Интересът на САЩ в Сирия - контрол над петрола и послушен режим (ВИДЕО)

6888
Интересът на САЩ в Сирия - контрол над петрола и послушен режим (ВИДЕО)
Снимка: Getty Images/Guliver

Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и американска компания за разработването на нефтени находища в североизточна Сирия предизвика остри критики от Дамаск и Анкара.

Сирийското правителство нарече САЩ "крадци", а Турция "внезапно се загрижи" за териториалната цялост на Сирия. Анкара осъди най-вече укрепването на икономическата независимост на сирийските кюрди.

Според експертите сделката има преди всичко политическо значение, тъй като насърчава независимостта на районите, които не са контролирани от Дамаск и го лишава от надеждата да си върне изцяло богатите на нефт територии в северната част на страната.

Ракетен обстрел срещу американска база в Сирия

Американска военна база в провинция Хасеке в Североизточна Сирия попадна под ракетен обстрел, съобщава РИА Новости. Според вестник Al ...

Сирийското външно министерство  допълни, че то е заплаха за сирийския суверенитет. Дамаск обясни, че всяка сделка, сключена заобикаляйки централното правителство, е незаконна.

"Ще работим много тясно с нашите кюрдски съюзници, за да сме сигурни, че приходите от този петрол няма да попаднат в ръцете на Иран, няма да попаднат в ръцете на режима (правителството на Башар Асад) и няма да попаднат в ръцете на Русия", заяви вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс.

През януари специалният представител на САЩ за Сирия Джеймс Джефри подчерта, че официален Вашингтон не се намесва в проблемите на производството на петрол в региона, но някои американски компании наистина са поискали лицензи от Департамента за контрол на чуждестранните активи на Министерството на финансите на САЩ, за да работят в региона на Северна Сирия.

В същото време американските санкции забраняват търговията с петролни продукти от Сирия. Те обаче се отнасят само до териториите, контролирани от властите в Дамаск и за автономния северен регион се прави изключение. Това предизвика възмущението и на Москва, която е съюзник на Башар Асад.

"САЩ съсредоточиха действията си в Сирия върху насърчаване на кюрдския сепаратизъм с пари от незаконната търговия със сирийски петрол от Ефрат", каза в интервю за РИА Новости Пьотър Иличев, директор на Департамента за международни организации на руското външно министерство.

Дамаск се отдалечава от надеждата да си върне богатите на нефт територии

Новината за сключването на споразумение между кюрдите в Сирия и американска компания за разработването на нефтени находища в североизто...

За Русия запазването на американския контрол над сирийските полета е равносилно на санкциите на САЩ срещу Дамаск, които увреждат сирийската икономика и лишават правителството от ресурси за възстановяване на страната.

Припомняме, че по време на Съвета за сигурност на ООН постоянният представител на Русия в организацията Василий Небензя отправи сериозни критики към САЩ по този повод.

САЩ трябва незабавно да прекратят окупацията си на петролни съоръжения в Северозападна Сирия, призова тогава той.

Дипломатът обърна внимание на съобщенията в западните медии, че "варварските методи за производство на петрол на САЩ могат да доведат до екологична катастрофа в Североизточна Сирия и Ирак".

Небензя добави, че "Сирия губи до 40 милиона долара месечно" поради липса на достъп до нефтените си находища. "Връщането им на сирийското правителство би било по-добра помощ от САЩ, отколкото даренията, обявени на конференция в Брюксел", посочи той.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

В Турция прогнозират нов проблем между Изтока и Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари