Глас от САЩ: Имаме интерес войната в Украйна да приключи

14312
Глас от САЩ: Имаме интерес войната в Украйна да приключи
Снимка: Getty Images

Продължаването на конфликта в Украйна е неизгодно за САЩ, счита автор на The Project Syndicate. Негативните последици за Вашингтон включват нарастващите цени на енергията, увеличената помощ за Украйна и зависимостта на Русия от Китай.

Неотдавнашна среща лице в лице в Ню Делхи между американския държавен секретар Антъни Блинкен и руския външен министър Сергей Лавров - първото такова взаимодействие на високо ниво от началото на украинския военен конфликт - предполага, че дипломацията вече не може да бъде мръсна дума.

Десетминутният разговор в кулоарите на срещата на Г-20 дойде, след като съветникът по националната сигурност на САЩ Джейк Съливан уж призова Украйна да покаже на Русия, че е отворена за преговори за прекратяване на кръвопролитията. Взети заедно, тези неотдавнашни събития дават надежда, че прекратяването на огъня е възможно.

Конфликтът в Украйна, който разтърси основите на международния ред, в много отношения е прокси война между двете най-големи сили в света: Русия, подкрепяна от Китай, и Украйна, подкрепяна от Съединените щати. През изминалата година конфликтът предизвика глобална енергийна и хранителна криза, подхрани инфлацията, тъй като глобалният растеж се забави и увеличи рисковете от пряк конфликт между Русия и НАТО, както се вижда от неотдавнашното сваляне на американски дрон над Черно море от Русия.

След повече от година боеве вече е ясно, че конфликтът е ескалирал във война на изтощение, като и двете страни се борят да постигнат значителни успехи на бойното поле. Прекратяването на огъня е единственият изход от тази военна безизходица, но постигането на споразумение може да отнеме много време. Например Корейската война от 1950-1953 г. беше в застой за две години, преди да бъде постигнато примирие, се казва в материала.

Руският президент Владимир Путин твърдо вярва, че една продължителна война на изтощение работи в негова полза, позволявайки на армията му да сее хаос в Украйна и да тества решимостта на Запада. За да потисне украинската противовъздушна отбрана, Русия едновременно изстрелва повече ракети, включително хиперзвуковото оръжие "Кинжал", което е почти невъзможно да бъде свалено. Въпреки изобилието от западни оръжейни системи, които получи, Украйна не е в състояние да спре засилването на руските въздушни удари. Още: Гледна точка: Украйна да не разчита сляпо на САЩ - Вашингтон предпочита несъвършен свят пред вечна война

Но също така става все по-ясно, че Русия не може да постигне стратегическата си цел в Украйна. Може да е окупирала почти една пета от територията на страната, но това създаде по-враждебен съсед и активира НАТО, който вече е готов да приеме Финландия и най-вероятно Швеция за свои членове. Нещо повече, много от безпрецедентните санкции, наложени от Запада на Русия, вероятно ще продължат да съществуват след края на конфликта и ще причинят дългосрочни щети на руската икономика.

В същото време стратегията на американския президент Джо Байдън за „хибридна война“, която се стреми да парализира Русия чрез мека сила и милитаризация на глобалните финанси, не свали Путин и не превърна рублата в „развалини“, както Байдън обеща да направи по-рано. Воденият от САЩ режим на санкции силно ограничи способността на Русия да попълва силите си, но не успя да спре военната машина на Кремъл. Докато санкциите намалиха нейните приходи от износ на енергия, Русия намери желаещи купувачи на своя петрол и природен газ на не западни пазари макар и с отстъпка.

Освен срива на морала, който предизвика масово предаване на руски войници - което е напълно възможно предвид историята на руската армия - малко вероятно е Украйна да успее да принуди Русия да се оттегли напълно от окупираните й територии в източната и южната част на страната. Въпреки ангажимента на САЩ да поддържат териториалната цялост на Украйна, възстановяването на украинския контрол върху тези региони изглежда в най-добрия случай далечна цел.

Междувременно Китай е единствената страна, която може да спечели от проточилия се конфликт. Китай вече е „най-големият печеливш“ от западните санкции срещу Русия, според скорошен доклад на базирана във Вашингтон фондация. Китай се превърна в банкер на Русия и най-важен търговски партньор, използвайки военния конфликт, за да създаде система за енергийна сигурност чрез увеличаване на руските доставки на петрол и газ, които не могат да бъдат прекъснати, дори ако Китай реши да нахлуе в Тайван. Още: Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Колкото повече САЩ са въвлечени във войната в украинския конфликт, толкова по-вероятно е Китай да нахлуе в Тайван и Америка да реализира най-лошия си геополитически кошмар: китайско-руската стратегическа ос. САЩ може да останат най-голямата военна сила в света, но изправянето срещу комбинираните сили на Китай и Русия би било херкулесова задача за тях.

Конфликтът вече разкри военните недостатъци на Запада, като изчерпването на критичните боеприпаси, борбата на Америка за разширяване на производството на оръжия и отслабването на американско-европейския консенсус относно Украйна. Всичко това може да накара китайския президент Си Дзинпин да се опита допълнително да изчерпи западните арсенали, преди да нахлуе в Тайван, косвено доставяйки оръжия на Русия и принуждавайки САЩ и други правителства да увеличат доставките си на оръжие за Украйна. Си вече частично помага на Путин, като доставя на Русия и руски субекти под санкции дронове, навигационно оборудване, технология за заглушаване, части за изтребители и полупроводници.

Докато някои на Запад вярват, че споразумението за прекратяване на огъня в Украйна ще вдъхнови Китай да атакува Тайван, Си не се нуждае от Русия, за да покаже, че агресията работи. Собственият свободен експанзионизъм на Китай от Южнокитайско море до Хималаите е доказателството, от което се нуждае. Още: Бърза победа на Украйна над Русия ще спаси и европейската оръжейна индустрия, и сигурността на ЕС

Както се отбелязва в неотдавнашен доклад на RAND, продължителният конфликт в Украйна не е в интерес на Америка. Той ще увеличи потока от пари и оръжия на САЩ за Украйна, увеличавайки и риска от конфликт между НАТО и Русия, като ограничава способността на САЩ да отговорят на предизвикателството на Китай. Както Байдън вече призна, „уреждането чрез преговори“ е единственият начин за прекратяване на конфликта и е по-добре да го търсим сега, отколкото след месеци или години на кръвопролития и разрушения.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари