Германия е в политическа криза, но Меркел не мисли за оставка

5763
Германия е в политическа криза, но Меркел не мисли за оставка
Снимка: Getty images/Guliver

Накъде тръгва Германия? Всички си задават този въпрос след провала на преговорите за съставяне на коалиция. Едно е ясно: ако се стигне до нови избори, канцлерката Меркел е готова да се кандидатира отново.

Всеки, който след провала на сондажите за съставяне на т.нар. "коалиция Ямайка" е очаквал да види една угрижена и съсипана Ангела Меркел, сигурно е разочарован. Вчера вечерта германската канцлерка излезе уверено пред медиите и в интервю за ZDF заяви, че лично тя не е допуснала грешки в коалиционните преговори с ХСС, СвДП и Зелените. "Направих каквото можах. И повтарям, че наистина бяхме доста напреднали", изтъкна тя.

Настроенията за нови избори в Германия се засилват

Болшинството германски граждани с право на глас предпочитат да има нови избори за Бундестаг, след провала на преговорите за съставяне н...

Затова и - логично - Меркел не мисли за оставка. "Не съм се замисляла за подобна крачка. Сега Германия се нуждае от стабилност", каза тя. Тази ситуация обаче е напълно нова за опитната правителствена ръководителка: в предишните си три управленски мандата тя без особено усилие успя да състави работещо правителство - два пъти със социалдемократите и веднъж със свободните демократи. Сега обаче, вече осем седмици след изборите, страната все още няма правителство, а настроението в Берлин е като пред потоп.

Не може да се отрече, че Меркел умее да изработва компромиси, само че този път не помогнаха нито умението ѝ да преговаря, нито волята ѝ да управлява Германия още четири години.

"По-добре е да не си в управлението, околкото да управляваш грешно" - с тези думи шефът на либералите Кристиан Линднер оттегли партията си от сондажите. А това, че той прочете изявлението си от напечатан предварително текст, се тълкува като знак, че прекъсването на четириседмичните преговори не е било спонтанно решение.

Този удар под кръста вероятно е смутил и Меркел. Въпросът е дали провалът на преговорите за коалиционно управление трябва да се тълкува и като неин личен провал? И дали това е началото на края на нейното управление? Преговарящите от ХДС и ХСС застанаха твърдо зад нея, дори я хвалят и спонтанно ѝ ръкопляскат. Официално от редиците на собствената си партия Меркел не получава критики, но постепенно ще ѝ става все по-трудно: накрая сигурно и тя ще бъде обвинявана, че не е успяла да обедини преговарящите партии.

Меркел: Готова съм за повторни избори

Германският канцлер Ангела Меркел заяви, че е готова да води партията си на евентуалните повторни избори за Бундестаг, вместо да рискув...

Сега Меркел търси изход от задънената улица. Германският президент Щайнмайер изглежда не бърза за нови избори. Вместо това той призова партиите да преосмислят още веднъж поведението си. "Очаквам всички да демонстрират готовност за разговори, за да може в най-скоро време да се стигне да съставяне на правителство", посочи той в речта си пред медиите след срещата с канцлерката Меркел, на която Щайнмайер бе домакин. В следващите дни държавният глава ще проведе подобни срещи и с лидерите на останалите партии. "Който се явява на избори, за да спечели политическата отговорност, той не се отмята, когато тя вече е в ръцете му", припомни Щайнмайер по време на речта си.

Този негов призив се отнася и до социалдемократите, които заедно с ХДС и ХСС биха имали стабилно мнозинство в следващия парламент. Те обаче - след спешно заседание в партийната си централа в Берлин - потвърдиха нежеланието си да участват в ново издание на широката коалиция. Техният лидер Мартин Шулц пледира вместо това за нови избори. "В такава ситуация думата си трябва да каже суверенът, т.е. германските избиратели", увери Шулц.

След рекордно ниския си резултат - 20,5 процента на изборите през септември - сега социалдемократите се надяват на по-добро представяне на евентуални нови избори. Същевременно те не пестят критиките си към канцлерката. "Нейната политика, нейният начин на ръководене, това, че не задава посока и цели, всичко това я изпрати в задънена улица. С други думи: Меркел се провали", заяви генералният секретар на социалдемократите Андреа Налес.

Разбира се, консерваторите не са съгласни с тази оценка. Шефът на парламентарната фракция на ХДС/ХСС Фолкер Каудер им отговори, че след като не са готови да поемат отговорност, е по-добре да замълчат. Зелените също съжаляват, че сондажите за съставяне на коалиция "Ямайка" са се провалили, въпреки че лично те били стигнали до червената линия с отстъпките си. "Това беше безкраен психотерор", обобщава Роберт Хабек от Зелените, който е участвал лично в сондажите. "Мисля, че всички сега имаме нужда от терапия", допълва той.

Политическият смут в Германия поставя Меркел на кръстопът

Германският канцлер Ангела Меркел остава да търси начини за изкарването на Германия от политическата криза, в която осъмна тази сутрин,...

Коментар на Сабине Кинкарц за Deutsche Welle, цитиран от БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...