Gazeta Polska: НАТО трябва да отвърне на действията на Русия в Европа

4495
Gazeta Polska: НАТО трябва да отвърне на действията на Русия в Европа
Снимка: Pixabay

В началото на годината централната тема що се отнася до сигурността беше ситуацията в Близкия изток, свързана с ескалацията на конфликта между Техеран и Вашингтон, включително последиците от убийството от страна на американците на иранския генерал Касем Сюлеймани. Случаят засяга не само Иран и САЩ, но и страни, които са свързани със страните в конфликта и техните съюзници. Един от ключовите партньори на първата е Русия, коментира полското издание Gazeta Polska в статия, предоставена в превод от агенция Фокус.

Двете държави са свързани, по-специално в Сирия, която Владимир Путин посети в началото на януари. Руският лидер е наясно, че може да използва напрежението в региона на Близкия изток за собствените си цели, тоест да получи възможност да продължи да провокира САЩ в бъдеще. Такъв сценарий продължава да се случва и провокациите не са само словесни по форма. Преди няколко дни във водите на Арабско море руски кораб, игнорирайки многократните предупреждения, се приближи на опасно разстояние до американския разрушител “Farragut”. След като инцидентът стана известен, се проведе разговор между ръководителя на Пентагона Марк Еспер и руския министър на отбраната Сергей Шойгу и това показва, че ситуацията е била сериозна.

Настъпва ли крахът на американската мечта?

Сред белите американци нараства силно броя на самоубийствата и смъртта, причинена от наркотици и алкохол. Това сочат данни от изследван...

Състезание във въоръжаването

Русия провежда неоимперска политика в различни региони, като същевременно се стреми да постигне целите си в Близкия изток, Африка и Европа. В случая с последните говорим за сплашване на съседите и провокиране на противници по такъв начин, че в крайна сметка те да могат да бъдат обвинени в стремеж да променят системата за сигурност. На първо място, това се отнася до НАТО. Русия не е доволна от броя и мащаба на ученията, които членовете на Алианса провеждат в Европа. Кремъл също активно се противопоставя на присъствието на американските сили и новите военни технологии на континента. Русия възприема всяка инициатива на НАТО, насочена към осигуряване на сигурността, като посегателство срещу нейния суверенитет. Владимир Путин работи за допълнителното въоръжаване на своята страна, в отговор на всичко това, а ключовият елемент от неговия мащабен план е прехвърлянето на оборудване в района на Калининград, който граничи с Полша.

Ракетите и „Искандер-М“

В близост до границата с Полша Русия разполага с ракетни системи „Искандер-М“, в които могат да се използват крилати ракети 9M729. Именно тяхното производство и приемане на въоръжение накара Вашингтон да се оттегли от Договора за премахване на ракетите със среден и малък обсег на действие от 1987 г. Обхвата на полета на 9M729 надхвърля 500 км и това противоречи на една от основните разпоредби на документа.

Сега Москва, която вече не е ограничена от никакви задължения, произвежда и използва оръжия, които заплашват много европейски държави. Миналата седмица ръководителят на НАТО Йенс Столтенберг в интервю за германските медии призна, че Алиансът знае за разполагането на ракети в района на Калининград и следи ситуацията. Той добави, че ще даде адекватен и решителен отговор.

Коминните филтри: Решение или разхищение?

През седмицата научихме, че Столична община вече е инсталирала 85 филтъра на комини в квартал "Факултета", а още през лятото бе планира...

„Ще работим по системите за противовъздушна отбрана и противоракетна отбрана, по конвенционалните оръжия, за увеличаване на бойната готовност и удължаване на периодите на предупреждение“, подчерта Столтенберг. В интервю за германски медии той отрече твърденията на Русия, че НАТО планира да разположи нови ядрени ракети в Европа.

“Кинжал“ и съвременният руски флот

Преди няколко дни руските медии съобщиха, че по време на ученията в Черно море в близост до окупирания Крим руснаците тествали ракетата „Кинжал“, изстреляна от изтребител МиГ-31К. В същото време се състоя изстрелването на ракетите "Калибър" - модернизирана версия на ракетата, предназначена за комплекса "Искандер-М". Според изявленията на руските инженери, те са способни да удрят цел на разстояние 2600 км, а в допълнение, те са и трудни за засичане и унищожаване от системи за противоракетна отбрана.

Кремъл също иска да оборудва флота с нови кораби. Както Путин наскоро каза, делът на съвременните оръжия и техника във Военноморските сили на Русия трябва да се увеличи до 70%.

„През 21-и век трябва да поддържаме и укрепваме статута на страната ни като една от водещите морски сили“, каза той.

Кой държи богатството на Иран?

В Иран тя е могъща икономическа сила: Революционната гвардия, част от която беше и влиятелният генерал Касем Солеймани. Смята се, че тя...

Това е знак за факта, че през следващите месеци Русия може да засили действията си във водите на Балтийско море и в района на Калининград. За да се предотврати военната експанзия на Кремъл е нужна незабавна и решителна реакция на НАТО. Политиката на отстъпки по отношение на Русия през годините доведе до разгръщане на цяла поредица от конфликти в Европа, които бяха водени от руски сили. Сега трябва да се положат всички усилия, за да се гарантира, че грузинският или украинският сценарий няма да се повтори в нито една от страните от Източна и Централна Европа.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари