всички са верижни, но ние имаме колесни. Миналата година Филипините закупиха танкове Sabrah с шаси, разработено от GDELS (General Dynamics European Land Systems). Над ходовата им част са монтирани куполи, произведени от израелската Elbit Systems, и 120-мм оръдие. Още: Великобритания дава на Украйна 1000 ракети, Франция - гаубици, а Израел се дърпа за ПВО

- Американската армия също реши да оборудва своите части за оперативна намеса със 105-мм оръдия за подпомагане на активните действия на пехотните части.

- Руснаците разработиха лек танк "Спрут-СДМ1", оборудван със 125-мм оръдие. Но AMX-10 RC не е такъв. Това е колесна разузнавателна машина. Украйна ще може да го използва в разузнавателни и поддържащи операции, както бронетанковите полкове на нашата армия в състава на бронираните пехотни бригади. AMX-10 RC също действа като част от разузнавателния полк на армията. Последната концепция е типично френска: става въпрос за разузнаване с огън. Колесните бойни средства от този тип влизат в бой, за да определят възможностите на противника. Но те не се използват за атака вместо истински бойни танкове! Те не са предназначени за това, защото резултатите могат да бъдат катастрофални!

- Имаше ли основание Франция да се отказва от леки верижни машини?

- Някога имахме верижен бронетранспортьор АМХ-10 П с 20-мм оръдие. Премахнат е от експлоатация през 2000-те години. След операция Dage в Саудитска Арабия всички френски леки бронирани машини са проектирани в "колесна" версия, така че да могат лесно да бъдат доставени и разгърнати. Serval, подобно на Griffon и Jaguar, са проектирани да бъдат пренасяни по въздух с A400-M.

- Не е ли това причината да се застъпите за закупуването от Франция на малка шведска бронирана машина CV-90?

- Това е тествана машина. Сега работи в силно обновена версия и според мен е най-добрата в света в тази категория бойни машини на пехотата. Швеция доставя на Украйна 50 от тези машини в базов вариант, оборудвани с 40-мм оръдие. За борба с пехотата, която няма да има противотанкова защита, такива оръдия несъмнено са много ефективни.

Интервюто е на Жан Гиснел за списание Point.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари