Има ли истерия за климата?

3226
Има ли истерия за климата?
Снимка: Getty Images/Guliver

Не само едрият бизнес в Германия, но и мнозина потребители явно смятат, че предупрежденията за промени в климата са силно преувеличени. Някои говорят дори за насаждане на истерия сред хората. Така ли е? Отговор на този въпрос търси анализаторът Мартин Муно в коментар за Deutsche Welle.

"Искам да се паникьосате. Искам да се държите така, все едно къщата ви гори, защото това е така” - тези думи бяха изречени преди близо година, на 25 януари 2019, от 16-годишната шведска ученичка, която днес познава всяко дете: Грета Тунберг.

Глобалното затопляне - още два острова в Индонезия вече са под вода

Два необитаеми острова в състава на южната провинция Южна Суматра, са напълно потопени под вода в резултат на покачване на морското рав...

През януари 2020 тези думи придобиха още по-красноречив смисъл. Част от всеобщия ни дом - Земята - гори в буквалния смисъл на тази дума. В Австралия пожарникарите все още не могат да овладеят бушуващата огнена стихия. Хиляди хора бягат от родните си домове, милиони животни загиват в пламъците.

Дори премиерът на Австралия Скот Морисън, който дълги години отричаше наличието на климатичните промени, сега се видя принуден да признае, че има връзка между глобалното затопляне на климата и горещите, сухи лета. Въпреки това той отказва да действа по-решително. Вместо това си остава привърженик на въглищата като източник на електроенергия.

Мнозина се правят, че не забелязват проблема

И Германия сега изпитва на собствения си гръб това, че големият бизнес не отдава особено голямо значение на борбата срещу промените в климата. Независимо от всички протести, шефът на “Сименс” Джо Кезер явно няма намерение да се откаже от ангажимента, поет пред австралийската въгледобивна мина “Кармайкъл”, въпреки че сделката е незначителна от финансова гледна точка.

А автомобилната индустрия е направо безпомощна, защото не може да се справи с едно основно предизвикателство - да произвежда двигатели, които се задвижват с електроенергия или с водород, вместо с бензин.

Ново доказателство за голямата промяна на климата - температурата на Световния океан

Температурата на Световния океан достигна ново рекордно ниво през 2019 година, давайки ново доказателство за "неопровержимо и ускоряващ...

Потребителите в Германия също не проявяват особена чувствителност към тематиката за защитата на климата: през 2019 г. в Германия бяха регистрирани над един милион джипове и други автомобили с висок разход на бензин. Така пазарният дял на тези крайно неподходящи за градската среда автомобили се увеличи до близо една трета. Експертите очакват, че след пет години всяка втора нова кола по германските пътища ще бъде SUV.

Уви, много малко хора действат така, сякаш къщата им гори. Решенията за намаляване на парниковите газове често се оспорват, разводняват и изтикват на заден план, въпреки че времето за действия изтича. За да не се надхвърли критичната граница на затопляне с 1,5 градуса, е необходимо светът да ограничи отделяното количество на въглеродния двуокис поне до сегашното ниво - но за не повече от осем години. А след това емисиите следва да се намалят до нула. А какво правим ние? Потвърждаваме максимата на Алберт Айнщайн, че е безумие “да оставиш нещата да текат по старому и да очакваш, че нещо ще се промени".

Истерични хора?

Десните популисти също минават в контраатака: според тях не климатичните изменения представлявали повод за тревога, а твърденията на Грета и нейните съмишленици. Техните предупрежденията били крайно преувеличени, дори истерични. Германски политици, сред които бившият сенатор по въпросите на околната среда в Хамбург Фриц Фаренхолт или саксонският премиер Михаел Кречмер, дори обявиха, че движението “Петъци за бъдещето” насажда „климатична истерия“.

Разбира се, може да се спори за начина, по който искаме да постигнем климатичните цели, заложени в Парижкото споразумение. Въпреки това е недопустимо защитниците на климата да се злепоставят като истерични хора. Неслучайно за антидума на годината 2020 в Германия беше избрано словосъчетанието “климатична истерия”.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Ситуацията в Украйна се влошава, тревожат се в САЩ

Путин превърна немислимото в реалност: Трилиони долари за оръжие на Запад

Иновацията, която позволи на Русия да наложи въздушно превъзходство в Украйна (ВИДЕО)

Денков пред POLITICO: Русия ще се опита да възвърне влиянието си в България

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com