Готви ли се Русия да използва Куба за база за свои ядрени подводници и своя военен флот?

20350
Готви ли се Русия да използва Куба за база за свои ядрени подводници и своя военен флот?
Снимка: Getty Images/Guliver

Ще се превърне ли Куба отново в база на руския военен флот при необходимост? Този въпрос излезе на дневен ред предвид започващата тази седмица визита на главнокомандващия на руските военноморски сили (ВМС) адмирал Николай Евменов, информира in24.org.

Официално е известно, че Евменов ще проведе поредица от срещи с ръководството на кубинското министерство на отбраната, както и ще посети различни обекти и подразделения на кубинските ВМС.

САЩ затегна санкциите към Куба

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп забрани груповите учебни пътувания до Куба, като така отряза една от основните п...

Според различни експерти обаче, неофициалната част от посещението на Евменов е свързано с модернизацията на кубинските пристанища така, че да има условия руски военни плавателни съдове – кораби и подводници, да могат да ги използват като база. Припомня се и посещението на бившия вече руски премиер Дмитрий Медведев в Куба през октомври, 2019 година и намекът му, че Русия може да помисли по въпроса да открие "затворена руска база в Куба, ако такъв въпрос трябва да бъде обсъден на фона на изостряне на ситуацията около тази страна". И отрече, че по времето на СССР руснаците са имали база – имало само екип за бърза реакция, по думите му.

Миналата седмица руският посланик в Куба Андрей Гусков почти веднага след посещението на Острова на свободата на 10 февруари от страна на руския външен министър Сергей Лавров заяви, че Москва е готова да разгледа възможните предложения на Хавана за укрепване на отбранителния потенциал на страната. Той отбеляза, че Москва е готова да предостави на Хавана заем на стойност над 1 милиард евро за икономически и военни проекти.

"Както знаете, революционните въоръжени сили на Куба до голяма степен са оборудвани с оръжие и военна техника от съветско и руско производство, включително ПВО и брегови ракетни и артилерийски системи. За да ги поддържате в бойна готовност, се изисква подходяща поддръжка и ремонт, доставка на резервни части и аксесоари, както и решаването на други свързани задачи", каза Гусков на кубинските си домакини.

Още през юли 2014 година, докато беше в Хавана, руският президент Владимир Путин обяви, че Руската федерация предлага да разположи наземна станция GLONASS в Куба и да създаде транспортен център на острова. Този проект, според руския държавен глава, предвижда "модернизиране на морското пристанище на Мариел и изграждане на модерно летище с товарен терминал". Станцията GLONASS, или по-скоро мобилният приемо-предавателен комплекс на тази система, вече беше изграден и триумфално пуснат в експлоатация по време на посещението на Дмитрий Медведев в Куба през октомври през 2019 година. Експерти смятат, че функционирането му, в допълнение към други въпроси на комуникацията и комуникацията, ще бъде свързано с противодействие на американските планове за звездни войни.

ЕС е против санкции на САЩ срещу Куба

Европейският съюз се обяви против нови санкции на САЩ срещу Куба и е готов да защити компаниите си, обяви представител на Общността, ци...

На дневен ред е и Сиенфуегос – кубинското пристанище, за което е известно, че по съветско време е приемало съветски военни плавателни съдове, включително ядрени подводници, от известно време е затворена зона. Там е най-дълбокия залив в Куба – около 600 метра, и ядрени подводници биха могли спокойно да влизат, за да презареждат – с гориво и припаси.

Засега официално потвърждение, че пристанището е ползвано от руски военни кораби и подводници, откакто стана затворена зона, няма. Но през юли 2019 г. руският фрегат „Адмирал Горшков“ вече направи рейс до Куба.

Вицеадмирал Андрю Луис, командир на Втори американски военен флот на САЩ, наскоро заяви, че "източният бряг на САЩ вече не може да се разглежда като зона, в която няма заплаха". Според него, американските моряци вече не могат да се чувстват в безопасност при напускане на военноморската база в Норфолк, а американските кораби в Атлантическия океан са лишени от предишната си свобода на маневриране. "Виждаме в Атлантическия океан увеличен брой руски подводници, които могат да плават дълго време в повишен боен режим и са оборудвани със смъртоносни оръжия", коментира той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари