Германия се пита - предизвиква ли Тръмп ЕС със срещата си с Путин?

3754
Германия се пита - предизвиква ли Тръмп ЕС със срещата си с Путин?
Снимка: Getty Images/Guliver

Днес, 16 юли, предстои срещата между американския президент Доналд Тръмп и руския му колега Владимир Путин. И в Германия внимателно ще следят хода на разговорите. Германците се вълнуват от три въпроса: бъдещето на НАТО, статутът на Крим и съдбата на "Северен поток 2".

Интересен факт е, че представителят на федералното правителство на Германия за сътрудничеството между руското и германското общество Дирк Визе отказа коментар за срещата Тръмп - Путин. В същото време той, както и много други германски политици и експерти, ще следи много внимателно какво ще се случи в Хелзинки.

Тръмп натисна за по-големи разходи за отбрана в НАТО (ВИДЕО)

И вторият ден от срещата на върха на НАТО не премина без американският президент Доналд Тръмп отново да се прояви. Държавният глава на...

През последните месеци Германия многократно беше обект на нападки от страна на Тръмп. На този фон най-малките признаци, че американският лидер е успял да постигне взаимно разбирателство със своя руски колега могат още по-силно да опънат нервите на официален Берлин.

Тръмп иска Германия да увеличи разходите за отбрана

Членството на Германия в НАТО е крайъгълен камък на политиката на Берлин в областта на сигурността. По тази причина пренебрежителните изказвания на Тръмп за Северноатлантическия алианс и критиката по адрес на германските власти за недостатъчните, според него, разходи за отбрана предизвикват тревога в Берлин.

В Германия подозират, че времето за срещата на Тръмп с Путин – само няколко дни след провелата се среща на върха на НАТО (11-12 юли) – не е избрано случайно. "Това е опит да се провокира ЕС", заяви германският политолог Щефан Майстер в интервю за вестник „Франкфуртер Алгемайне Цайтунг“. "Основният въпрос се състои в това доколко благонадежден ще се окаже американският президент и ще даде ли на Путин някакви обещания без тяхното предварително съгласуване с партньорите от НАТО", уточнява експертът.

Тръмп многократно е намеквал, че е готов да съкрати американското военно присъствие в Европа. Така стопанинът на Белия дом се опитва да окаже натиск върху членовете на НАТО и да ги принуди да отделят повече пари за отбрана. Както отбелязва директорът на берлинския Център за източноевропейски и международни изследвания Гвендолин Засе това е спомогнало за охлаждането на отношенията между ЕС и САЩ. Германците искат по време на преговорите с Путин Тръмп да влезе в ролята на представител на страната, заемаща лидерска позиция в НАТО, а не в качеството на свободен агент.

След Тръмп, Путин ще се срещне и с Еманюел Макрон

Френският президент Еманюел Макрон ще разговаря с руския президент Владимир Путин в неделя. Тогава френският държавен глава ще е в Моск...

"Остава да се надяваме, че на срещата на върха на НАТО съюзниците на Тръмп са очертали границата, която той не трябва да пристъпва в своите отношения с Русия", заяви в интервю за Deutsche Welle експертът на ПГ на "Зелените" по Източна Европа Ребека Хармс. Путин води "дългосрочна агресивна и антиевропейска политика", опитвайки се да вбие клин между Вашингтон и неговите европейски партньори, смята Хармс.

Сходно мнение споделя и политологът Щефан Майстер. Според него продължаващото отслабване на трансатлантическите връзки отговаря на интересите на Кремъл. "Москва иска да сключи сделка със Запада и да играе нова роля в осигуряването на европейската безопасност. Кремъл има интерес Америка да се дистанцира от Европа". Берлин се страхува от такъв сценарий на развитие на събитията.

Тръмп за принадлежността на Крим: Това е "интересен" въпрос

Един от ключовите показатели колко далеч ще бъде готов да отиде Тръмп е въпросът за признаването на Крим като част от Русия. Докато Германия е заела ясна позиция, осъждайки присъединяването на полуострова към Руската Федерация, американският президент до момента е направил противоречиви изказвания по тази тема. Например, на 12 юли по време на срещата на НАТО в Брюксел Тръмп нарече въпроса за статута на Крим "интересен". В случай че Тръмп направи отстъпки на Путин, в Германия и останалите страни от ЕС ще оценят неговите действия като предателство.

"Ако президентът Тръмп – а на фона на неговите изявления именно от това трябва да се страхуваме – признае Крим като част от Русия, то той ще предаде не само правата на Украйна, но и сигурността и суверенитета на европейските страни", заяви Ребека Хармс. Тя е подкрепена от директора на ZoiS Гвендолин Засе. "ЕС никога няма да приеме подобна сделка. В същото време това ще стане победа за Путин, защото той ще успее да докаже, че единството на Запада е само илюзия", резюмира експертът.

В Испания коментират, че има страх в НАТО какво ще направи Тръмп на срещата с Путин

Съюзниците на САЩ в НАТО се опасяват, че американският президент Доналд Тръмп без тяхното знание и съгласие ще постигне двустранни спор...

"Северен поток 2" - лична работа на Германия или заплаха за безопасността на ЕС?

Още един въпрос, представляващ интерес за германците, е строителството на газопровода "Северен поток 2", който ще свърже директно Русия и Германия. Заради тази сделка Доналд Тръмп нарече ФРГ "заложница" на Русия и изрази мнението, че "Германия се намира под пълния контрол" на Москва. При това съществува предположението, че Вашингтон би желал да увеличи доставките на собствен природен газ за Германия.

В същото време има и мнение, че със своето поведение Тръмп по-скоро се опитва да демонстрира, че не се намира в тесни отношения с Кремъл. В САЩ, както и преди смятат, че Русия му е помогнала да победи на президентските избори през 2016 година. "Той критикува Русия от тактически съображения, защото американците го обвиняват в сговор с Путин", заяви в интервю за Reuters директорът на Германското дружество за външна политика Даниела Шварцер.

Междувременно някои хора в Германия частично споделят позицията на Тръмп. "Такива индивидуални проекти, като "Северен поток 2", се осъществяват въпреки всеобщите усилия за осигуряване на безопасността, защото тръбопроводът е стратегически проект, насочен към усилването на влиянието на Кремъл", констатира Ребека Хармс. Би било интересно да се наблюдава как Тръмп, който направи на пух и прах Германия, ще коментира тази тема на срещата с Путин.

Автор: Чейз Джеферсън, Deutsche Welle; Превод: БГНЕС

Тръмп мисли да говори с Путин при затворени врати

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп има намерение да започне преговорите в Хезинки със среща на четири очи с президента на Рус...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Избори за Европейски парламент и войната в Украйна: Опасна комбинация за Макрон

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари