Herald Sun: България - единственият европейски съюзник на Северна Корея

12927
Herald Sun: България - единственият европейски съюзник на Северна Корея
Снимка: Getty Images/Guliver

Мнозина недоумяват как може толкова изолирана страна като Северна Корея да оцелява и за се издържа. Отговорът всъщност се крие до голяма степен в съюзниците на КНДР. Най-големите й поддръжници са Китай и Русия, но зад режима в Пхенян стоят също така и Пакистан, Бенин, Малайзия, Мадагаскар и България, пише Herald Sun.

България

Единственият приятел на Северна Корея в Европа е България. Двете страни са съюзници от 1948 г. - по време на ранния комунизъм в балканската държава.

През 1970 г. София и Пхенян подписват и двустранен договор за сътрудничество. През март 2017 г. обаче София обяви, че ще "вземе всички необходими мерки" да наложи санкциите на ООН срещу Северна Корея.

България прие ограничение на вноса на въглища и желязна руда от КНДР и дори намали персонала на севернокорейското посолство в София.

"България отдава голямо значение на поддържането на мира и стабилността в Североизточна Азия и се придържа строго към позициите на международната общност за денуклеаризация и установяване на мир и стабилност на Корейския полуостров", гласи официалната позиция на София.

Китай и Русия

Отношенията на КНДР с най-влиятелните й съюзници са сложни.

Китай и СССР подкрепиха Северна Корея по време на Корейската война и запазиха тесни икономически връзки след края й. Това сътрудничество обаче никога не е било безоблачно.

"Бившият лидер Ким Ир Сен беше яростен националист и преследваше политически фигури в страната, които подозираше в близки връзки с Китай и Русия. Това продължи и при неговите наследници. Всъщност, привързаността на Китай и Русия към КНДР далеч не е толкова голяма, колкото смятат някои западни анализатори", коментира професорът по азиатска история Теса Морис-Сузуки.

Китай

КНДР се присмя на новите санкции на ООН

КНДР отхвърля изцяло новия пакет от санкции, предвиден от резолюцията, приета от Съвета за сигурност на ООН, съобщи агенция "Рьонхап", ...

Връзката между Северна Корея и Китай датира от 1961 г., когато комунистическите държави подписват договор за приятелство и сътрудничество.

Двете страни споделят обща граница и Пекин е основният търговски партньор на Пхенян. Миналата година на Китай се падаха над 90% от севернокорейската търговия, включително вносът на въглища, петрол, риба и желязна руда.

Връзката между съюзниците обаче става нестабилна на фона на опитите на Китай да удържа ядрения устрем на Ким Чен Ун. Въпреки заявките на Китай, че няма да допусне война на Корейския полуостров, Пхенян гледа на нея повече като икономически и търговски партньор, който няма влияние върху въпроса с ядрената програма.

Русия

Русия и КНДР споделят тясна граница, която се ползва главно като маршрут за внос на стоки, основно петрол.

Северна Корея: САЩ ще изпитат най-голямата болка

Севернокорейският посланик в ООН предупреди, че "предстоящите мерки" ще "накарат САЩ да изпитат най-голямата болка, която някога са п...

През 2012 г. Русия се съгласи да опрости дълга на Северна Корея от времето на СССР, а 2015 г. бе обявена за година на приятелство, политическо и икономическо сътрудничество между двете държави.

Наскоро руският президент Владимир Путин обяви, че затегнатите санкции срещу Пхенян ще са контрапродуктивни, а евентуална военна интервенция ще бъде "глобална катастрофа".

"Русия осъжда севернокорейските опити. Считаме ги за провокация, но нагнетяването на военна истерия няма да доведе до нищо добро. Може само да доведе до глобална катастрофа. Няма друг път освен мирния", заяви Путин.

Африканските държави

На фона на влошаващите се търговски отношения с Китай, Северна Корея се обръща към Африка. Пхенян се радва на добри дипломатически, военни и икономически връзки с няколко африкански държави, някои от които датират от 70-те години. Тогава немалко страни от Черния континент се възхищаваха на модерния комунизъм на КНДР.

Новите санкции срещу КНДР са факт, Русия специално наблегна на "жестоката реакция"

Съветът за сигурност на ООН прие с пълно единодушие предложената от САЩ резолюция за налагането на нови, по-строги санкции срещу Северн...

"Северна Корея отдавна опитва да култивира връзки с държави от Азия и Африка, и в части от Африка действително получава симпатии. Но за тези страни отношенията с Китай са по-важни, така че те вероятно ще следят действията на Пекин", коментира Морис-Сузуки.

Изградени са оръжейни производства в Мадагаскар, Конго, Етиопия и Уганда. В Бенин, Мозамбик, Зимбабве и Нигерия пък е популярно севернокорейското полицейско обучение. Египет и Либия пък купуват поточни линии за балистични ракети от Северна Корея.

Пакистан

КНДР и Пакистан имат връзки в сферата на дипломацията, сигурността и икономиката от средата на 70-те години. През 90-те, когато пакистанският премиер Беназир Бхуто внесе ракети с голям обсег от Северна Корея, отношенията между двете държави се задълбочават още повече. В замяна, Пакистан снабдява КНДР с ядрени технологии.

Въпреки че нестабилността около Пхенян руши репутацията на Исламабад, Пакистан запазва непокътнати военните си отношения със Северна Корея заради вътрешни интереси и за да демонстрира лоялност към Китай.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Времето изтича": Закъсня ли оръжието от САЩ за Украйна?

Войната между Израел и "Хизбула": Кой печели засега?

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com