Глас от САЩ: Войната в Украйна показва, че американската армия не е готова да воюва с Китай

8902
Глас от САЩ: Войната в Украйна показва, че американската армия не е готова да воюва с Китай
Снимка: Getty Images/Guliver

Осигуряването на Киев с оръжия обезпокоително изчерпа боеприпасите на Пентагона, но защитата на Тайван би била много по-скъпа, твърди американското издание Bloomberg.

„Само глупаците се учат от собствения си опит. Умните хора се учат от опита на другите“, отбелязал някога германският канцлер Ото фон Бисмарк, който често е цитиран. Винаги е по-добре да научите тежките уроци за войните от други хора. 

Днес Съединените щати трябва да извлекат жизненоважни уроци от въоръжения конфликт в Украйна, както и от собствения си опит по време на Втората световна война. Ако Америка иска да спечели вероятния конфликт на големи сили, който може да избухне с Китай след няколко години, би било по-добре за нея да започне сериозно да превъоръжава армията си сега, преди да започне стрелбата.

Някой ден историците ще запомнят 2022 г. като момент, в който свободният свят наистина осъзна, че „съперничеството между големите сили“ неизменно води до голям риск от сблъсъци. Руската военна инвазия в Украйна, започнала през февруари, показа ясно колко голяма е заплахата за демократичния свят от агресия на диктаторски режими.

Кризата, която избухна през август заради посещението на председателя на Камарата на представителите Нанси Пелоси в Тайван и реакцията на Пекин, който отговори с най-голямата демонстрация на сила в Западния Пасифик от четвърт век насам, докара много американски лидери до плашещото заключение, че обратното броене до конфликта вече е започнало.

Тук няма никаква мистерия. Съветникът по националната сигурност Джейк Съливан наскоро каза пред Bloomberg News, че има „правдоподобна заплаха“ от китайска инвазия в Тайван. Директорът на националното разузнаване Аврил Хейнс нарече заплахата "остра". Пентагонът публично заявява днес, че нахлуването може да се случи не по-рано от две години.

От разговорите във Вашингтон изглежда, че много официални лица са убедени, че Пекин може да използва сила срещу Тайван през следващите 3 до 5 години, когато президентът Си Дзинпин е уверен, че бързо модернизиращата се Народна освободителна армия на Китай ще е способна да победи, независимо дали ще е истинска военна инвазия или просто силова блокада. Друг е въпросът дали САЩ са готови за дерайлирането на влака, чието наближаване много американски служители виждат съвсем ясно.

Пентагонът от години предупреждава, че военните приготовления на Китай променя баланса на силите в Източна Азия. Но много законодатели, като Пелоси, са готови да противопоставят Китай на Америка, без да имат предвид солидни стратегически цели. Това показва, че те не осъзнават цялата опасност на сегашната ситуация.

Военните игри, които се играят при много благоприятни сценарии, показват, че Съединените щати могат да спечелят война срещу Тайван. Но в същото време те ще трябва да платят непосилно висока цена, както по отношение на личния състав, така и на военното оборудване. По-малко благоприятните условия обикновено водят до китайска победа.

Разбира се, никой не знае какво точно ще се случи. Конфликтът в Украйна показа, че мотивацията, лидерските качества и други нематериални нюанси са от голямо значение. Но тази война също така показва, че ще бъде невероятно трудно за САЩ да компенсират загубите, които поемат в самото начало на конфликта с Китай, както и да осигурят средствата за постигане на победа - да не говорим за съюзници.

Модерната война е ужасно скъпа. Тя унищожава най-съвършените, най-превъзходните и скъпи творения на съвременното общество. По време на такъв сблъсък се изразходва колосално количество ракети, артилерийски снаряди и други боеприпаси. Унищожават се самолети, танкове и военни кораби в големи количества, които трудно могат да бъдат заменени.

Конфликтът в Украйна не е между две велики сили, но показва колко е трудно да се води война с висок интензитет. Много е трудно за една свободна световна коалиция, ръководена от световна суперсила, да задоволи всички нужди на правителството в Киев, без да изчерпи собствените си запаси от оръжия.

Според наличната информация, в първите, най-отчаяни седмици на военните действия, САЩ са прехвърлили на Украйна една трета от собствените си запаси от противотанкови ракети Javelin. Може да отнеме години на Вашингтон и други страни, за да попълнят своите арсенали.

Украйна, несъмнено подпомагана от американското разузнаване, демонстрира невероятна способност да използва много ефективно оръжейните системи Hymars и техните ракети. Но исканията на Киев са все повече в противоречие с интересите на Вашингтон, който трябва да има достатъчно запаси от оръжия в центъра на собствените си военни планове. 

Разбира се, сега не може да има по-правилно използване на такива оръжия от предаването им на една крехка демокрация, която нанася епични загуби на една брутална тирания. Но този конфликт също изпраща предупредителни сигнали за това колко трудно ще бъде да се снабдят американските войски с всичко необходимо, ако влязат във война с Китай.

Майкъл Бекли и аз наскоро написахме нова книга - „Опасна зона: Предстоящият конфликт с Китай”, където отбелязваме, че началната фаза на войната между САЩ и Китай ще бъде зашеметяваща по своята интензивност и мащаб на опустошение. Американските сили ще изразходват огромни количества ракети, торпеда, прецизни бомби и други скъпи оръжейни системи, за да възпрат китайска инвазия и да пробият въздушната и морската блокада на Тайван.

Загубите на кораби и самолети от въоръжените сили на САЩ може да станат най-големите от Втората световна война насам. Според заключенията от неотдавнашната военна игра, Съединените щати могат да загубят 2 самолетоносача и 700-900 бойни самолета (това е почти половината от американския самолетен флот). И то, ако ситуацията се развие сравнително добре.

С продължаването на конфликта загубите ще нарастват. И няма никакво съмнение, че войната ще се проточи, защото никоя от страните няма да иска да признае поражение в битката за господство над стратегически и икономически най-важния регион на света.

Дали обаче една продължителна война не е от полза за САЩ, защото страната има първата икономика в света? Онези американци, които считат, че познават историята на Втората световна война, могат да си представят, че отговорът на този въпрос определено е „да”. В крайна сметка тогава Америка спечели този конфликт, поставяйки икономиката на военна основа и изпреварвайки целия свят по отношение на производството. Но често забравяме какво всъщност е включвала мобилизацията през Втората световна война и защо тя е била успешна. Подобна амнезия изкривява нашето разбиране за вероятния ход и резултат от китайско-американска война в наше време. 

Втората световна война беше жизненоважен тест за устойчивост и издръжливост и САЩ надделяха в нея, използвайки ненадминатия си икономически и индустриален потенциал. Американските фабрики и корабостроителници построиха самолетоносачи, които разбиха японските войски в Тихия океан. Те създадоха огромни армади от самолети, които постигнаха въздушно превъзходство над океаните, над сухоземните бойни полета и дори във вражеска територия. Те направиха танкове и камиони, които помогнаха за победата на сушата, както и огромен брой товарни кораби, които доставяха товари до театрите на войната по целия свят.

Това се потвърждава от основните статистики. До края на войната САЩ са построили близо 300 000 самолета - повече от Германия и Япония взети заедно. През 1944 г. американските корабостроители са построили 2247 кораба и плавателни съдове. Това е повече от всички други страни в света взети заедно. Американската промишленост доставяла не само за американската армия. Тя осигурява и съюзническите войски. По програмата за заем-наем Америка им доставя (основно на Великобритания и Съветския съюз) повече от 37 000 танка и почти 800 000 камиона. Това е от съществено значение за постигането на победи в различни битки, от Сталинград до Ел Аламейн в Африка. „Най-важното нещо в тази война са машините“, каза Сталин през 1943 г. „САЩ... са страната на машините“.

Превъзходството в индустриалното производство даде на САЩ и техните съюзници устойчивост и издръжливост, каквито техните противници нямаха. Американските войски не винаги превъзхождаха по качество германските и японските, но с течение на времето те придобиха такова съкрушително числено превъзходство, че малка разлика в бойните умения и способности вече нямаше значение.

"Не мога да разбера тези американци", оплакал се един германски командир в Нормандия. "Знаем, че всяка вечер ги разкъсваме на парчета, нанасяме им тежки загуби, унищожаваме транспортите им. Но на сутринта изведнъж се натъкваме на свежи батальони, с попълнен личен състав, с нови превозни средства, оръжия, хранителни доставки и логистика. Това се случва всеки ден."

Може би подобни спомени ще успокоят онези, които се притесняват от нова ера на глобални конфликти. Но историята на мобилизацията по време на онази война беше много по-сложна.

Китай изпита хиперзвуков двигател, който работи на въглища (СНИМКА)

Китайски инженери тестваха хиперзвуков двигател на смес от въглищен прах и етилен, съобщава South China Morning Post. Добити...

За да концентрират напълно усилията, на САЩ са необходими години - до края на 1943 г. и дори до 1944 г. Беше необходимо време, за да се преодолеят тесните места, да се премахне недостигът на суровини, да се прехвърли индустрията от гражданското към военното производство - да се правят танкове и бомби и да се преведе мирновременната икономика на военна основа.

Все пак Съединените щати успяха да се мобилизират ефективно само защото имаха масова икономика от индустриалната епоха, която беше много подходяща за създаване на средства за глобална война. Нещо повече, тази икономика имаше огромен неизползван потенциал, който можеше да бъде употребен бързо, тъй като много работници и предприятия бездействаха след Голямата депресия.

На първо място, Америка успя да постигне рекордни производствени нива по време на Втората световна война, защото не изчака деня на безчестието, за да се мобилизира. Страната започна този процес много преди да влезе във войната.

Военните разходи на САЩ започват да нарастват значително след Мюнхенската криза от 1938 г., след която Хитлер тръгва по пътя на постигане на господство в Европа. Президентът Франклин Рузвелт, както и много лидери в Конгреса, бяха убедени, че светът става твърде опасен и Америка не може да остане невъоръжена. През 1938 и 1939 г. разходите за отбрана на САЩ са доста под 2% от БВП. До 1941 г. те са се повишили до над 5%. И когато Америка влезе във войната, те започнаха рязко да се увеличават. 

Сухопътните сили започнаха да се подготвят сериозно за война през 1939 г. Конгресът през 1940 г. прие Закона за флота на двата океана, който беше предвестник на американско господство в морето. Няколко месеца преди атаката срещу Пърл Харбър беше изпробван плоскодънният десантен катер „Хигинс”, за който командирът на съюзническите сили Дуайт Айзенхауер каза, че именно той е спечелил войната. Преди САЩ да влязат в конфликта, Рузвелт одобри проекта Манхатън, който създаде атомни бомби, използвани срещу Япония. През декември 1941 г. Америка не беше готова за война. Но нейната степен на готовност беше по-висока, отколкото ако беше чакала, а мобилизацията започна едва когато беше нападната.

Разликата между онова време и днес е огромна. Добрата новина е, че САЩ започват от много по-добра позиция, отколкото в средата на 30-те години на миналия век. Като цяло американската армия днес е най-добрата в света. Но би било сериозна грешка да се предположи, че в случай на война Америка без усилие ще изпревари враговете си по отношение на производството.

Китай призова за диалог между всички страни след думите на Путин за ядреното оръжие

Външното министерство на Китай призова „всички страни в конфликта“ да влязат в диалог, за да намерят начин да се справят съ...

САЩ все още имат водещата икономика в света, но този път техният вероятен противник, Китай, е господарят на света. Пекин има приблизително трикратно превъзходство в корабостроенето, което е много удобно, тъй като страните в началния етап на войната ще загубят голям брой кораби. Икономистът Ноам Смит дори даде следната оценка: "Русия сама не може да произведе достатъчно военно оборудване за продължителен локален конфликт с Европа. Китай, от друга страна, може да произведе достатъчно за себе си и за Русия в случай на глобална война срещу демократичния свят.”

Днес военнопромишлената база на САЩ е много по-слаба от преди. След края на Студената война броят на големите изпълнители в областта на отбраната в Америка е намалял, което прави много по-трудно за Пентагона да увеличи бързо производството в случай на криза.

