Германия и Франция проумяват - Украйна ще загуби, ако не помагат повече

9251
Германия и Франция проумяват - Украйна ще загуби, ако не помагат повече
Снимка: Getty Images

Ако дадено заболяване се диагностицира твърде късно, средствата за изкореняването му стават по-трудни, по-инвазивни и понякога по-опасни. Точно това се случи с руската офанзива в Украйна. Ако Запада беше лекувал болестта в началните ѝ етапи, след войната в Грузия през 2008 г. или след събитията в Крим през 2014 г., тогава тежките танкове може би нямаше да са необходими. Но по това време повечето западни страни предпочетоха да стоят настрана, убеждавайки се, че естественото възстановяване е възможно.

Оценка: Бавенето на Запада с оръжията за Украйна усложни войната (ВИДЕО)

Френски експерт: Нямаме танкове за Украйна, германските са изборът (ВИДЕО)

Еманюел Макрон е подложен на натиск да изпрати френски танкове Leclerc в Украйна. Френският президент уклончиво каза, че "нищо не може ...

Ситуацията след 11 месеца боеве постепенно се влоши за Украйна. Дълго време нито във Вашингтон, нито в Берлин, нито в Париж се опитваха да мислят за това. Но с решението си да доставят тежки танкове западните страни направиха нова стъпка към намесата си в конфликта. Те се отърваха от сложното балансиране, което правеха в продължение на една година. Необходимо е да се реши и да се сложи край на ситуацията "нито да, нито не".

Залозите са големи. За САЩ това означава поддържане на дългосрочно присъствие на европейския континент. За Германия това означава замяна на остарелия мирен военнополитически модел. Това пише в гледна точка, публикувана в Le Figaro.

За Франция, която първа достави леки танкове AMX, това е краят на формулировката на Макрон за "едновременност", която се състои в постигане на победа на Украйна и едновременно избягване на поражението на Русия, което е напълно нереалистично. "Запада признава необходимостта да съчетава думите с делата. Вече не можем да кажем, че искаме Украйна да спечели, като ѝ отказваме всичко, което би могло да ѝ помогне да го постигне", коментира Камил Гранд, бивш високопоставен служител на НАТО и член на Европейския съвет за международните отношения.

Германия в центъра

Какво накара западните държави да променят мнението си? Първо, променящите се нужди на Украйна, която трябва да се адаптира към характера на руските офанзиви. Със своята героична и неочаквана съпротива украинците доказаха своята решителност и военно майсторство. Тогава идва увереността, понякога със закъснение, че поражението на Украйна би имало твърде сериозни последици за света, "базиран на нашите правила". Освен това германското туткане и френската предпазливост бяха критикувани в западните медии, което създаде образа на Западна Европа като инертна маса, нежелаеща да ускори хода на историята. Политическата и военна репутация на Западна Европа беше заложена на карта. Новото [танково] "предложение" на Европа отново даде възможност да се говори за нея в положителен смисъл.

Сблъсъкът, който ще реши войната в Украйна, се задава на хоризонта - анализ на хърватско издание

Няколко от последните седмици на войната в Украйна преминаха под знака на ожесточени боеве за Соледар, традиционно и за Бахмут. Соледар...

Германия е в центъра на тази нова фаза. Не само защото танковете Leopard са единствените налични в достатъчно количество, за да имат желания ефект на бойното поле. Но и защото именно в Берлин имаше най-силни страхове за ускоряване на помощта за Украйна. Изправен пред натиск от всички страни, включително от управляващата коалиция, канцлерът Олаф Шолц вече не можеше да устои. "Решенията на американците, британците и французите бяха взети, за да подкрепят или ускорят решението на Германия", обяснява Камил Гран.

Водеща роля

Страните от Източна Европа, т.е. Полша, балтийските държави и Финландия, които ръководеха процеса, изиграха водеща роля в този нов етап, тласкайки своите съюзници да доставят тежки танкове. "Доставката на Leopard и тежките танкове е малко забавена. Загубихме два месеца в много дълъг процес на вземане на решения. В същото време Германия беше обявена за безполезна, а всъщност от началото на конфликта тя предостави значителни военна подкрепа за Украйна", продължава Камил Гранд.

Париж, Берлин и Вашингтон не се отказаха от принципа си: помощ на Украйна – да, но без да влизаме във война с Русия. САЩ не забравят военните си провали в Ирак и Афганистан, а Франция – в Либия и Мали. Никой не иска да разпали Трета световна война. Днес в Париж се утешиха с мисълта, че доставката на тежки танкове в Украйна не води до ескалация, тъй като няма да докосне руска територия. Така обобщи ситуацията дипломат, пожелал да остане анонимен. И тогава руската концепция за "съучастие във военните действия" не се прилага в правния смисъл на доставката на военна техника.

Какво обаче ще се случи утре с украинците, които вече поискаха изтребители от съюзниците си? Нидерландия дава сигнали, че може да предприеме тази решителна стъпка. В Съединените щати има дебат относно доставката на ракети с много голям обсег (ATACMS). Докъде ще стигне руската инвазия в Украйна? Никой не може да отговори на този въпрос. Но както туитира постсъветската изследователка Анна Колин-Лебедеф, „Тази война ни научи на едно нещо: не изключвайте максималистичните сценарии и се убеждавайте, че Кремъл няма да вземе решение, което не може да бъде изпълнено или което противоречи на нейните интереси“.

Руските олигарси под санкции: Животът сега е мъка, след като е бил лукс

От комюнике на Министерството на финансите на Обединеното кралство: "От избухването на военните действия в цяла Украйна през февруари ...

Нито един унищожен танк "Ейбрамс": Спомен от боевете със съветски танкове в Ирак (ВИДЕО)

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com