Германия начело на ЕС – едно европредседателство като никое друго

2297
Германия начело на ЕС – едно европредседателство като никое друго
Снимка: Getty Images / Guliver

Най-голямата и най-силна икономически страна членка на ЕС поема от днес ротационното председателството на Общността. Тези 6 месеца са шанс за Меркел и за Европа. Но за какво ще ѝ стигне времето на германската канцлерка? На този въпрос отговаря анализаторът Бернд Ригерт в материал за Deutsche Welle.

Принципно смяната на председателството на Съвета на ЕС не е събитие – на всеки шест месеца държавата председател се сменя и по определена схема ръководи заседанията, дневния ред и преговорите по различните политически въпроси. Всичко това под мотото: „Намиране на компромиси и отчитане на всички интереси“. Това обичайно се постига – повече или по-малко, както казва един опитен европейски дипломат. Т.е. няма нищо извънредно?

Голямото предизвикателство

Напротив – този път е друго! Пандемията промени много неща и доведе до най-голямата икономическа криза от 100 години насам. „Няма да бъде преувеличено да кажем, че сме изправени пред най-голямото икономическо предизвикателство в историята на Общността. И трябва да предприемем съответните мерки, за да се справим“, каза новата председателка на Съвета на ЕС Ангела Меркел. Въпрос на случайност е, че наред с мерките за борба с последствията от коронавируса трябва да бъде приет и новият седемгодишен бюджет на ЕС.

Най-голямата и най-силната икономически страна членка с една опитна канцлерка начело сега поема председателството. Това може да се окаже щастие в нещастието, казва по този повод политоложката Софи Порншлегел от мозъчния тръст "European Policy Centre" (EPC) в Брюксел. „Германия има силно проевропейско правителство, което е решено да свърши работа и разбира за какво точно става въпрос в сегашната криза“, казва тя.

Европредседателството на Германия - с цел за откъсване на ЕС от орбита на САЩ и зависимостта от Китай

Берлин обяви план с името "Солидарност" и суверенитет като основа за председателството на Германия на ЕС, започващо на 1 юли, пише сайт...

Пандемията е приоритет

Този проблем е сериозен, тъй като става дума за основните помощи за страните, най-тежко пострадали икономически от пандемията. Предстои разпределянето на огромни финансови средства, възлизащи на 1,85 трилиона евро. „Наша обща цел трябва да е преодоляването на кризата съвместно, устойчиво и с поглед към бъдещето. Именно това трябва да бъде лайтмотивът на нашето европредседателство“, обяви Ангела Меркел.

Още в следващите седмици тя ще представи на останалите лидери от ЕС съвместното германско-френско предложение за възстановителен фонд за съживяване на конюнктурата и проектобюджета за следващите седем години. За първи път ЕС ще поеме съвместни задължения, които държавите членки ще изплащат в следващите 30 години.

Големи очаквания

Държавите, които ще получат повече от фонда, го одобряват. Но тези, които трябва да внесат в него повече – т.нар. „пестелива четворка", включваща Австрия, Швеция, Дания и Нидерландия, тепърва предстои да бъдат убеждавани от Меркел. А това няма да е лесно. „Мостовете, които още имаме да градим, са големи. Това е самата истина“, признава тя.

Германия поема две ротационни председателства в решаващ момент

Две ротационни председателства поема Германия в решаващ момент. За следващите 6 месеца ще бъде председател на ЕС, а за един и на Съвета...

Политологът Янис Емануилидис споделя мнението, че очакванията към германското европредседателство в необичайните времена са високи. „Ако това не бъде постигнато, ЕС ще изпадне в една още по-тежка политическа криза. Затова имаме нужда от резултати и в този смисъл германското председателство е важно“, посочва той.

„Мути (както наричат Меркел) ще успее“, смятат евродепутати в Брюксел, които се аргументират с опита на германската канцлерка. Но и другата германка в ръководството на ЕС - Урсула фон дер Лайен, председателката на Европейската комисия - ще играе важна роля в търсенето на компромиси, казва Емануилидис. „Фактът, че Урсула фон дер Лайен и Ангела Меркел не само се познават отдавна, но и дълго са работили заедно, със сигурност води до близост между тях.“

Китай, миграцията и Brexit

Предизвиканата от коронавируса криза отмества на втори план редица въпроси, но въпреки това до октомври с Великобритания трябва да се постигне споразумение за бъдещото движение на стоки и хора. След Brexit обаче склонността на британците към преговори понамаля и не е изключено в края на годината те да напуснат вътрешния европейски пазар без споразумение.

Планираната среща на върха с Китай се наложи да бъде отменена за неопределено време заради пандемията и недостатъчния напредък по споразумението за защита на инвестициите. Но пък ще се състои среща на върха с Африканския съюз – в търсене на нови правила за разпределянето на бежанците, което едва ли ще се случи по време на германското европредседателство, и което най-вероятно ще бъде отложено за следващото, португалско председателство на Европейския съвет.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com