В тази система, както и в американската индустрия като цяло, има малко неизползван потенциал и свободен капацитет. На Америка липсва дори най-основното, като машинни инструменти и обучена работна ръка, които са необходими в случай на мобилизиране на индустрията по време на война. Марк Кансиан от Центъра за стратегически и международни изследвания (CSIS) пише: „Военнопромишлената база на Америка е проектирана за ефективност в мирно време, но не и за масово производство по време на война, тъй като е скъпо да се поддържа неизползван капацитет за нуждите на мобилизацията“.

В резултат на това САЩ може да се окажат в тежка ситуация месеци или дори седмици след избухването на военните действия. За тях ще бъде трудно да се снабдят с прецизни боеприпаси с голям обсег на действие, което е от решаващо значение за поразяване на китайски кораби във водите около Тайван. Тези боеприпаси със сигурност ще бъдат унищожени от китайските противокорабни ракети и системи за противовъздушна отбрана. Ако има големи загуби на кораби и самолети, ще стане трудно да се води продължителна война в Западния Пасифик. И дори Вашингтон да победи, тези загуби ще лишат американската армия от нейната боеспособност за години. 

Но дори и при липса на война, слабостта на военнопромишлената база създава сериозни проблеми. В Конгреса и изпълнителната власт се говори много за бързо снабдяване на Тайван с голям брой противокорабни ракети, дронове и друго оборудване, което ще превърне Тайванския пролив в смъртоносен регион. Не е ясно обаче откъде да се получат такива оръжия, освен ако няма значително увеличение на обемите на производство или не бъде взето решение за изпразване на военните запаси, от които самата Америка ще се нуждае в случай на конфликт. 

Американски служители признават, че има проблеми. Заместник-министърът на отбраната Катлийн Хикс работи усилено за увеличаване на производството там, където е най-необходимо. Сухопътните сили разработват планове за удвояване на производството на наземни ракети и артилерийски снаряди. Пентагонът възнамерява да увеличи покупките на противотанкови ракети Javelin и ПЗРК Stinger. Но не е ясно дали проблемът се решава в момента.

Петте най-опасни реактивни системи за залпов огън в света (ВИДЕО)

Ракетната артилерия след Втората световна война се превърна в ефикасно средство за поразяване на големи разстояния извън обсега на оръд...

Разширяването на производствения капацитет не е лесен въпрос, особено когато веригата за доставки е нарушена и има недостиг на ключови части, особено поради пандемията от COVID-19. Но в един момент всичко се свежда до парите. 

Отбранителната индустрия ще изгради нови продуктови линии и ще разшири съществуващите, ако има причина да вярва, че се правят пари и може да инвестира в производство и персонал. И ако няма пари, тя няма да започне да действа. Днес правителството на САЩ дава много противоречиви сигнали.

Това не означава, че Вашингтон не е в състояние да действа бързо и ефикасно. Пентагонът направи истинско чудо, като бързо достави оръжия в Украйна. Администрацията на Байдън обаче изглежда не бърза да увеличи военния бюджет. И двете бюджетни заявки на Байдън показват, че бюджетните кредити на Пентагона в реални долари ще бъдат намалени.

Конгресът е готов да увеличи тези бюджети, но инфлацията изяжда покупателната способност на Министерството на отбраната. И тъй като администрацията на Байдън набляга на научноизследователската и развойна дейност и технологиите на бъдещето в своите бюджетни искания, покупките ще бъдат губещите. Въоръжените сили просто няма да могат да купят оръжията, които съществуват днес. Ако САЩ заемат изчаквателна позиция и не се подготвят сериозно за конфликта, за който американските лидери предупреждават, ще бъде твърде късно.

Китай не прави такива грешки. Пропагандните медии на Пекин отправят плашещи заплахи за това какво ще се случи с враговете на Китай, ако избухне конфликт, а неговите корабостроителници и фабрики строят военни кораби и произвеждат боеприпаси със зашеметяващи темпове. Ще бъде ли арсеналът на демокрацията на ниво?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари