Ирини Зикидис: Западът усети, че е заложил на куц кон с Навални и започна да се разграничава от него

42201
Ирини Зикидис: Западът усети, че е заложил на куц кон с Навални и започна да се разграничава от него
Снимка: Getty

Сеирът е жесток. Мисля, че Западът току що се усети, че е заложил на куц кон с Навални, и започна спешно да се разграничава от него.

BBC преди малко пуснаха статия (заслужава си всяка дума, прилагам я), в която цитират Amnesty International и по-конкретно решението им, че "вече не са в състояние да считат Навални за пленник на съвестта". ("prisoner of conscience" - термин, въведен от Амнести Интернешънъл през 60-те години, с който се обозначва видна фигура, подложена на репресии заради мирни протестни действия).

Оказва се, че след като са били "бомбардирани" с хиляди сигнали и доказателства за реч на омраза от страна на Навални, някой все пак се е сетил да провери миналото му, и е открил нещо, което се знае от 15 години - че е започнал политическата си кариера като расист, ксенофоб и хомофоб, който нарича "хлебарки" хората от малцинствата и предлага да бъдат ... "отстреляни", анализира Ирини Зикидис в социалната мрежа Фейсбук.

Поствам отново статуса ми преди месец, който беше докладван и премахнат заради видеата, в които Навални предлага "решение на проблема с мюсюлманите".

Викам си „Айде, поне за Навални няма да си отварям голямата уста, че дебнещата демократична общност пак ще ме заклейми като враг на демокрацията и евроатлантизма”, ама после прочетох на десетина стени, че „Навални е руският Христо Ботев, върнал се в мръсната руска кочина, за да загине като герой”, та си викам „Щом толкова народ не се притеснява да се излага, що да се притеснявам и аз”.

Първо, след като сме запознати с позицията на Запада по темата „Навални”, мисля, че е редно да посочим какво мислят самите руснаци.

Вадим Пархоменко формулира доста добре позицията на средностатистическия руснак: „Когато падна СССР, САЩ, чрез стотици НПО-та, олигарси и пияницата Елцин, управляваха Русия като собствена колония. Добиваха нефт и полезни изкопаеми без да плащат данъци, а Русия беше тотален кенеф. Така известните „лихие 90тые”. Като дойде Путин, за десет години изрита НПО-тата, една част от олигарсите, накара западните компании да си плащат данъците, и най-важното - върна на масата от руснаците гордостта и увереността в собствената им държава. Външната политика на западните държави претърпя тотален крах в очите на обикновения руснак. Вече всеки опозиционер, който се опитва да прекарва удобни за Запада политики, бива разглеждан като агент на тези държави, заради които руснаците страдаха 90те години на миналия век. Обикновеният руснак не се впечатлява, че ОМОН е набил канчетата на няколко протестиращи или някъде е изгърмял корупционен скандал. Твърдата ръка е нещо, което се очаква от полицията там. Страхът е да не се повторят 90те години. И такива платени и зависими от външни сили личности като Навални са особено противни на масата хора там и над 90% от руснаците не му вярват.”

Защо над 90% от руснаците не вярват на Навални? По няколко причини:

1) Навални е подсъдим в дело, заведено от френския мениджмънт на козметичната компания Ив Роше за мошеничество и присвояване на финансови средства за стотици хиляди евро. Навални и неговият брат са имали договор с Ив Роше за транспорт и логистика на козметиката, но французите започват дело срещу тях. Французите, не руснаците. Според самият Навални, руските власти са притиснали французите да го направят, за да го елиминират като опозиция. Къде е истината, един Бог знае.

Признаха Алексей Навални за виновен за клевета

Съдът в Москва призна Алексей Навални за виновен за клевета срещу ветерана от Великата отечествена война Игнат Артеменко, информира ТАС...

2) Миналото на Навални е изключително интересно. Неговата политическа кариера започва като краен националист, преди да намери спонсори, които го превръщат в либерал. Странно е, че в България никой даже не си е направил труда да потърси инфо за „руския Христо Ботев”. Аз пък се чудя как силите зад Навални не са премахнали дискредитиращите го видеа.

3) Руснаците са убедени, че ако Путин искаше Навални мъртъв, той просто щеше да бъде мъртъв. Също така са убедени, че връщането на Навални в Русия точно в този момент, е активно мероприятие за отвличане на вниманието от напрежението в САЩ.

4) Голяма част от руснаците мислят, че Путин и „неговите олигарси” са корумпирани. Просто са силно скептични към историята за „възмутените работници, направили професионални снимки на палата на Путин и изпратили тези снимки на Навални, докато той лежи отровен в Германия”.

5) И основната причина - големият страх на руснаците е, че Западът иска Русия раздробена. А Путин, бил той и корумпиран, ги пази от тази опасност.

Нека обобщим:

Путин: Западът използва Навални, за да сдържа Русия

Руският президент Владимир Путин обвини Запада, че използва затворения опозиционер Алексей Навални, за да се опита да "сдържа" Русия, с...

Дали Путин е корумпиран? Крайно вероятно.

Дали руснаците се умориха от неговото двайсет годишно царуване? Категорично.

Искат ли промяна? Абсолютно.

Защо тогава не подкрепят Навални? Защото за масата руснаци Навални е зависима от външни сили политическа проститутк@ и не му вярват. Затова и на протестите има по няколкохиляди души, макар в Москва да живеят 20 милиона.

Биха ли подкрепили руснаците либерал срещу Путин? Много трудно. Докато руснакът живее със страх, че Западът иска да раздроби Русия, това едва ли ще стане."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари