Иван Спирдонов: Днес живеят последните все още свободни хора

37145
Иван Спирдонов: Днес живеят последните все още свободни хора
Снимка: Wikipedia

"В цялата История на нашата цивилизация всичко се повтаря. Много са говорели за "ново начало", "нови ери", "нови епохи" или "грандиозни промени", но истината е само една - най-големият проблем винаги е бил как управляващите да контролират управляваните. Тъй като хората винаги са били неравни, някои винаги са били господари, а други - подчинени.

Тази дилема е стояла в главите на стотици поколения управници. Стои и днес.

В древността робовладението я решава директно с притежание на тялото на подчинения. Робите са били собственост на господарите си, подобно на къщите, мебелите и домашните им животни. Контролът е бил пълен. Който не слуша - бой, глад или смърт.

По-късно - във времето на феодализма контролът е бил чрез притежание на земята. Крепостните са зависели изцяло от прехраната си, тя е зависела от земята, а земята е била на феодала. Който се опита да излезе от контрол - умира от глад", пише в свой анализ писателят и бивш журналист Иван Спирдонов във Фейсбук.

"По-късно капитализмът променя само господарите - те вече не е задължително да са със синя кръв. Обаче за масата контролът не намалява. Този път той е чрез собственост върху труда. Парната машина и електричеството не променят дилемата. Масата пролетарии зависят от работата си, а работата им дават (или не дават) капиталистите във фабриките и заводите си.

Днес вече сме в пост-капиталистическата епоха, наричана по десетки начини. Трудът не играе вече такава роля, тъй като технологиите постепенно заменят хората. Важно е съзнанието. Затова главната задача на днешните господари е контролът върху съзнанието. Най-големите изобретения на последните десетилетия - персоналните компютри, смартфоните и интернет прекрасно служат на тази цел - да контролират съзнанието ни. Както точно казва Олдъс Хъксли в "Окончателната революция" - "Задачата на олигархията е да принуди масата от хора да заобича подчиненото си положение!"

Мрежата и смартфоните доста добре се справят със задачата. Повечето хора, особено младите, прекарват в интернет и социалните мрежи голяма част от времето си. Те вече са крепостни селяни на системата - много по-малко общуват с живи хора и много повече - с Google и Facebook. Това създаде възможност на управляващите елити да контролират поведението на масата много по-лесно и успешно, отколкото робовладелците контролираха робите си, сеньорите - крепостните си селяни или капиталистите - пролетариата.

ООН: Пандемията ще ощети световния туризъм с 2 трилиона долара през 2021 г.

Пандемията от коронавирус ще струва на световния туризъм 2 трилиона долара под формата на пропуснати приходи през 2021 г. Тези загуби с...

Мрежата започна да налага свой език, своя идеология и поведение, което е удобно на елитите. Пред очите ни се създава нова цивилизация, с нова култура, новоговор, нови понятия, нов морал и етика…и всички те са подчинени единствено на идеята "новите роби" да обичат робството си.

Всеки, който дори се съмнява в правотата на налаганите норми веднага е дамгосан като комунист, фашист, терорист, сексист, расист, хомофоб...

Тъй като светът е глобализиран, това се случва на всички. Глобална е и олигархията, което улеснява вземането на всякакви решения за контрол. Такъв успех би бил мечта за господарите в миналото.

Днес живеят последните все още свободни хора. Днешните млади и следващите след тях вече ще са под тотален контрол. Който може- вижда как се работи по въпроса от години.

Виждаме какво постига "пандемията". Скоро ще видим следващата стъпка - т.нар. "климатични промени". Тогава нивата на контрол ще станат тотални. Климатичният глобален локдаун няма да ни забранява само да пътуваме и да се събираме, а ще ни наложи колко и какво да ядем, колко електроенергия да ползваме, как да се обличаме и дори колко пъти да се къпем...за да не "нарушаваме климатичния баланс"...

Генка Шикерова: Двете частни национални телевизии очевидно са си поставили за цел да сеят страх и ужас

"Двете частни национални телевизии в сутрешните си блокове очевидно са си поставили за цел да сеят страх и ужас. Още няма данни, но те...

Системата за този тотален контрол се нарича "интернет на всичко". Дори няма да има нужда от полиция, а свободни да ядат каквото искат и да се къпят колкото си искат ще бъдат само тези, които управляват системата - тоест - глобалната олигархия.

Повечето хора ще приемат това робство, че дори и ще се радват, че "пазят земята".

Масата ще обича подчиненото си положение!

Трябва да се опитаме да попречим на всичко това! Трябват ни нови идеи, нови елити и нова борба! Това няма да стане със слепи и безидейни протести или въстания. Ще стане с "четене и писане" и с обединение на всички, които осъзнават случващото се. Само подготвени хора могат да поведат масата.

Крайният срок да започваме подготовката беше вчера. Днес вече закъсняваме..."

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

ИДИЛ и касапницата в Москва: Очевидните сигнали, за които Путин си затваря очите

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари