Гласът на силната Русия към Путин: Вие воювате не само с украинците, но и със своите съотечественици

12427
Гласът на силната Русия към Путин: Вие воювате не само с украинците, но и със своите съотечественици
Снимка: facebook.com/yashin.ilya

На 5 декември съдът в Москва проведе заседание по делото на опозиционния политик Иля Яшин*, когото обвиняват в разпространение на "фейкове" за руската армия с мотив "политическа ненавист". Повод за делото е видеоматериал на Яшин, посветен на убийството на мирни жители в Буча. Държавният обвинител иска присъда от 9 години за Яшин, както и забрана да ползва интернет в продължение на 4 години след излежаването на присъдата. В края на заседанието Яшин направи изявление. Пълният текст представя Медуза.ио. Произнасянето на присъдата се очаква на 7 декември. Представяме изявлението на Яшин със съкращения. 

"Уважаеми слушатели!

Съгласете, че фразата "последната дума на подсъдимия" звучи много мрачно. Сякаш след представянето ми в съда ще ми зашият устата и завинаги ще ми забранят да говоря. Всички разбират, че целта е точно тази. Изолират ме от обществото и ме държат в затвора, защото искат да мълча. Защото някога нашият парламент престана да бъде място за дискусии, а сега цяла Русия трябва безмълвно да се съгласява с всякакви действия на властите.

Но обещавам, че докато съм жив няма да се примиря с това никога. Моята мисия е да казвам истината. Казвал съм я по площадите, в телевизионните студия, на парламентарната трибуна. Няма да се откажа от истината и зад решетките. Цитирайки класика: "Лъжата е религията на робите и само истината е бог на свободния човек."

Когато започнаха бойните действия нито за секунда не се съмнявах в това, което бях длъжен да направя. Длъжен съм да съм в Русия, длъжен съм да казвам истината и с всички сили да се спре кръвопролитието. Физически ме боли от осъзнаването на това колко хора са загинали в тази война, колко съдби са опропастени и колко семейства са лишени от домовете им. С това не трябва да се примиряваме. Кълна се - не съжалявам за нищо. По-добре да прекарам 10 години зад решетките, оставайки честен човек, отколкото мълчаливо да умирам от срам за кръвта, която правителството пролива. 

Възползвайки се от тази трибуна бих искал да се обърна към президента Владимир Путин. Човекът, който носи отговорност за тази война, който подписа закона за "военната цензура", заради който съм в затвора. 

Известен руски опозиционер се озова в затвора минути след като излежа присъда

Руският опозиционен политик Иля Яшин беше задържан минути след освобождаването му от затвора в неделя, след като излежа 10-дневна присъ...

Владимир Владимирович!

Гледайки последиците от тази чудовищна война, вие навярно вече сам разбирате каква страшна грешка допуснахте на 24 февруари. Армията ни не е посрещната с цветя. Наричат ни окупатори. С името ви се асоциират друмите "смърт" и "разрушения". 

Вие доведохте голяма беда за украинския народ, който може би никога няма да ви прости. Но вие воювате не само с украинците, но и със своите съотечественици. 

Изпращате в ада стотици хиляди руснаци, мнозина от които вече никога няма да се върнат у дома, превърнали се в прах. Мнозина ще останат осакатени и ще полудеят от видяното и преживяното. За вас това е само статистика на загубите, цифри в редички. А за много семейства - това е непоносима болка от загубата на мъже, бащи и синове. 

Вие лишавате руснаците от техния дом.

Спряха известен опозиционер да се кандидатира за местните избори в Москва

На опозиционера Иля Яшин беше отказана регистрация за изборите за местен парламент в Москва, информира РИА Новости. Яшин обяви, че ще о...

Стотици хиляди наши съграждани напуснаха Русия, защото не искат да убиват и да бъдат убити. Хората бягат от вас, господин президент. Нима не го забелязвате?

Подривате основата на икономическата ни безопасност. Прехвърляйки промишлеността върху военните релси, вие обръщате страната ни с главата надолу. Сред приоритетите ви са танкове и пушки, а нашата реалност отново е нищета и безправие. Забравихте ли, че такава политика вече доведе страната ни до разпад?

Дори думите ми да са глас в пустиня, призовавам ви Владимир Владимирович незабавно да спрете това безумие. Трябва да признаете грешката в политиката по отношение на Украйна, да изведете войските от територията и да преминете към дипломатическо регулиране на конфликта. 

Помнете, че всеки нов ден война - това са нови жертви. Стига. 

Накрая искам да се обърна към хората, които наблюдаваха този съдебен процес, подкрепяха ме през всички тези месеци и с тревога очакват присъдата. 

Тайният доклад на Немцов: Русия е пращала десантчици в Източна Украйна

Два месеца и половина след убийството на руския опозиционер Борис Немцов бе публикуван докладът му за съпричастността на руските влас...

Приятели, каквото и да е решението на съда, колкото и сурова да е присъдата - това не трябва да ви сломи. Разбирам колко ви е тежко сега, как ви мъчи усещането за безсилие и безнадеждност. Но не се отчайвайте, не забравяйте, че това нашата страна. Тя е достойна да се борим за нея. Бъдете смели, не отстъпвайте пред злото и се съпротивлявайте. Отстоявайте улицата си, отстоявайте града си. А най-вече стойте един зад друг. Ние сме много повече, отколкото ви се струва и ние сме огромна сила. 

За мен не се притеснявайте. Обещавам, че ще издържа всички изпитания, няма да се оплаквам и ще премина този път достойно. А вие обещайте, че ще запазите оптимизма си и няма да се отучите да се усмихвате. Защото те ще победят в момента, в който загубим способността да се радваме на живота. 

Повярвайте ми, Русия ще бъде свободна и щастлива!"

Известен руски опозиционер се озова в затвора минути след като излежа присъда

* Иля Яшин е роден през 1983 г. в Москва - руски политически и обществен деятел, политически затворник. Бивш председател на Съвета на депутатите на общинския окръг Красноселски. Става известен като един от лидерите на движение "Отбрана" и "Молодежное Яблоко", благодарение на участието си в многобройни митинги и протестни акции. От 2006 е член на федералното бюро на партия "Яблоко", а след 2 години е изключен заради членството си в "Солидарност". Според Яшин изключването му се дължи на тясното му сътрудничество и общуване с Борис Немцов. От 2010 година участва в движението "Партия на народната свобода "За Русия без корупция". На 12 2022 г. юли срещу Яшин е образувано дело по подозрение за разпространение на невярна информация за руската армия. На 22 юли е вписан в списъка на "чуждестранните агенти."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари