Хуманитарният императив на Ангела Меркел

5907
Хуманитарният императив на Ангела Меркел
Снимка: Gettyimages

На 14 и 15 декември в германския град Карлсруе се провежда редовният конгрес на управляващия в коалиция Христиндемократичен съюз (ХДС). Централна тема на партийната конференция е проблемът с бежанците и отношението към него на федералния канцлер Ангела Меркел, оглавяваща партийната структура на германските консерватори.

Приятелският по отношение на търсещите убежище политически курс на канцлера предизвиква недоволство както сред обществото, така и в средите на собствената й партия. Рейтингът на Меркел спадна осезаемо и много от християндемократите се опитаха да окажат натиск върху канцлера да предприеме реални мерки за ограничаване на притока от мигранти, като установи национална квота за приема им.

Интригата на конгреса

Спорът за квотите се очерта като главна интрига на партийния конгрес. Политическите позиции на Меркел – както в страната, така и в партията – щяха да бъдат силно подкопани, ако делегатите бяха приели резолюция, различна от тази, която първоначално беше подготвило ръководството на ХДС.

Часове преди началото на срещата беше намерен компромис на ситуацията. Партийното ръководство внесе поправки в текста, отчитащи искането на съпартийците и партийните групи, в частност младежката организация, които настояваха за „ограничаване“ на допускания брой бежанци в Германия. Така се стигна до официалната констатация, че „нито една държава и общество, дори и на страна като Германия“, няма да може да се справи, ако настоящите мащаби на притока от мигранти се запазят като тенденция.

Бежанци напускат Австрия – не оправдала надеждите им

Бежанци от Косово, Ирак и Афганистан започнаха да напускат Австрия заради това, че очакванията им в тази страна не се оправдали. Според...

В последния момент беше внесено и допълнение, засягащо вече въведения с Австрия граничен контрол. Той беше определен като „необходим“, а налагането на по-строг режим на проверки – „възможен“.

Добавен беше и пасаж с изисквания към самите бежанци. Да, в ХДС са категорични, че на тях трябва да им бъде оказана помощ при устройването им в Германия, но чужденците също трябва да са наясно как е устроено и как функционира германското общество.

Не просто спор за термините

Новата проекторезолюция, предложена на ръководството на християндемократите, се хареса повече на вътрешнополитическите опоненти на Ангела Меркел. Младите консерватори изтеглиха своя проект, макар и в новия текст да не се споменава нищо за „ограничение“, нито за „национални квоти“ за бежанците. Против тези формулировки възрази преди всичко самата Меркел. И това съвсем не е просто спор за термините.

Работата е там, че както германската конституция, така и Женевската конвенция за бежанците, която е подписана и от самата Германия, предвижда индивидуално право на убежище на тези, които в родината си са преследвани по политически причини или бягат от гражданска война. Това означава, че без изменение на германския основен закон и денонсация на участието на ФРГ в споменатата конвенция, никакви горни граници за прием не може да бъдат поставяни пред бежанците. Принципно.

Меркел: Вече трябва да намалим броя на пристигащите в Германия мигранти

В обръщение към Християн-демократическия съюз (ХДС) в понеделник германският канцлер Ангела Меркел изказа намерение за намаляване на...

Какво би станало с 500 001-вия бежанец, пристигнал в Германия и потърсил убежище, ако допустимата квота е половин милион кандидати? Съгласно действащото законодателство, неговата молба следва да бъде разгледана по индивидуален ред и удовлетворена, ако е основателна. Както става ясно – горна граница за бежанци не може да бъде въведена в Германия – и затова тази формулировка не присъстваше в текста на проекторезолюцията.

“Хуманитарен императив“

Ето защо при встъпването си на конгреса федералният канцлер Ангела Меркел от самото начало даде ясно да се разбере, че няма да отстъпи от поетия през есента политически курс по отношение на мигрантите.

Тя напомни за бедствената ситуация, в която се оказаха хиляди блокирани в Унгария бежанци, а решението да бъдат допуснати до територията на Германия, прието в нощта на 4 срещу 5 септември, Меркел определи като безалтернативен „хуманитарен императив“.

„Нито един човек, независимо от причините, поради които се отправя на път, не напуска своята родина необмислено“, убедена е германският канцлер. И отново магическата фраза „Ще се справим!“ – с приема, настаняването и интеграцията на бежанците. Така както са се справили с предизвикателствата на своето време легендарните Аденауер, Ерхард и Кол.

"Фронтекс" ще може да действа в Сърбия и Македония

Части на европейската гранична служба „Фронтекс” могат да бъдат разположени в Сърбия и Македония, въпреки че страните не ...

Още повече, че в мигрантите канцлерът вижда и определени шансове. За да бъдат реализирани те обаче Германия трябва да проумее, че там пристигат не безлични маси, а истински хора; хора, които могат да допринесат за развитието и благоденствието на страната.

Като отстъпка пред вътрешнопартийните опоненти на Меркел може да се приемат пасажите, в които става въпрос за необходимостта – по думите на канцлера – „чувствително да се намали“ броят на пристигащите бежанци. За тази цел следва да се укрепят външните граница на голямото европейско семейство и да се работи за сътрудничество в транзитните страни – и преди всичко с Турция. Необходимо е да бъдат подобрени условията за живот в лагерите в съседите на кризисните държави. И, разбира се – Европейският съюз трябва да постигне най-накрая ефективно споразумение за разпределение на мигрантите сред всички държави-членки. Главно обаче остава едно, а именно да се изкоренят причините, които принуждават десетки хиляди хора да напускат страните си.

За да бъде намалена привлекателността на Германия като дестинация номер едно на търсещите убежище, Ангела Меркел обеща да бъдат въведени мерки като забрана за събиране на семейства през първите две години, отпускане на помощ в натура, вместо заплати, ускорена процедура за депортация на лицата, които нямат шанс за получаване на хуманитарен статут на закрила. Факт е, че мнозина критикуват Берлин за радушния прием на бежанци, но и експулсирането им може да бъде направено с „приветливо лице“, прикани Меркел.

Делегатите на конгреса наградиха Ангела Меркел с деветминутни овации, а след това подкрепиха единодушно проекта на резолюцията, предложен от ръководството на Християндемократическата партия.

Deutsche Welle

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари