Главният стратег на ИД е убит - какво следва?

14053
Главният стратег на ИД е убит - какво следва?

Вечерта на 30 срещу 31 август новина, свързана с "Ислямска държава" (ИД), започва да се споделя онлайн. Първоизточник е новинарската агенция на групировката, която публикува обикновено кратки текстове и видео материали, свързани с военни операции на ИД. Този път, обаче, новината е различна. Според публикуваното съобщение, е загинал Абу Мохаммад ал Аднани – говорител, съосновател на ИД и един от най-приближените хора на "халифа" Абу Бакр ал Багдади.

Малко се знае все още относно обстоятелствата, при които е загинал един от най-важните хора в йерархията на групировката. Единственото, което е оповестено през нощта на 30 срещу 31 август, е, че Ал Аднани е загинал при инспекция на военните сили на джихадистите в сирийската провинция Алепо. 39-годишният сириец, чието име е Таха Субхи Фалаха, беше теоретик и стратег на пропагандната машина на „Ислямска държава“, без който не излизаха известните вече по цял свят видеокадри и филми на организацията, с които тя набираше нови членове и бойци. Ал Аднани също така е мозъкът зад кървавите нападения от Париж до Дака и Истанбул, отнели стотици животи. Заедно с Омар ал Шишани, един от командирите на армията на ИД, който също загина по-рано през годината, Ал Аднани беше от главните стратези на тактиката, донесла толкова успех на джихадистите на терен в Сирия, Ирак и Либия.

Опасност: Десетки канадци, воювали за ИД, са се върнали в Канада

Около 60 канадски граждани са се върнали в страната си от Близкия изток, където са воювали за групировката „Ислямска държава&rdqu...

Множество въпроси тепърва ще търсят отговорите си. Смъртта на Ал Аднани е желана от мнозина – от сирийските бунтовници до кюрдските милиции и международните сили, а също и от конкурентни организации като Ал Кайда.

Именно Ал Аднани е човекът, който през септември 2014 година в аудио обръщение призова привържениците на ИД да нападнат Запада, където и както могат. Това доведе до редица атаки, сред които най-известни са тези в Париж, Брюксел, Истанбул и Дака в Бангладеш.

Ал Аднани е също и човекът, заявил в друго свое съобщение: „Смятате ли, скъпи американци, че провалът се изразява в загуба на градове или територия? Ще бъдем победени, когато бъдем отблъснати от градове в Ирак и отстъпим към пустинята без град или земя? Не, истинската загуба ще е загубата на волята и желанието за борба.“ След това съобщение зачестиха рязко атаките, свързани с групировката, извършени по цял свят.

Ал Аднани не беше само говорител на „Ислямска държава“ и нейн главен пропагандатор. Сириецът е също така основен идеолог и теоретик зад създаването на основните институции на групировката като нейната полиция Ал Хисба, военните подразделения, наподобяващи специални части, а също и данъчната система в териториите, управлявани от „халифата“. Ако трябва да посочим, обаче, най-важната част от работата на Ал Аднани, това е развитието на своеобразните служби за сигурност на „Ислямска държава“ – т.нар. „амни“- част от които е и международната мрежа от терористични клетки, нанесли ударите във Франция, Турция и Белгия.

Според различни разследвания, най-важни от които на журналистката Рукмини Калимаки от „Ню Йорк Таймс“, Абу Мохаммад ал Аднани създава мрежа от различни отдели – европейски отдел, азиатски отдел, арабски отдел и други. Между 2014 и началото на 2016 година мрежата е отговорна за над 10 кървави атаки срещу западни държави, а над 30 души са задържани преди да изпълнят нарежданията за нападение. В разговор с Калимаки става ясно, че при нейните интервюта с бивши бойци на групировката, ръководителите на отделите не се спират само пред мюсюлмани – напротив. Сред членовете на клетките има момчета, израснали в християнски семейства. Личните показания на бойци, излежаващи в момента присъди в Германия, показват структура, набираща хора дори сред самите затворници под носа на охраната и институциите.

8 години затвор за американци, опитали да се присъединят към "Ислямска държава"

Американски съд разпореди 8 години затвор за жители на щата Мисисипи, които опитали да се присъединят към Ислямска държава, съобщи БГНЕ...

Ал Аднани дава и новата формула, превърнала се в най-голямата предизвикателство за европейските и американски разузнавателни служби – „вълците-единаци“. Всъщност, когато в началото стратегът на джихадистите съобщава за желанието на организацията да „подкрепи своите бойци да извършат атаки където и както могат“, все още никой не си дава сметка, че става дума за блъф. Историята с „вълците-единаци“ се оказва част от плана и най-вероятно не е ставало дума изобщо за случайни хора, заклели се във вярност на „халифата“, извършвайки своите атаки.

Но разузнавателните служби се усещат късно. Докато немските, френските и белгийски служители по сигурността се оглеждат за „случайни нападатели“, в същото време мрежата от клетки подготвя атаката в Ансбах – също част от схемата за нападения в Европа, чиито автор е Ал Аднани. Мрежата от клетки има и своята „вътрешна сигурност“ – убийци се занимават специално с „прочистване“ на неудобни членове или такива, които се колебаят в изпълнението на дълга си. Самите клетки поддържат контакт директно с ръководители в Сирия и Ирак и не се познават помежду си.

Смъртта на Аднани със сигурност голям удар за „Ислямска държава“. Тепърва ще се уточни как точно е загинал – има версии от това, че е нанесен въздушен удар до възможността да е бил убит от вражеска група. Знае се със сигурност единствено, че е инспектирал военни части на джихадистите в провинция Алепо. Именно там, през последните дни групировката се изтегля от големи райони, които държеше до сирийско-турската граница. Съобщения в каналите на „Ислямска държава“ показват, че командването е наредило изтегляне към Ал Баб и „столицата“ – Ар Ракка. Впрочем, Щатите заявиха за нанесен въздушен удар в Ал Баб, който е довел до смъртта на лидер в „Ислямска държава“, но не се споменава името му.

По време на изтеглянето селищата са минирани и превръщани в капани за вражеските на „халифата“ сили. Също именно в тази част на Сирия, сега се водят най-тежките сражения, в които един срещу друг застанаха кюрдите, Свободната сирийска армия, турски части, правителствени сили – срещу които едновременно „Ислямска държава“ води сражения за контрол върху зоните в Северна Сирия. Смята се, че именно Ал Аднани и Абу Бакр ал Багдади са заповядали стратегическото изтегляне, оставяйки възможност враговете им да се избиват помежду си.

Какво ще донесе смъртта на Ал Аднани за стратегията и тактиката, както и за морала и дисциплината в редиците на джихадистите, още не се знае. Със сигурност, техните идеологически противници от Ал Кайда няма да пропуснат възможността да атакуват опонента си, докато се възстановява от загубата на подобен важен кадър. Всъщност, всички сили на терен, подкрепени от техните чуждестранни спонсори, биха се възползвали от раната, предизвикана от смъртта на Абу Мохаммад ал Аднани. А знаем, че когато един гигант отстъпва и губи силите си, изникват други по-малки, но не по-малко настървени наследници.

Официално: И Асад, и ИД са извършили химически атаки в Сирия

Сирийската армия е извършила две химически атаки срещу селища в сирийската провинция Идлиб – в Талменес на 21 април 2014 г. и в С...

Очаква се все пак и потвърждение на смъртта на Ал Аднани от източници извън „Ислямска държава“, но предвид съдържанието на съобщенията в джихадистките онлайн канали, вероятно смъртта му ще бъде само отбелязана като факт. Въпросът е кой ще го наследи и дали този някой няма да е още по-ожесточен и желаещ да се докаже в сянката на предшественика си? Ако се окаже това, очакват ни интересни времена.

Автор: Руслан Трад

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари