Големите неизвестни пред готвената украинска офанзива

8084
Големите неизвестни пред готвената украинска офанзива
Снимка: Володимир Зеленський/Facebook

След месеци за доставки на нови оръжия от Запада, Украйна е готова да отмъсти на руските сили през следващите седмици в изключително рискована кампания, която ще определи последващите битки и възможните мирни преговори, пише The Wall Street Journal.

Оперативните планове на Украйна са засекретени, но някои възможности се подсказват от наличието или липсата на определена техника от страните и последните им действия. Противниците стрелят с муниции със скорост, невиждана от двете световни войни.

Успехът срещу богатата на ресурси и добре укрепена отбрана на Русия ще изисква комбинация от умения и късмет за намиране и използване на слабости, твърдят стратезите. Силите на Киев са по-мотивирани и в някои случаи по-добре снабдени от тези на Москва. Русия обаче се подготвя за украинската атака от месеци и показва, че няма да пести нито живота на войниците, нито на оборудването.

„Ще бъде много, много трудно", признава полският премиер Матеуш Моравецки. „Не можете да подценявате големия потенциал и бруталната сила на руснаците".

Украинските сили прекараха месеци на обучение в Западна Европа и Съединените щати, изучавайки модерни оръжия и воювайки като част от големи формации. Перспективите на Киев ще зависят от това дали той може да координира различни видове войски, включително артилерийски части, танкови корпуси и пехота, в така наречените комбинирани маневри.

Въпреки обучението и притока на оборудване от НАТО, Украйна няма да може да започне настъпление в стила на Алианса, защото никоя от страните не контролира украинското небе. За да изтласка окопалия се враг, както възнамерява да направи Украйна, офанзивите на САЩ и техните съюзници винаги започваха с масирана въздушна атака с използване на самолети и крилати ракети. Ето така САЩ отприщиха и двете войни в Ирак. Още: Анализ: Може ли да бъде спряна непокорната Русия?

„Ние щяхме да атакуваме от въздуха и да установим превъзходство“, твърди пенсионираният подполковник от армията на САЩ Джон Нейгъл, сега помощник-професор във Военния колеж на армията на САЩ. В Украйна обаче, отбелязва той, нито една от страните няма реално превъзходство в авиацията.

Според Нейгъл броят на изтребителите и бойните хеликоптери в Украйна е ограничен, тя ги пази и няма да ги рискува при фронтална атака срещу руските войски, пише още в материала на The Wall Street Journal.

Вместо това, предполагат стратезите, Украйна вероятно ще предприеме голяма атака (или, обратно, редица по-малки), използвайки наземни прецизни оръжия с голям обсег, включително ракети и артилерия, дарени от западните съюзници. Американските мобилни ракетни установки M142 HIMARS, M270 и тежките гаубици могат да изстрелват сателитно насочвани експлозивни снаряди до 80 км.

Този боен радиус, съчетан с разузнаване от украински и западни източници, ще позволи на Киев да атакува руските сили далеч зад фронтовите линии. През изминалата година украинските сили нанесоха силни удари срещу руски логистични бази, командни центрове и линии за доставки. Целта на подобни удари е да се изолират части на бойното поле, да се подкопае тяхната боеспособност и да се посее объркване в редиците на руснаците.

След първоначалния артилерийски и ракетен обстрел, украинските сухопътни сили трябва да се придвижат мощно напред - поне това биха направили американските войски. Голямата разлика обаче е, че американските или съюзническите сили биха разположили основни бойни танкове на предната линия, докато украинските сили имат малко от тях.

Обединеното кралство обеща да достави 14 броя Challenger 2, а от Полша и Норвегия ще пристигнат още поне 22 германски танка Leopard. САЩ обещаха танкове M1 Abrams, но те няма да пристигнат до края на годината.

Украйна разполага с няколкостотин съветски танка, дарени от бивши членове на Варшавския договор или пленени от руските войски. Не е ясно колко е загубил самият Киев в боевете.

По-старите модели танкове нямат модерната броня на западните машини, те не могат да се прицелват и да стрелят в движение, но много от тях са модернизирани с усъвършенствано оборудване, включително за нощно виждане, компютърно насочване и сигурни комуникации.

Десетки бойни машини на пехотата (БМП) със сигурност ще последват челната вълна от танкове. Някои от тях - например френският AMX-10 и американският Bradley - сами по себе си приличат на танкове поради гъсеничните си вериги и оръдейните кули. БМП също носи противотанкови ракети TOW, които унищожават цели от над 3 километра. Още: Анализ след срещата на Путин и Дзинпин: Трябва ли да се тревожи Западът?

Зад или до тези бойни средства с голямокалибрени оръдия Украйна вероятно ще разположи бронетранспортьори, като доставените от САЩ Strykers. Бързи и мобилни осемколесни средства ще превозват пехотинци, за да завземат и задържат територия - или да отблъснат руската пехота, която може да застраши украинските сили.

„Аз самият бих предпочел да седна в M1 Ейбрамс, но истината е, че БМП също могат да нанесат много щети“, каза Нейгъл.

Според Джон Спенсър, ръководител на изследването на „градската война” в базирания в Ню Йорк Форум за политика „Медисън”, Украйна се нуждае от осезаем напредък сега, вместо да чака да се появи Ейбрамс, тъй като е важно да продължи да получава подкрепа от Запада.

"Украинската пролетна офанзива, водена от "Леопарди" и "Брадли", ще донесе големи ползи от съюзниците, без значение колко територия ще завладеят", каза той. "Украйна трябва да върви напред и да побеждава."

Къде точно Украйна ще нанесе основния удар, все още не е известно. Спенсър предположи, че Киев със сигурност ще се опита да определи най-слабите места в руската отбрана и да привърже нейните ударни сили, така че Москва да не може да ги разположи другаде. Той отбеляза, че именно тази стратегия е позволила на украинците да си върнат хиляди квадратни километри в североизточната част на района на Харков миналата есен след месеци на дискусии за офанзива на юг, в района на Херсон.

Филипс О'Брайън, професор по стратегически изследвания в университета Сейнт Андрюс в Шотландия, предполага, че Киев би искал да прекъсне сухопътния коридор по протежение на югоизточната част на Украйна от Запорожие към Мелитопол и Азовско море. Успехът в тази посока ще разцепи руските сили и ще прекъсне снабдителните линии на западната групировка близо до окупирания Крим.

Очаквайки такова нападение, Москва прекарва месеци в изграждането на отбранителни укрепления в района на Запорожие. Според някои анализатори това ще насърчи украинците да опитат различен подход. Още: Може ли войната в Украйна да доведе САЩ до оръжеен дефицит?

О'Брайън се тревожи, че поради естеството на западните оръжейни доставки, Украйна може да започне офанзива без всички способности, от които се нуждае, за да успее - особено оръжия с по-голям обсег, които биха прекъснали руските линии за доставки. От миналата година Украйна иска от САЩ армейска тактическа ракетна система ATACMS с обсег до 300 километра.

Администрацията на Байдън обеща на Украйна оръжие и друга помощ на стойност над 32 милиарда долара, но отказа да предостави ATACMS от страх, че Киев ще го използва, за да удари руска територия и по този начин да разпали още по-широк конфликт със Запада.

Въпреки това Николай Белесков, научен сътрудник в Киевския национален институт за стратегически изследвания, отбеляза, че дългата борба за Бахмут е изтощила руснаците и може да даде шанс на Украйна да успее.

„Има уникална възможност за настъпление, когато Русия е отслабена от неуспешна офанзива и нова вълна на мобилизация все още не е започнала“, уверява той. И веднага добави, че след година на военни действия и двете страни са изправени пред един и същ проблем: „Става все по-трудно да се мобилизират ресурси за поддържане на бойните действия на същото ниво“.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари