Германски професор: Световният ред се разпада подобно на това, което се случва преди Първата световна война

47438
Германски професор: Световният ред се разпада подобно на това, което се случва преди Първата световна война
Снимка: Getty Images

Германският професор по политическа икономия Хенрик Мюлер, който наскоро благодари на американския президент Джо Байдън за "спасяването на Европа" от Русия, казва на страниците на Der Spiegel, че западният световен ред се пука по шевовете. Неговата рецепта за спасение: Западът трябва да се сплоти още повече срещу Русия. Дали това не означава да гасиш огъня с керосин?

Очертанията на многостранна световна криза стават все по-ясни: война, глад, недостиг на енергия, инфлация. Западът се опитва да запази контрола, но дали ще успее, не е ясно.

За да процъфтява една икономика, тя се нуждае от стабилен международен ред. Без надеждна политическа среда няма основа, върху която да се развиват успешно устойчиви бизнес модели. Сега виждаме какво се случва, когато наближава рухването на международният ред.

От икономическа гледна точка сега сме изправени пред много неблагоприятен сценарий: недостиг на храна, прекъсване на електрозахранването, обезценяване на парите, слаби икономически резултати, дългова криза и на всичкото отгоре нарастващите последици от изменението на климата. Очертанията на многостранна световна криза стават все по-ясни. Това ще удари особено силно бедните развиващи се страни. Но дори и в богатите западни икономики рискът от рецесия нараства, съчетан с рязко покачване на цените.

Непосредствената причина за тази криза са сраженията на Русия в Украйна. Но фактът, че Владимир Путин изобщо реши да предприеме тази стъпка, стана възможен само в условия на изключителна нестабилност на международния ред. Очевидно Путин, виждайки своя крах, не се страхуваше да получи общ отпор от западните защитници на този ред.

Сега има всички основания да се очаква, че намаляването на доставките на руски газ, бойкотите на петрол, невъзможността за износ на зърно, нарушените вериги за доставки най-накрая ще се отразят негативно на благосъстоянието на руските граждани. И няма да имат край техните проблеми.

Трябва да отдадете дължимото на Запада – той се бореше да държи ситуацията под контрол. Опитва се и сега. Следващата седмица, под германското председателство, представители на правителствата на Г-7 ще се срещнат в различни формати. Финансовите министри и ръководителите на централните банки, както и министрите на икономиката трябва да се срещат в сряда вечерта (18 май), а министрите на здравеопазването - в петък. Има много теми за дискусия. Но преди всичко страните от седемте (седем големи западни държави) възнамеряват да дадат на Украйна толкова много пари, че да не претърпи финансов колапс в разгара на войната.

Като сомнамбули

Когато световният ред е стабилен, вие почти не го забелязвате. Нещата си вървят. Хората живеят живота си. Икономиката е заета да прави своето. Разбира се, кризи и конфликти се случват от време на време, но като цяло надеждната рамка предпазва живота от плъзгане в хаос.

Първата световна война е предшествана от пет десетилетия на просперитет и сигурност. Европейските сили са се съгласили да спазват принципите на военно-стратегическия баланс. В икономиката всички страни в Европа преди 1914 г. разчитат на индустриално развитие, отворени граници и стабилни публични финанси, подкрепени от златния стандарт, поддържан от всички страни. В навечерието на внезапно избухналата война мнозина не можеха да си представят, че тази система ще загине в кърваво и безсмислено клане. Затова европейските държави влязоха във военната катастрофа като "лунамбули", както го изрази историкът Кристофър Кларк в книгата си "Сомнабули: Как Европа започна война през 1914 г.".

Когато войната приключи, британският икономист Джон Мейнард Кейнс прозорливо написа, че неговите съвременници преживяват смяна на епохите. Неговото есе "Икономическите последици за света", публикувано през 1919 г., започва с меланхолично описание на периода между 1870 и 1914 г., ера, която днес историците считат за първия период на глобализация. Кейнс осъзна, че тази "изключителна ера на икономически прогрес" е приключила и в близко бъдеще не се очаква нищо сравнимо с нея.

Причината за песимизма на Кейнс се крие преди всичко в осъзнаването, че международният политически ред от предвоенния период окончателно е престанал да съществува. И че нов ред не е бил очертан. При тези условия нестабилността на 20-те и 30-те години поражда световна икономическа криза, която довежда до международни икономически конфликти, силно социално напрежение и политическа радикализация, включително в Германия. Това беше предисторията на Втората световна война.

Свикване с международната стабилност като норма

След Втората световна война Съединените щати поеха ролята да поддържат реда в западната част на света. Те създадоха институционална мрежа, която продължи да съществува дълго време и оцеля дори когато Желязната завеса беше вдигната през 1989/90 г. Останала като единствена велика сила, Америка и в по-малка степен нейните западни съюзници действаха като стълбове на международния политически ред, в рамките на който може да се развие втора глобализация. През 2001 г. с енергичната подкрепа на Вашингтон Китай беше приет в Световната търговска организация, а през 2011 г. се присъедини и Русия.

Светът започна да свиква с международната стабилност като норма. Рецидивите, като руската анексия на Крим през 2014 г., не се възприемаха като проява на разпадането на международния ред, а като злощастни инциденти. Повечето западни страни, Германия също не беше изключение, намалиха разходите си за отбрана, докато икономическите връзки, включително с такива сложни държави като Китай и Русия, продължиха да се разширяват и никой не видя това като особен проблем. А трябваше да го види.

Възходът на Давос

Тъй като световният ред беше приет за даденост, глобализацията се проведе през призмата на икономиката. Концерните се разраснаха и се превърнаха в мощни световни играчи, отделни компании имаха повече служители, отколкото жителите на някои държави от ЕС. Фактът, че по принцип държавите и международните институции представляват основата, върху която може да се развива икономическият обмен, не беше забелязан.

Това беше разцветът на Световния икономически форум в Давос. Веднъж годишно в швейцарските Алпи топ мениджъри, държавни глави, учени, активисти и различни известни личности се срещаха в неформална атмосфера и без много антураж. Зад срещите им стои вярата, че всички проблеми на света могат да бъдат решени чрез директен обмен на мнения между могъщи, богати и влиятелни хора. Предполагаше се, че ще възникнат плодотворни неформални мрежи между основните личности извън рамките на държави и институции, а тези мрежи сами по себе си ще създадат глобално правило на "достойните". Не беше съвсем погрешно. Но реалността, в която живеем сега, е различна.

Сега главната роля се играе от голата и груба сила. Държавите отново станаха основни играчи. Русия нарушаваше международното право по най-жесток начин. Много държави извън Запада, включително такива милиардни държави като Китай и Индия, за съжаление, не са готови ясно да се разграничат от Русия и дори обещават да я подкрепят. Тъжната истина става ясна: САЩ, Г-7 ("Голямата седморка") и Западът вече не са достатъчно силни, за да осигурят предишния световен ред. Ако последните остатъци от този ред изчезнат, тогава политическата основа, върху която икономиката процъфтява през последните десетилетия, ще рухне.

Затова на всички изглеждаше изключително неуместно, когато ръководителят на концерна Volkswagen Херберт Дис по време на едно от събитията на вестник Financial Times поиска ЕС да положи всички усилия за прекратяване на украинския конфликт чрез преговори. А това означава да се даде възможност на света, включително на Русия, да се върне към отворените пазари и свободната търговия. Обратно към работата, както обикновено?

Най-възмутителното нещо в руската инвазия не е унищожаването на човешки животи, градове и райони, а пълното пренебрегване на всякакви граници, определени от международното право. Ако подобно руско поведение успее, светът ще стане още по-малко сигурен. Основата, върху която стои икономиката, най-накрая ще рухне.

За икономиката това ще означава следното: тя няма да може да не се подчини на заповедта да следва политиката, въпреки че във външната политика на Германия през последните десетилетия е точно обратното. Законът и свободата са по-високи ценности от търговията и печалбите. И все пак: големи опасения са основните музиканти в концерта на политическите сили. Това води не само до тяхната социална, но и политическа отговорност в общата кауза. Те ще трябва да го поемат на себе си — Западът няма да може без тази подкрепа.

Американски анализ: В Украйна тръгваме надолу по хлъзгавия склон

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари