Голямата заблуда "Made in Britain"

5688
Голямата заблуда "Made in Britain"
Снимка: iStock/Guliver

Безсмислено е Великобритания да трансформира търговските споразумения на ЕС, ако не може да докаже, че износът й е произведен у дома.

Амбицията на Великобритания да прокара собствения си курс като търговски шампион извън ЕС е изправена пред брутална проверка на реалността: Не е достатъчен нейният износ да е "Произведено във Великобритания", пише Ханс ван дер Буркхард за Politico, цитиран от БГНЕС.

След Brexit голямата надежда на Великобритания е, че може просто да "преобърне" търговските споразумения с ЕС със страни по света като Южна Корея, Япония и Виетнам. Това би означавало, че текстът на споразумението Брюксел-Отава, например, просто ще бъде копиран и залепен като нова сделка между Великобритания и Канада.

Има обаче проблем. Тези сделки поставят строги изисквания за това къде се произвеждат стоки, за да се класират за ниски тарифи. Тези "правила за произход" имат за цел да спрат Виетнам, например, просто да реекспортират евтини китайски стоки в ЕС. Правилата са концентрирани върху това колко от стойността на продукта трябва да се създаде у дома, като се добавят всички компоненти, суровини и ноу-хау.

Автомобилите са класически пример за това къде Великобритания има проблеми. Британските превозни средства съдържат само приблизително 44% британски елементи, сочи Дружеството на производителите и търговците на автомобили, докато средните нива на правилата за произход в търговските сделки на ЕС са 55% за автомобилите. Това означава, че автомобили, произведени във Великобритания, не биха се класирали при преобърнатите търговски сделки и ще се изправят срещу високи тарифи.

"Тук имаме основен проблем", каза Питър Холмс, член на Обсерваторията на търговската политика на Великобритания. "Правителството едва сега започва да разбира, че не можем просто да пренебрегнем тези търговски сделки", добави той, малко след като информира Министерството на международната търговия по този въпрос.

Като временна мярка правителството на Великобритания се готви да приеме идеята да остане в търговските споразумения на ЕС по време на преходен период - който може да продължи до 2021 г. или по-дълго. Една от причините за тази промяна на целта е предизвикателството, произтичащо от правилата за произход.

Говорител на министерството на търговията на Великобритания заяви, че се намира "в дискусии с нашите търговски партньори относно прехода към тези търговски споразумения ..., за да се гарантира, че фирмите продължават да работят, доколкото е възможно, чрез установената стойност и вериги за доставки".

Дупките в бюджета на ЕС след Brexit чакат отговори

Лидерите на ЕС са изправени пред трудни разговори тази седмица относно нелесните въпроси за това как да запълнят дупките в бюджета след...

"Не е изненадващо, когато трети страни казват на Обединеното кралство, че са щастливи да копират и вмъкнат търговски споразумения на ЕС", заяви европейски дипломат, близък до преговорите за Brexit. "За тях е много умно, защото си запазват достъпа до пазара, а компаниите в Обединеното кралство биха се борили да изпълнят изискванията за правилата за произход за техния износ".

Едностранна търговия

Това е проблем за тясно свързаните вериги за доставки, които много британски компании - от производителите на автомобили до космическия сектор - имат с други страни от ЕС, които досега са се възползвали от безработицата в рамките на единния пазар. "Ние сме загрижени от възможността, че компании, които вече са стъпили в ЕС и Великобритания, ще се изправят пред повече трудности да продават продуктите си на световните пазари", каза Глен Воън, главен изпълнителен директор на Британската търговска камара в Брюксел.

Вследствие на това британските производители биха могли да бъдат принудени да внасят по-малко части от чужбина, въпреки че чуждестранните компоненти често биха били по-евтини и с по-високо качество.

Това рискува да повлияе върху чуждестранните инвестиции, ако износителите от Обединеното кралство се сблъскат със стена поради правилата за произход. За японските инвеститори това създава особена загриженост, тъй като големите производители като Honda и Nissan използват Великобритания като основен европейски производствен център.

Фирмите от ЕС подценяват Brexit

Въпреки че преговорите за развод често са лоши, мнозинството от европейските предприятия смятат, че връзките между ЕС и Обединеното кра...

"Ако няма печалба от продължителни операции в Обединеното кралство - не само японски - никоя частна компания няма да може да продължи дейността си", заяви японският посланик в Обединеното кралство Коджи Цуруока, отправяйки силно предупреждение миналия четвъртък. „Това е толкова просто,“ добави той.

Кумулативно решение

В този контекст най-голямата надежда на Великобритания е, че тя може да се договори със своите търговски партньори (и Брюксел) за система, наречена "кумулативни правила за произход", заяви Самуел Лоу, търговски експерт в Центъра за европейска реформа.

Съгласно този модел европейското съдържание също ще се счита за произхождащо от Великобритания - и обратното. Просто казано, немските компоненти в британска кола все още ще се броят за европейски.

Изпращането на официалното писмо за Brexit е струвало 1000 паунда

Британското правителство е похарчило почти 1000 паунда за изпращането в Брюксел на писмото с официалното уведомление за излизането на...

Този вид схема за взаимно признаване обаче се нуждае от споразумението между три страни. Ако ЕС и Великобритания се договорят за кумулация, всяка трета страна, която търси търговско споразумение с Брюксел, ще трябва да се съгласи с тези разпоредби поотделно във всяка сделка.

Досега много малко търговски сделки предвиждат ефективно кумулиране на правилата за произход: Споразумението между ЕС и Япония е един от малкото примери, но има големи ограничения. Колите например, които са изработени от много различни компоненти, не могат да се възползват от кумулацията, обясни служител на ЕС.

Други търговски партньори като блока "Меркосур", който вече се опитва да наложи строги правила за произход към ЕС, за да попречат на европейските производители на автомобили да зареждат южноамериканския пазар, нямат особен интерес да приемат подобна кумулация в ключови промишлени сектори.

Това означава, че Великобритания е изправена пред трудна битка за привличането на трети страни. "За да позволим кумулирани правила за произход, например с Южна Корея, не само Великобритания, но и ЕС трябва да преговарят със Сеул", каза Лоу. Всяко предоговаряне идва с цена, като контраискания от другата страна, предупреди той.

А отварянето на многобройните търговски споразумения на ЕС би било продължително и скъпо.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари