Италия и банките ѝ - цъкащата бомба за европейската и глобалната икономика

12352
Италия и банките ѝ - цъкащата бомба за европейската и глобалната икономика
Снимка: iStock/Guliver

Проблемите на Италия като че ли никога не са изчезвали. С плътен цикъл на нарастващ търговски протекционизъм и инфлация, забавяща икономическия растеж, брутен дълг, възлизащ на 130% от БВП и популистко правителство, планиращо увеличение на бюджетните разходи, се формира рецепта за финансово бедствие, особено при факторинг в крехка банкова система. Това коментира в анализ за Euromoney  Джеръми Уелтмън.

Банковата стабилност е един от петте икономически рискови фактора, включени в проучването на Euromoney за изследване държавните рискове и остава тревога за Европа като цяло, въпреки по-силните икономики и по-строгите изисквания за капитализация и ликвидност след глобалната финансова криза.

"Гръцката сага" или взе ли си поука еврозоната?

Гърция официално ще обърне днес, 20 август, нова страница в нейната сага с дълга, но еврозоната остава уязвима от бъдещи кризи, като ик...

Италия остава най-загрижената държава във всяко отношение от гледна точка на системния риск, с високи нива на необслужвани заеми и рейтингови решения, които ще вземат своето през следващите няколко седмици. Влошаването на кредитното качество доведе до увеличаване на риска от несъстоятелност, сочи неотдавнашен доклад и показва, че това е италианският показател за банковата стабилност, който съвсем малко се е подобрил през последните пет години. Проблемите са по-сериозна заплаха от бързо разгръщащата се турска криза, твърдят много от сътрудниците на ECR - сред които и Константин Гурджиев, професор в Института за международни изследвания в Мидълбъри.

"Делът на проблемни активи и степента на взаимовръзките на двете икономики с глобалната икономика са ключовите фактори за бъдещото влияние върху пазарите от Италия и от Турция", казва Гурджиев. ЕЦБ подкрепя италианските банки, поддържайки рекордно ниски лихвени проценти и разширявайки балансите им с държавни облигации, а без това банките биха били принудени да подходят към въпросите по-директно.

Анализаторите предупреждават, че Италия ще предизвика много по-голям шок за Европа, отколкото каквото и да било, което Турция може да предложи, на фона на потенциалните кризи.

"Италианската банкова система е поставена под натиск през 2019 г., възлизащ на над 300 милиарда евро, поставящ турската криза далеч на второ място, що се отнася до рисковете за световната икономика", казва Гурджиев. Съществуват потенциални шокове за Италия от затягане на паричната политика и повишаване на лихвите на облигациите, вземайки предвид, че икономиката ѝ е по-важна от тази на Турция като третата по големина в еврозоната, а активите ѝ са по-широки, поддържани от банките и институционалните инвеститори.

Осем депутати са съгласни да има референдум дали да приемем еврото

Осем депутати подкрепиха подписката на лявоориентираната партия "Възраждане" за провеждането на референдум срещу приемането на еврото к...

Банка Carige е огромен концерн, казва сътрудникът на ECR Том Кинмонт, старши стратег в ABN Amro. "На 22 юли банка Carige беше помолена от ЕЦБ да представи план за повишаване на капитала или за обмисляне на сливане", казва той. "През последните месеци председателят и няколко членове на борда напуснаха борещия се за оцеляване италиански кредитор и сега се води съдебен процес." Кинмонт смята, че ще бъде трудно банката да отпусне необходимия за ЕЦБ дълг и тъй като преговорите за сливане често са хаотични в Италия, то може да доведе до нестабилност на италианските пазари.

През май, в отговор на политическата криза и обезценяването на банкови активи, управителят на Италианската централна банка Игнасио Виско заяви, че страната е само на няколко крачки от "много сериозния риск от загуба на незаменим кредит на доверие". Тези думи вероятно ще оставят силно ехо на фона на тревогите на инвеститорите за третия по големина кредитор в държавата Banco BPM, казва Кинмонт, като предупреждава, че неотдавнашното отпускане на петгодишна облигация на банката на много широко ниво дава "първият знак, че инвеститорите се дистанцират от италианските банки, което не е добре за големите средства, от които ще имат нужда". Това предизвиква и по-голяма загриженост за балансите на други банки, които настояват за консолидиране на сектора и със сигурност за по-малките институции, които правителството изглежда блокира, противно на съветите на европейските институции. Всяка заплаха от шок в Италия със сигурност ще има голямо въздействие върху Европа и в глобален мащаб, отколкото кризата в Турция, съчетано с факта, че Брекзит и търговските войни създават огромна несигурност.

Икономистите на Commerzbank отбелязват, че правителственият бюджетен план за 2019 г. ще покаже до каква степен ще се придържа към скъпите предизборни обещания и до каква степен бюджетният дефицит в крайна сметка ще се увеличи. "Има опасност от сериозни конфликти в редиците на правителството и преди всичко с ЕС, което създава продължителен смут за пазарите", казват те. Много от италианските експерти на ECR са съгласни с това.

Що се отнася до Гурджиев, той смята, че катализаторът може да дойде през септември или октомври, когато пазарите се върнат към нормална търговия, като се фокусират по-малко върху новосъздадените пазари, а ЕЦБ се върне към насоките си за бъдещето.

Испания и Италия - бюджетни главоболия за ЕК

Испания няма да успее да се вмести в рамките на прогнозирания по-рано бюджетен дефицит от 3,1% догодина. Това призна в свой нов анализ ...

Превод: БГНЕС

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари