Идва ли краят на последния диктатор в Европа?

7224
Идва ли краят на последния диктатор в Европа?
Снимка: Getty Images

Александър Лукашенко е под огромен натиск, какъвто никога досега не е изпитвал. През изминалата седмица в Беларус се случиха невероятни събития - митингът на опозицията, наречен най-големият след разпадането на СССР, арестът на 33 руски наемници, уж изпратени там, за да дестабилизират положението в страната и признанието на Лукашенко, че резултатът от неговия тест за коронавирус (след като той отхвърли няколко пъти опасността от епидемия) е положителен, пише британският вестник The Guardian.

Вероятно президентът, който е на власт от 25 години, ще обяви победата си на изборите на 9 август и ще продължи да ръководи страната. Но той се оказа в много трудна ситуация, изправен пред бурна опозиция на фона на ожесточени спорове с Русия относно икономическата интеграция и със Запада заради правата на човека. Това е най-опасният момент в кариерата му.

Лукашенко пребори коронавируса, изкарал го на крак

Президентът на Беларус Александър Лукашенко съобщи,че е изкарал „на крака” инфекция от коронавирус, която е протекла безсим...

"Това е първият път, когато Лукашенко води война на три фронта. Той не знае какво да прави", казва политическият анализатор Александър Федута, който беше помощник на Лукашенко през 90-те години. Дори и да спечели изборите през следващата неделя, тези битки няма да спрат - Лукашенко ще трябва да води тази битка през целия си пети президентски мандат.

Тази седмица беларуският президент реагира на ситуацията, като посети военни части и бригада на специални сили, като им каза, че те "не трябва да допускат" улични протести. Държавната телевизия излъчи видео на войски, провеждащи тренировъчна операция за разпръскване на демонстранти, използващи водни оръдия.

На опозицията стана ясно: Помислете внимателно, преди да оспорвате резултатите от изборите. Но обичайната тактика на сплашване не беше много ефективна и не доведе до значително намаляване на броя на участниците в опозиционни митинги, които привличат хиляди дори в малките градове, където обикновено има висока избирателна активност при изборите в полза на действащия президент.

"Всичко това е, за да сплаши белорусите, за да не протестират. Но това не се получава. Колкото повече се опитва да ги уплаши, толкова по-силен е обратният ефект….", казва Федута. "Сега той се опитва да убеди всички, че ще "отвърне на огъня". Ако няма огън, това означава, че той е слаб. Но ако има стрелба, за него това ще означава политическа смърт", добавя анализаторът.

Изглежда, че следващата седмица определено ще има протести с искане за обезсилване на изборните резултати. Кандидатът на Обединената опозиция Светлана Тихановская заяви пред репортери, че няма да призовава за демонстрации, но ще се присъедини към тях, ако започнат. Тя се съгласи да се номинира на мястото на съпруга си Сергей Тихановски - популярен, арестуван от властите влогър. Нейната предизборна програма е проста: освобождава политическите затворници и провеждане на нови избори - свободни и честни избори.

В Беларус се справили добре без карантина, епидемията затихвала

Президентът на Беларус Александър Лукашенко призова гражданите на страната "красиво" да преминат през трудния епидемиологичен период и ...

Арестуваният кандидат за опозиция Виктор Бабарико, който вече няма право да се кандидатира, заяви в интервю преди ареста си, че обществеността е възмутена, въпреки че се надява да се избегне насилие. "Видяхме как измамените се отнесоха с Чаушеску", казва той, говорейки за внезапния край на живота на румънския диктатор в края на декември 1989 г.

По отношение на броя опозиционните митинги достигат безпрецедентни размери. В митинга, който се проведе на 19 юли в Минск, присъстваха около 10 000 души. А на митинга, проведен там 11 дни по-късно, според наблюдатели от правозащитната организация "Вясна" се събраха 63 000 души и това стана най-масовата демонстрация след разпадането на СССР.

"Мислите ли, че не се плаша? Страхувам се всеки ден. Но аз ставам, събирам волята си в юмрук, пристъпвам над страха си и продължавам напред", каза Тихановская пред участниците в митинга.

Избирателните секции в Беларус са строго контролирани и резултатите от единна анкета, поръчана от държавната телевизия, показа, че Лукашенко ще спечели със 72,3% от гласовете. Според резултатите от друга анкета, разпространена от опозиционния медиен канал, ще се проведе втори тур на гласуване.

При липса на достоверни проучвания голяма част от информацията се основава на това, което казват хората. Лидерите на опозицията твърдят, че Лукашенко е загубил подкрепата на много хора поради скептичните си изявления за пандемията на коронавирус и защото той просто не може повече да ръководи страната.

Коронавирусът удари тежко Беларус

Световната здравна организация предупреди Беларус, че епидемията от коронавирус се "бързо се разраства", което е знак, че мекият подход...

"Това се превърна в някаква лична неприязън към него. Дълго време той се смяташе за силен лидер. А сега той е на 65 и имам чувството, че е време да се пенсионира", казва Мария Колесникова, координатор на бившия предизборен щаб на Бабарико, сега част от групата за подкрепа на Тихановская.

Въпреки че някога Лукашенко можеше да се обърне към Русия, традиционен съюзник, за подкрепа, сега отношенията между двете страни се влошиха.

Основната причина за несъгласието е планът за по-нататъшна интеграция на икономиките на двете страни, иницииран от Русия. Лукашенко обвини руския си колега Владимир Путин, че е оказал икономически натиск върху него и след това е подкрепял опонентите му преди изборите.

Тази седмица напрежението между двете страни рязко ескалира, когато Беларус задържа 33 руски наемници в близост до Минск, обвинявайки ги в подготовка на терористична атака, която да дестабилизира страната преди изборите. Москва поиска връщането на задържаните руснаци и засили граничния контрол между двете страни.

Според анализатори Лукашенко вероятно ще освободи тези хора след изборите, но засега ще ги държи под арест, за да привлече вниманието на обществеността към опасността от намесата на Москва. "Лукашенко трябва да покаже, че ако има протести срещу избирането му, те са вдъхновени от Русия", казва Федута.

Ще се обединят ли Русия и Беларус?

Независимостта е свята, Беларус няма да създава никакви съвместни органи за управление с Русия, заявиха от президентската администрация...

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Уроците, които Полша трябва да научи от войната в Украйна

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари