Голямата балканска бъркотия на ЕС

7282
Голямата балканска бъркотия на ЕС
Снимка: Getty images/Guliver

В статия озаглавена „Голямата европейска бъркотия на ЕС“ европейската редакция на авторитетното издание POLITICO коментира отлагането на началото на преговорите с Македония и Албания и последствията до които това забавяне може да доведе.

Преди година Европейският съюз каза на две балкански страни, че може да получат зелена светлина този месец, за да започнат преговори за членство, ако направят правилните стъпки.

Европейската комисия казва, че двете страни, Северна Македония и Албания, са направили точно това. Но нито една от тях няма да получи зелена светлина на среща на министрите на ЕС през следващата седмица, благодарение преди всичко на Франция и Германия. Париж е водещият скептик, когато става въпрос за разширяване на ЕС, докато Берлин не може да вземе решение, защото германският парламент все още не е взел становище.

Невъзможността да се постигне споразумение за покана към двете страни да започнат преговори разгневи някои други членове на ЕС и служители на Европейската комисия. Те твърдят, че отлагането на решение подкопава доверието в блока, поставя проевропейските правителства на двете страни в опасност и рискува да увеличи стратегическите си конкуренти в региона като Русия, Китай и Турция, допълва агенция Фокус.

Противниците на започването на преговори посочват дълбоките проблеми на Западните Балкани с корупцията, организираната престъпност и бедността и неотдавнашната й история на конфликти. Някои длъжностни лица също така казват, че популистки партии в Западна Европа ще се възползват от всеки ход, на привличане на балканските страни по-близо до блока, за да генерират антиевропейски чувства.

Дипломати казват, че заседанието на Съвета по общи въпроси на ЕС в Люксембург във вторник вероятно ще доведе до решение до по-късно през годината - вероятно до септември или октомври. Някои предполагат, че поне Северна Македония може да получи зелена светлина на този етап, докато перспективите за Албания изглеждат по-несигурни.

Дипломатите на ЕС сега са в разгара на усилията си да съгласуват текст, който ще постигне баланс между мненията на 28-те членове на блока и все още предлага надежда на Скопие и Тирана, че може да получат одобрение по-късно тази година.

През изминалата година правителствата на Северна Македония и Албания се надяваха на срещата във вторник в Люксембург.

Един висш дипломат от ЕС определи разговорите като "разгорещени", като подчерта, че западните Балкани, малък участък от континента, предизвикват големи емоции сред държавите-членки на ЕС, повече от две десетилетия след войните, които разкъсаха Югославия, и създадоха напрежение между западните държави и същевременно изваждат различията между европейските столици на преден план.

В знак на това колко е чувствителен въпросът, Франция и Германия дори предложиха фразата „Съветът приветства“ препоръката на Комисията да започне преговори за членство да бъде понижена до по-неутрален „Съветът отбелязва“ в проекта на текста, според друг дипломат, който е присъствал на дискусиите.

Лидерите в Скопие и Тирана - и техните поддръжници в ЕС - се тревожат, че между сегашния и следващия краен срок може да се случат много неща, за да променят шансовете им. Това би могло да включва всичко от по-нататъшна политическа нестабилност в Албания, където президентът и правителството са в напрежение в опитите му да отмени местните избори поради бойкот на опозицията, до падането на коалиционното правителство на Германия.

"Нашата цел е да започнем преговори преди края на годината, независимо дали решението ще бъде взето сега или есента", заяви външният министър на Северна Македония Никола Димитров. "Колкото по-скоро се вземе решението, толкова по-малко рискуваме всички."

За изминалата година правителствата на Северна Македония и Албания се надяваха на събранието във вторник в Люксембург. На еквивалентната среща миналата година ЕС определи "пътя към откриването на преговорите за присъединяване през юни 2019 г." за двете страни - но без ясно да се ангажира с положителен резултат.

Преговорите за членство във всички случаи ще продължат с години, без гаранция, че една страна-кандидатка в крайна сметка ще се присъедини към блока. Но дори и миналогодишното решение беше много спорно. Франция, подкрепена от Холандия, блокира началото на преговорите за членство, а министрите спориха с часове за окончателния текст на заключенията си. Двете страни кандидатки бяха призовани да постигнат напредък в подобряването на демократичните стандарти и върховенството на закона, за да получат зелена светлина в едногодишен срок.

Европейската комисия докладва в края на миналия месец, че двете страни са изпълнили тяхната част от сделката. Северна Македония дори промени името си (от Македония) като част от споразумение за прекратяване на дългогодишния спор с Гърция.

Президентът на Северна Македония: Уморихме се да стоим в чакалнята на ЕС

Президентът на Македония Стево Пендаровски заяви в Брюксел, че „умората от разширяването“, за която се говори в Европейския...

Но годишната оценка на Комисията беше публикувана около месец и половина по-късно от миналата година - по настояване на Франция, която искаше да избегне този въпрос да бъде замесен в европейската предизборна кампания, според дипломати. Немски депутати заявиха, че не са им дали достатъчно време да вземат решение преди срещата през следващата седмица.

Гюнтер Кричбаум, председател на комисията по въпросите на ЕС в Бундестага, нарече хода на Франция за „достоен за съжаление“.

"Нуждаем се от достатъчно време, за да обсъдим докладите за напредъка, да ги сравним с доклади от други институции и да изготвим собствена оценка", каза той в изявление за POLITICO. „Този път нямахме такова поради закъснялото публикуване на докладите.“

Кричбаум каза, че Северна Македония не трябва да бъде твърде загрижена, тъй като "всичко сочи към започване на преговори за присъединяване тази година".

Друг висш германски консерватор заяви, че депутатите са поискали повече време, за да обсъдят въпросите и не искат да бъдат „притиснати ” за решение. В допълнение към това, сегашните политически сътресения в Албания усложняват нещата, като поставят на преден план възможността за "отделяне" на Северна Македония от Албания, каза депутатът, при условие за анонимност.

Никой не иска Молдова да се превърне в европейската Венецуела

Европа вече има своя собствена Венецуела: най-бедната или втората най-бедна нация, в зависимост от това как броите, има две правителств...

Министерството на външните работи на Германия заяви тази седмица, че подкрепя преговорите за членство както за Албания, така и за Северна Македония. Франция обаче не е убедена - въпреки молбата тази седмица от 13 други страни от ЕС, включително Австрия, Италия и Полша, за започване на преговорите този месец.

Френският президент Еманюел Макрон твърди, че ЕС не трябва да напредва с разширяването, докато не задълбочи интеграцията между своите настоящи членове и не реформира тромавите процедури за вземане на решения.

В дискусии за текста, който ще бъде публикуван след срещата на следващия вторник, Франция настоява за "обща референция във встъпителната част, че ЕС трябва да се реформира преди всяко разширяване", заяви трети дипломат от ЕС, който се оплака, че Париж не е казал ясно какви конкретни реформи изисква.

"Повярвайте ми, че ще бъде само Северна Македония, но през септември или октомври", каза друг дипломат.

Тъй като "разделянето" стана често употребявана дума в Брюксел, албанският премиер Еди Рама посети столицата на ЕС във вторник тази седмица, за да обсъди перспективите на страната си. "Мисля, че е време Европа да направи това, което очакваме, след като сме изпълнили нашата част," каза той след среща с председателя на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер.

"Нова Македония": Добросъседството се доказва с дела

В материал, озаглавен "Добросъседството се доказва с дела", скопският вестник „Нова Македония“, цитиран от агенция "Фокус",...

Въпреки ангажимента на ЕС от миналата година, това решение (за започване на преговори) няма да се случи следващата седмица.

Юнкер заяви, че "Албания е готова за следващата стъпка".

Той каза, че Европейският съюз ще се прояви "като слаба организация на този континент", ако поиска от една страна да изпълни различни условия и след това да не изпълни своите ангажименти.

"Ако тази страна постигне резултати, нямаме право да кажем" не "на европейските стремежи на тази страна," каза Юнкер.

Но всяко решение за започване на преговори не зависи от Юнкер. То се взима от държавите-членки и изисква единодушна подкрепа. Въпреки ангажимента на ЕС от миналата година, това решение няма да се случи следващата седмица. А Скопие и Тирана са изправени пред нервно изчакване да разберат кога, ако изобщо някога, дойде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари