Газопроводът за намаляване на зависимостта от Русия се превърна в празна инвестиция на ЕС

13271
Газопроводът за намаляване на зависимостта от Русия се превърна в празна инвестиция на ЕС
Снимка: Srbijagas

За седем години Европейската комисия е похарчила около половин милиард евро за газови проекти, които или няма да бъдат завършени или е вероятно да се провалят. Повечето от тях са отишли за газопровода, което трябваше да намали зависимостта на ЕС от руския газ. Такива резултати от изследването са публикувани от международната организация за правата на човека Global Witness.

Според правозащитници, Европейският съюз е отпуснал 440 милиона евро за седем газови проекта, които се провалят. От тях 431 милиона евро са били насочени към газопровода BRUA, който трябва да свърже газовите находища в румънския сектор на Черно море с България, Унгария и Австрия.

„Ясно е, че BRUA най-вероятно няма да постигне никоя от целите. Част от газопровода е построен през ноември 2020 г., но този участък се намира вътре в Румъния и не го свързва със съседни държави или с черноморските находища. Инвеститорите са загрижени, че газопроводът няма да доставя черноморски газ, тъй като Exxon (един от операторите на все още неразработените находища в Черно море) обяви желанието си да напусне проекта и да продаде лиценза си. През април миналата година това доведе до факта, че плановете за разширяване на BRUA до Унгария бяха отменени” - гласи проучването на Global Witness.

Организацията забелязала, че генералният директор на румънския Трансгаз Йон Стериан сега говори за развитието на самата газотранспортна система на страната, но ръководителят на румънския регулатор ANRE Мария Маничута каза, че не знае какво ще се транспортира по тръбопровода, ако не разрешат въпроса с производството на черноморския газ.

Global Witness вярва, че посоченото разхищение на средствата на европейските данъкоплатци всъщност може да се окаже дори по-голямо, тъй като организацията не е взела предвид инвестициите от правителствата на ЕС и безвъзмездните средства от европейските банки. Например през 2017 г. BRUA получи 60 милиона евро от Европейската банка за възстановяване и развитие.

Правозащитната организация призова ЕК да изостави изцяло газовите проекти и да ги премахне от списъка с приоритетни интереси (PCI).

„Невероятно е, че Европейската комисия счита съществуващия процес на вземане на решения за това, как да се харчат публични пари, за справедлив. Ако компаниите, които ще се възползват пряко, участват в процеса, тогава не би трябвало да е изненадващо, че по-голямата част от средствата са пропилени“ – каза пред Euractiv Джонатан Гант, който отговаря за газовите компании в Global Witness.

Според румънския премиер Людовик Орбан цялата финансова помощ от ЕС за изграждането на газопровода възлиза на 180 милиона евро. Думите му по време на церемонията по пускането на първата част на проекта бяха цитирани от оператора „Трансгаз".

В противен случай перспективите на тръбопровода са разочароващи. Преди няколко години Букурещ промени законодателството си, ограничавайки износа на газ и въвеждайки по-високи данъци върху минните компании. В резултат на това партньори в дълбоководния блок "Нептун", където откриха голямо газово находище, OMV Petrom и ExxonMobil отложиха приемането на последното инвестиционно решение и американската компания щеше да напусне проекта.

Първоначално беше планирано голямото черноморско дълбоководно поле да може да произвежда 3-6 милиарда кубически метра газ годишно, като по-голямата част от него ще отиде за Унгария и Австрия.

Превод със съкращения: Ганчо КАМЕНАРСКИ

Още: България плаща по-скъпо от Сърбия за руския газ по "Турски поток" - наистина ли?

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com