Глас през "алтернативен" рупор с опетнена репутация: Русия наистина воюва за Украйна, САЩ - не

12961
Глас през "алтернативен" рупор с опетнена репутация: Русия наистина воюва за Украйна, САЩ - не
Снимка: Getty images

Ще загубим ли втора армия, финансирана от САЩ, за две години? Този въпрос поставя в свой анализ за американското издание National Review колумнистът Майкъл Дохърти.

National Review е издание с история, датираща от 1955 година. То има консервативен облик т.е. защитаваните от него позиции са по-близки до републиканците. Но има и сериозни скандали в историята му - например при първата президентска кампания на Барак Обама това издание поиска той да публикува акта си за раждане, с цел да разсее всякакви съмнения, че е американски гражданин т.е. роден в САЩ. Така изданието дава сила на конспиративната теория за произхода на Обама. За Обама има и коментар-анализ, който намеква как през 60-те години на XX век бяла жена да се жени за чернокож значело почти сигурно комунистически възгледи (бащата на Обама е кениец). Друг скандал е този с климатичните промени - изданието често ги отрича и дори публикува материал уж с информация за топ експерт от Американската агенция за океанографски и атмосферни изследвания за манипулирани данни, така че да бъде подписано Парижкото споразумение за климатичните промени. Въпросният учен Джон Бейтс публично отрече твърденията на National Review.

"Алтернативни" гласове от САЩ към Байдън: Не е реалистично Украйна да спечели на бойното поле

Посещавайки фронта близо до Херсонска област (в Запорожието) на 19 юни, президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че украинските ...

Какво пише сега Дохърти:

През 2015 г. на конференцията по сигурността в Мюнхен сенатор Линдзи Греъм (един от най-отявлените "ястреби" в САЩ - т.е. хора, застъпващи военната линия в американската външна политика) настоятелно призова за въоръжаване на Украйна до зъби. "Няма да се ангажирам да прогнозирам как ще приключи всичко, ако гарантираме отбранителната способност на Украйна, но знам едно нещо: ще бъда по-спокоен, ако моята нация отстоява свободата тогава, когато е нужно ... Украинците могат да умрат и да загубят, но ще ви кажа: ако никой не се опита да отвърне (на Путин), всички ще загубим."

Изминаха почти 8 години и отново и отново излагам един и същ прост аргумент: не трябва да се месим прекалено много в делата на Украйна, дори и само защото рано или късно Русия ще прояви повече политическа воля, ще поеме повече рискове и повече жертви, за да стигне до сегашния резултат. С една дума, Украйна е второстепенна за нас, но е скъпа за тях. Така че нашите политици не трябва да рискуват нито собствената си репутация, нито доверието в страната ни. Нарекох тези високопоставени обещания "неизпълнение на дълга по националната сигурност" и "морален риск, който заплашва не само нашите планове за добро бъдеще".

Когато руснаците атакуваха на твърде широк фронт в Украйна и бяха изтласкани от Киев, външнополитическата върхушка си представи, че с по-нататъшни инвестиции от САЩ и Европа Путин не само ще претърпи съкрушително поражение, но и ще загуби власт у дома, а НАТО ще получи втори живот.

Напоследък обаче новините за войната в Украйна и Донбас намаляха, тя навлезе в болезнена фаза на изтощение и леко зловещото желание на Линдзи Греъм да бъде по-спокоен, докато украинците умират и губят, постепенно се сбъдва. Сегашната помощ за Украйна – геополитическа игра, в която нямаме нито воля, нито ресурси за победа – ще завърши с факта, че "всички губим".

Анализ: САЩ и НАТО нямат достатъчно конвенционални оръжия за Украйна

Накратко: САЩ и НАТО може да издържат в кратък конфликт, но никой от тях не е подготвен за дълго противопоставяне, защото военните им з...

Когато за първи път организирахме доставката на оръжие, се твърдеше, че в цяла Украйна има само 6000 боеспособни военни. И до началото на конфликта Робърт Зубрин вече се удивляваше на факта, че Киев разполага с най-голямата военна сила в цяла Европа, с активна армия от 450 000 души.

Кейси Мишел твърди преди седем години: "Смисълът на продажбата на оръжие на Украйна не е, както твърди главният редактор на Bloomberg, "ескалиране на губещ конфликт" с надеждата, че руснаците ще отстъпят. Целта е украинците да нанасят повече жертви, отколкото руското правителство ще приеме. Както се отбелязва в доклада на Brookings Institution, "Кремъл ще търси приемливо политическо решение само ако осъзнае, че рисковете и разходите за по-нататъшни военни действия са непосилни". Това за пореден път доказва, че САЩ не са имали и все още нямат стратегически цели.

Да, Кремъл все пак търсеше политическо решение под формата на вторите Мински споразумения, вписвайки искането за автономия на Донбас в споразумението за прекратяване на огъня. Въпреки че президентът Володимир Зеленски обеща да сложи край на конфликта с Русия, той не успя да прокара изпълнението на Минските споразумения. На него яростно се противопоставиха украинските националисти и десните радикали, от една страна, и международният външнополитически елит, от друга. Оказа се, че никой не е готов да помогне на Украйна да сложи край на замразения конфликт. Или да помогне на Зеленски да пречупи съпротивата на националистите за това.

След като не постигна това, което искаше, Русия реши да поеме по военния път. С други думи, ограничаването се провали. Русия пое големи рискове и премина към стратегия на принуда – на всяка цена. И за три месеца Русия направи в Украйна това, което Пентагонът не можа да направи в Афганистан за две десетилетия: тя определи своите постижими цели и разработи ефективна стратегия за унищожаване на врага.

Дори когато Западът удари Русия с "майката на всички санкции", Путин уверено заяви, че Русия може да се справи. Той отбеляза, че санкциите не само не успяват да постигнат политическата цел да унижат Русия, но и нараняват самия Запад. И, между другото, приходите на руската държава нарастват поради високите цени на петрола.

Чешки анализ: Германия обещава, но не доставя необходимите на Украйна оръжия

Миналата сряда, почти четири месеца след началото на руската инвазия в Украйна, германците обявиха първата завършена доставка на 7 броя...

Междувременно, ако се съди по репортажи на The Washington Post, Белият дом и външнополитическата върхушка седят и се чудят как сега могат да се измъкнат от конфликта, като същевременно запазят лицето си. "Ако западните оръжия не обърнат хода на бойното поле, казват американски чиновници, залогът в конфликта е толкова голям, че те са готови да обмислят дори перспективата за глобална рецесия и глад, стига Русия да не спечели", написа репортерът на The Washington Post Миси Райън в Twitter, рекламирайки свой анализ на страниците на изданието.

Изправени сме пред глобална рецесия и недостиг на храна в Третия свят, и всичко това, защото ни беше неудобно да признаем на украинците, че няма да ги подкрепим толкова решително, че да си върнат Донбас и Крим.

Много показателно, преценете сами:

Бившият посланик на САЩ в НАТО Иво Даалдер, сега ръководител на Съвета по глобални въпроси в Чикаго, каза, че безизходицата на бойното поле поставя САЩ пред труден избор: или да помогнат на Украйна и да поддържат кървавото статукво с опустошителни глобални последици, или да оттеглят подкрепата си и да дадат победа на Москва. "Това е равносилно да дадем Украйна на вълците – каза Даалдер. – И никой няма да направи това".

Високопоставен служител на Държавния департамент, пожелал анонимност, каза, че администрацията на Байдън е обсъждала възможността за продължителен конфликт с глобални последици още преди февруари, когато започнаха да пристигат явни сигнали от разузнаването за предстоящата руска операция. Администрацията на Байдън разчита на новото оръжие, съчетано с няколко вълни от санкции и дипломатическа изолация на Русия, за да помогне за прекратяване на конфликта на основата на преговори, тъй като Путин няма да е готов да продължи борбата в такива условия, каза служителят.

Анализ: Украйна като манна небесна за НАТО

Като стартира войната в Украйна, Кремъл вдъхна нов живот на НАТО. Това позволи на Алианса да „преразгледа стратегията си и да се ...

Несъответствията са поразителни. Както се очакваше, този конфликт е по-фундаментален за Русия и тя предприема енергични действия за постигане на приемлив резултат. В същото време Съединените щати не са в състояние да завладеят ума и да сплотят гражданите си достатъчно, за да поемат толкова значителни рискове, така че се утешават с надеждата, че в бъдеще същата тази неуспешна стратегия ще доведе до по-малко унижение. Нашите политици и всичките многобройни неправителствени организации са далеч от народа, въпреки че според Конституцията именно той обявява война чрез своите избраници. Нашите елити са толкова без връзка с живота, че са заложили честта, богатството и репутацията на Съединените щати в конфликт, за който американският народ не иска да поеме отговорност.

Опитите да вкарате врага в допълнителни разходи са изпълнени с очакване за голяма окончателна победа. Ако украинската армия не направи решително стратегическо отстъпление и бъде разбита в "котлите" на Донбас (бел. ред. - сегашната тактика на руската армия в Донбас е да обгради и обстрелва безмилостно с артилерия определен район, докато отслаби и принуди защитниците му да отстъпят достатъчно, а след това да го завладее с пехота и да продължи към следващия малък район), победата на Русия ще стане не само по-мащабна, но и много по-значителна. Путин ще твърди, че е победил не само украинските националисти, но и западните сили, които финансираха и тренираха украинската армия от 6000 боеспособни войници на почти половин милион.

След унижението в Афганистан това ще бъде второто поражение на проамериканските сили само за две години. Рискът е много реален. И в този случай "втори живот" на НАТО няма да има. Точно обратното: паника и бягство. Ето защо предупредих срещу безусловната подкрепа за Украйна. Като повишават залозите, без да се съобразяват с каквото и да било, западните инфлуенсъри като Иво Даалдер сега са изправени пред невъзможен избор, за който "никой не е готов". Какво ще бъде НАТО като загуби втора армия, която Алиансът финансира и грижливо въоръжаваше?

В крайна сметка политиците ще се опитат да обвинят американския народ за собствените си неуспехи, защото народът не може да гледа повече от две крачки напред. Всъщност политиците вече започнаха. Скептиците като мен са оклеветени и етикирани като путинисти, клеветници на автокрацията и клеветници на демокрацията. Лъжа е. Мисля, че най-страшното нещо е демокрацията, която е обявила война. Но нашият народ не е отишъл на война - само нашите политици, при това с парите, взети назаем от нас.

Това е дори по-лошо от лъжата – това е проекция и самохипноза. Тези глупави "ястреби" все говореха за съперничеството между демокрацията и деспотизма и съревнованието "не само на армиите, но и на волята на хората". И сега те напълно изпаднаха в упадъчни фантазии. Същият Кейси Мишел пише, че за да "избегне по-нататъшни безсмислени кръвопролития", Западът трябва да "деколонизира" Русия - тоест да раздели Руската федерация на дузина или повече републики по етническа линия. Наистина ли смятаме, че американският народ гори от желанието да изучава, даде пари и да пролива кръв за някаква Тувинска народна република? (Намек към фразата на покойния сенатор Джон Маккейн "Днес всички сме грузинци".) Ще тръбим ли за суверенитета на Коми над Сиктивкар? С тези налудничави фантазии нашият политически елит очевидно се надява да замаскира провала на своята политика за сдържане в Украйна.

Германски анализ: Украйна ще победи Путин, ако Западът поиска. Но иска ли?

Украинският президент Володимир Зеленски мечтае да си върне Крим, докато видните му гости от Франция, Германия и Италия (Еманюел Макрон...

Е, с тези мечти поне сенатор Линдзи Греъм ще спи спокойно.

ОЩЕ: Какво ще стане, ако Русия победи в Украйна?

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Украйна е в надпревара с времето, наближава ли руска офанзива?

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари