"Ислямска държава“ се завръща, създава "зони за атака"

7944
"Ислямска държава“ се завръща, създава "зони за атака"

Близкоизточната радикална групировка "Ислямска държава" (ИД) може и да е загубила последната си „зона на териториален контрол“ миналия месец, но „План Б“ на джихадистите набира скорост, пише американското издание Washington Examiner.

Позовавайки се на анализ на Института за изследване на войната, Washington Examiner предупреждава, че „Ислямска държава“ постепенно набира сили.

Столтенберг: С думи не могат да се спрат нито Хитлер, нито Сталин, нито Ислямска държава

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг направи обръщение на съвместно заседание на Конгреса на САЩ в сряда, веднага след срещата...

Нова карта, подготвена от института, показва действията на джихадистите в три зони: малка „контролна зона“, където групировката все още упражнява някаква форма на физически или психологически натиск върху местното население,

Налице са и различни „зони за подкрепа“, в които няма значителни военни сили, които да я заплашват, и „зони на нападение“, където „Ислямска държава“ извършва офанзивни маневри.

В последните дни в Сирия ИД отново се появи и изби над 50 сирийски войници. Групировката също твърди, че е създала провинция в Централна Африка - "Централна африканска провинция". Преди броени дни Ислямска държава пое отговорност за първата си атака в Демократична република Конго.

Вчера пък организацията пое отговорност за атаката срещу афганистанското Министерство на комуникационните и информационни технологии в центъра на Кабул на 20 април.

Поне 84 души са загинали, стремейки се да избягат от сирийската провинция Деир ез-Зор, окупирана от „Ислямска държава“

Поне 84 души са загинали в стремежа си да избягат от сирийската провинция Деир ез-Зор, окупирана от терористичната организация „И...

В съботната сутрин нападатели, сред които и трима атентатори-камикадзе атакуваха правителствената сграда. При последвалата престрелка силите за сигурност успяха да ликвидират двама от нападателите. Над 2800 служителите на министерството, намиращи се в сградата, бяха евакуирани. По последни данни при атаката са загинали четирима цивилни и трима полицаи.

В страните-членки на ЕС от Близкия Изток са се върнали около 1 500 бойци на "Ислямска държава", които възнамеряват да продължат терористичната си дейност. Новината за джихадистите бе съобщена от директора на ФСБ Александър Бортников. Според шефа на руската служба за сигурност чуждестранните бойци остават главният инструмент на международните терористични структури. От общо 5 000 души, заминали по-рано да се бият за ИД, вече са се върнали 1 500.

По данните на ФСБ всички терористи преминават подготовка и обучение в ислямистки лагери, след което получават боен опит.След това те се завръщат в страните си или пък се установяват в други държави, където образуват спящи клетки.

Независимо от чувствителните загуби в Сирия и Ирак, "Ислямска държава", "Ал-Кайда" и свързаните с тух групи са успели да се реорганизират на мрежови принцип и представляват сериозна заплаха, заяви шефът на ФСБ.

Сирийските кюрди искат помощ срещу Ислямска държава

Алдар Халил, член на сирийската кюрдска Партия „Демократичен съюз" (ПДС) призова Европа да не изоставя кюрдите след приключването...

Свързаните и автономни клетки се разпростират отвъд пределите на Близкия Изток в Европа, Централна и Югоизточна Азия. Големи джихадистки формирования се проникнали дълбоко и в африканския континент, включително и в Либия.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Африка се превръща в театър на новата Студена война

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com