Ирак - една съсипана държава

9024
Ирак - една съсипана държава
Снимка: Getty Images/Guliver

Ирак се провали с гръм и трясък: народът продължава да обеднява, а политическатка класа е все така корумпирана. Младите хора се разбунтуваха, но могат да се окажат големият губещ. Както и Иран. Това пише Райнер Херман в анализ за Frankfurter Allgemeine Zeitung, цитиран от Deutsche Welle.

Политическият ред, който коалицията от държави начело със САЩ наложи в Ирак след падането на диктатора Саддам Хюсеин през 2003 г., се провали. Идеята беше по примера на Ливан всички религиозни и етнически групи да бъдат привлечени към управлението, така че да се установи стабилен баланс между тях. Надеждата беше, че по този начин ще бъдат излекувани раните, причинени от диктатурата на Саддам Хюсеин.

Нова вълна от насилие в Ирак, с десетки загинали

Над 30 протестиращи бяха убити в един от най-кървавите дни след вълната от протести, разтърсила Ирак, заяви Иракската комисия за прават...

Вероятно не е случайно, че през последните седмици най-вече младите хора в двете страни протестират срещу тази система и призовават за съвсем различен ред. И в Ирак, и в Ливан демонстрантите настояват за модерна национална държава, в която всички граждани са равни и не се прави разлика между религиозната и етническата принадлежност. Те не искат нищо по-различно от това, което е напълно естествено за западния свят - включително задължението на правителството да се отчита пред своите граждани и да не краде от държавата.

Хората искат обещаните им промени

Досега конфесионалната система беше безплатен билет към неограниченото облагодетелстване на политическата класа, докато почти всеки втори иракчанин е без работа и много хора в тази богата на петрол страна живеят на прага на бедността. Демонстрантите протестират срещу тази клептокрация и непотизъм, заради високата безработица и мизерните държавни услуги и са готови да отстъпят едва когато настъпят промени. Защото през есента на 2018 г. правителството обеща реформи, за да осуети протестите, но нищо не се случи.

Политическата класа ще продължи все така да бяга от истинските реформи. В петък съобщението за оставката на премиера Адел Абдул Махди създаде впечатлението за някакъв политически обрат. Въпреки това силите за сигурност продължиха да стрелят по демонстрантите. Следователно това може да се окаже само шоу, което, по примера на Египет, да доведе само до козметични промени. Защото тогава управляващите ще могат да твърдят, че който продължава да протестира, е подтикван от чужди влияния, желае разпадането на държавата и следователно трябва да бъде преследван.

Полицейски час в Ирак след убийствата на 13 протестиращи

Властта в южната част на Насирия в Ирак обяви, че въвежда полицейски час в целия град, след като 13 души бяха застреляни при репресии в...

Губи ли Иран своето влияние?

Шиитските духовници също са на кръстопът, тъй като младите хора вече не се чувстват представлявани от аятоласи като Али Систани. Ето защо призивите на духовенството за единство ще останат без ефект и вътрешният шиитски конфликт между двете най-големи шиитски страни, Иран и Ирак, ще се засили. В този случай ислямската република Иран е заплашена да се превърне в най-големия губещ: загуби ли влиянието си в Ирак, Иран вече няма да е регионалният хегемон, какъвто много иска да бъде.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари