Германия след изборите: В раздробения политически пейзаж започва игра на покер

1955
Германия след изборите: В раздробения политически пейзаж започва игра на покер
Снимка: iStock

Германия се подготвя за период на политическа непредсказуемост, след като социалдемократите с малка разлика спечелиха парламентарните избори, но се сблъскаха с конкурентни претенции за власт от консервативния лагер на напускащия канцлер Ангела Меркел.

За страна, свикнала с политическа стабилност след 16 години на стабилно ръководство на Меркел, следващите седмици и месеци обещават да бъдат пълни с поврати.

Предварителните официални резултати показват, че лявоцентристките социалдемократи (СПД) печелят 25,7%, докато дясноцентристският блок ХДС/ХСС на Меркел потъна до историческо дъно с 24,1%.

Партията Съюз 90/Зелени се класира на трето място с 14,8%, което е най-добрият й резултат досега, но все още е под очакванията.

Кандидатът на СПД за канцлер, вицеканцлерът и финансов министър Олаф Шолц заяви, че има ясен мандат да управлява.

Въпреки поражението в урните, неговият консервативен съперник Армин Лашет също претендира за правото да се опита да изгради следващото правителство - давайки начало на борба за евентуални коалиционни партньори.

Западните съюзници наблюдават внимателно, съзнавайки, че вътрешните грижи могат да притъпят ролята на Германия на международната сцена и да създадат лидерски вакуум в Европа.

60-годишният Лашет и 63-годишният Шолц заявиха, че целта им е да има ново правителство преди Коледа.

Гражданите "искат смяна на правителството", каза Шолц, който проведе кампания без грешки, в рязък контраст с поредицата от гафове на Лашет

„Започва играта на покер за власт“, пише списание „Дер Шпигел“.

Вестник „Зюддойче цайтунг“ пък посочва, че гласуването е разкрило, че „германците копнеят за промяна, но в известна степен изпуснаха нервите си“.

В раздробения политически пейзаж на ерата след Меркел най-вероятният резултат ще бъде тристранен съюз, който ще прекрати следвоенната традиция на двупартийните коалиционни правителства.

Шолц и Лашет ще се стремят към Зелените и либералната пробизнес партия СвДП (11,5%), за да съберат парламентарно мнозинство.

Двете партии балансьори, които могат да дадат властта на големите, обаче не са естествени приятели, като се разминават по въпроси като повишаване на данъците и публични инвестиции в опазването на климата.

Кандидатът за зелен канцлер Аналена Бербок - чиято партия се надяваше да се справи по-добре с климатичната криза, която тази година е основна грижа на гласоподавателите - не даде яснота с кого предпочита да се обвърже.

Лидерът на СвДП Кристиан Линднер предложи да се ускори процеса, като първо седне на преговори със Зелените, преди да разговаря с двете по-големи партии.

Какво идва за Германия след Меркел - никой не е доволен от изборните резултати

Партията "Съюз 90 / Зелените" не успя да постигне своята "амбициозна цел" да стане водеща политическа сила в Германия след изборите за ...

Възможни варианти

Лашет също предизвика чувство за неотложност, като заяви, че позицията на Германия като президент на клуба на богатите Г-7 следващата година налага нуждата от правителство, което да може да предприеме действия.

"Новото правителство трябва да влезе в длъжност определено преди Коледа", каза той.

Нито СПД, нито ХДС/ХСС искат повторение на "голямата коалиция" между десни и леви, която е представена в три от четирите правителства на Меркел.

Нито една партия няма да се обедини с крайнодясната Алтернатива за Германия (AзГ), чийто резултат падна до 10,3% от близо 13% на последните избори през 2017 г. Крайнолявата партия „Левите“ остана под 5-процентния праг, но въпреки това влезе в парламента благодарение на три преки мандата.

Колко печелят депутатите в Германия? И какви облаги получават?

Депутатската професия се различава доста от останалите. Депутатите заемат висок обществен пост с определен мандат и на всеки парламента...

Резултатът от гласуването ще увеличи броя на депутатите в Бундестага до рекордните 735 депутати, сочи избирателната комисия.

СПД събра 206 места, 10 повече от ХДС/ХСС.

Докато сложните коалиционни преговори не бъдат уредени, Меркел ще остане в качеството си на временен канцлер. Ако преговорите продължат и след 17 декември, тя ще изпревари Хелмут Кол като най-дългогодишния канцлер на Германия след Втората световна война.

Меркел, която избра да не се кандидатира за пети мандат, остава най-популярният политик в Германия. Но нейното наследство рискува да бъде опетнено от лошото представяне на ХДС/ХСС на изборите в неделя, при което блокът падна под 30% за първи път в своята седемдесетгодишна история.

67-годишната Меркел вероятно ще липсва и извън границите на Германия, след като е помагала за насочване на Европейския съюз през години на турбуленции, които включваха финансова криза, приток на мигранти, Брекзит и пандемията от коронавируса. Въпреки че всички основни партии в Германия са насочени към ЕС, никой от нейните потенциални наследници не може да се сравни с политическите й достойнства и сериозност, пише АФП.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари