Има ли нужда Армения от Нагорни Карабах?

2649
Има ли нужда Армения от Нагорни Карабах?
Снимка: Getty Images/Guliver

Проблем, който тлее вече 29 години: Нагорни Карабах. Но изгодно ли е за арменците да признаят независимостта на Република Нагорни Карабах на международно ниво? Отговор на въпроса търсят в редакцията на руския вестник „Московский комсомолец“ в своя статия, представена от агенция Фокус.

Изявленията на арменските политици, че статутът на Нагорни Карабах трябва да бъде променен и укрепен в най-близко бъдеще, са трудни за постигане в този момент, макар и само защото окончателното уреждане на този въпрос може не само да отблъсне Москва от Ереван, но и да се загуби доверието на Запада, на което разчита лидерът на кабинета Никол Пашинян.

29-годишен проблем, който те наистина не искат да разрешат: изгодно ли е за Армения да признае независимостта на Република Нагорни Карабах на международно ниво?

Не напразно официалното признаване на суверенитета на Арцах (арменското име на Нагорни Карабах) се провали както в съветския, така и в постсъветския период.Според експертите Ереван постоянно говори за вероятността от промяна в статута на Нагорни Карабах, но в действителност се страхува от подобна стъпка. Колкото и странно да изглежда, днес Армения очевидно е доволна от запазването на сегашното статукво.

От 2009 г. предложението за признаване на Нагорни Карабах многократно е представяно в арменския парламент, но все още няма промяна, което със сигурност говори за едно - независимостта на региона плаши ръководството на Армения.

Нека започнем с факта, че самият министър-председател Пашинян, колкото и да се опитва да покаже обратното, всъщност има заслуга за липсата на напредък в позицията с Нагорни Карабах.

В крайна сметка това оставя достатъчно пространство за маневриране в Минската група на ОССЕ или в двустранни преговори под нейно ръководство, което позволява на Армения да симулира дейност.

Тежките сражения между Азербайджан и Армения продължават

Тежките сражения между Азербайджан и Армения за спорния регион Нагорни Карабах не спират въпреки повторно обявеното прекратяване на огъ...

Например, по време на дипломатически срещи във Виена, зад привидно мирни формулировки за необходимостта да се преговаря, а не да се водят сражения, целта на Армения винаги е била: „да поиска представителите на Нагорни Карабах да бъдат включени в преговорите като равноправна страна“.

От 27 септември насам всички изявления и речи на Пашинян са чисто спекулативни: той се позовава на международното право, въпреки че териториите на Нагорни Карабах са ясно интерпретирани като окупирани съгласно международното право. След това той свърза решението на проблема с промяна в настоящата ситуация.

По-конкретно, условията за обявяване на независимостта на Нагорни Карабах бяха наскоро очертани от бившия президент Армен Саркисян: да, преди разпадането на СССР, Върховният съвет на Армения гласува за признаването на Нагорни Карабах за независима страна, но след това, поради подписването на примирие през 1994 г., този въпрос беше отложен, тъй като политическият процес в Минск започна.

Сега, според бившия държавен глава, Ереван ще признае Нагорни Карабах, едва след като окончателно изчерпа всички възможности за разрешаване на конфликта чрез мирни преговори.

Ще искат ли арменските политици възможността да пренесат горещата фаза на военния конфликт в политическия план? Преди това Армения беше напълно доволна от съществуващата конфигурация на контактната линия; тя смяташе за свое право поставянето на платформи за преговори на различни нива.

Армения с нова заплаха към Азербайджан заради Нагорни Карабах

Ереван ще признае независимостта на Нагорни Карабах, ако стане ясно, че Баку не възнамерява да уреди конфликта по мирен начин. Това зая...

Но с началото на офанзивата на азербайджанската армия, контранастъплението близо до границата с Иран и на десния фланг - атаката срещу Шуша, Ереван няма друг избор, освен да се приближи, а Пашинян може само да разбере до каква степен е готов да направи компромис, за да не се стигне в крайна сметка до предаването на Степанакерт.

Най-лошият вариант за Москва би бил този, при който „те ще настояват за абсолютен контрол върху територията на Нагорни Карабах“, цитира медията статия на Александър Крамаренко, извънреден и пълномощен посланик на Русия, член на руския съвет по международни въпроси.

Арменското ръководство не може да не разбере, че всички негови опити да направи тази конфронтация международна, да въвлече Русия в нея, срещат дълбоко неразбиране не само в Европа, но и в САЩ.

Едва ли Москва е готова да уреди независимия статут на Нагорни Карабах, който не се среща в нито един международен документ.

На всичко отгоре Русия и Западът могат да се изправят пред доста труден въпрос: необходимо ли е в този случай съществуването на Минската група? Да - докато темата за Нагорни Карабах е свързващ мост между Москва, Париж и Вашингтон.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com