Haberturk: Какво иска "Газпром" от Турция?

8837
Haberturk: Какво иска "Газпром" от Турция?

В големия пазарлък между Турция и Русия за цената на природния газ и обемът на доставките, страните започнаха да разкриват своите карти. На масата се хвърлят критично важни искания. Руската компания "Газпром" иска Турция да продължи изтичащия през 2021 година договор за доставка на 8 милиарда кубически метра природен газ, от които 4 милиарда се внасят от частни компании, а останалата част – от държавната „Боташ“. Но Газпром дава сигнал: той иска „Боташ“ да поеме ангажимент за целия обем на газа, включително този на частните компании. Това пише турския ежедневник Haberturk в материал, цитиран от агенция "Фокус".

Започнаха да се появяват някои подробности от хода на преговорите между „Боташ“ и "Газпром". Турция има две главни изисквания – на първо място цената на сровината и на второ, намаляване на количеството газ, което подлежи на задължително купуване на основата на принципа „вземи или плати“.

Русия се готви за "газова война" с Украйна, страхуват се в Киев

Русия иска да започне нова газова война с Украйна, а украинските власт и трябва да предприемат действия по въпроса. Това предупреди изп...

В отговор на това "Газпром", както се съобщава, подложи на обсъждане някои критично важни теми. Компанията цели да запази своята сегашна относително силна позиция в търговията на газ с Турция. "Газпром" иска да поднови договорите или споразуменията за покупко-продажба, чийто срок изтича. Едно от тях е свързано с доставката на газ по „западния коридор“. Срокът на споразумението за купуване на 8 милиарда куб. м. изтича през 2021 година. Половината от обема се внася от частни компании, а втората – от "Боташ".

Какво иска "Газпром"? Според надеждни източници, компанията иска да удължи това споразумение, но дава сигнал, че "Боташ" трябва да поеме договора за закупуване на 4 милиарда кубически метра, внесени от частни компании.

Ще сметне ли Турция това изискване за целесъобразно? На този етап от преговорите няма ясен отговор на този въпрос. Отговорите ще възникнат в развитието на процеса.

Какво стои зад това изискване? Източници обърнаха внимание на факта, че понастоящем частни компании внасят общо 10 милиарда кубически метра природен газ от Русия и отбелязват по отношение на плановете на "Газпром" следното: „Споразумението за закупуване на 4 от 10 милиарда кубически метра ще изтече. "Газпром" иска "Боташ" да поеме тези обеми - "Газпром" доставя газ на частните компании и "Боташ" на различна цена (на частните клиенти на по-ниска цена). Сега, в новия период, "Газпром" иска да работи с "Боташ", отбелязва още изданието.

Ще връщаме още близо 100 млн. евро на Русия заради "Южен поток"

Българският енергиен холдинг (БЕХ) и руският енергиен монополист "Газпром" са на финален етап на съгласуване на споразумение за проекта...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари