Как Белият дом се подготвя да приеме новия президент

3780
Как Белият дом се подготвя да приеме новия президент
Снимка: Getty Images/Guliver

В сряда (20 януари) Джо Байдън и съпругата му ще влязат в Белия дом, изтривайки следите от присъствието на Доналд Тръмп там. Масите ще бъдат изчистени, стаите подредени, помощниците на президента ще бъдат заменени от нов екип.

BBC се спира на процедурата по смяната на стопаните на Белия дом.

Това е част от масивна трансформация в сърцето на управлението, която носи всяко следващо президентство.

Стивън Милър, ключов политически съветник на Доналд Тръмп, който му даваше идеи и текстове на речи, е един от малкото, които издържаха в екипа на президента от началото до края.

Един късен следобед миналата седмица той можеше да бъде видян да почива в западното крило на Белия дом. Облегнат до стената, той разговаряше с колегите за утрешната среща и, съдейки по външния му вид, не бързаше.

Западното крило обикновено кипи от активност, но този път изглеждаше изоставено. Телефоните мълчаха. Бюрата в празните офиси бяха осеяни с хартии и неотворени пликове, сякаш хората тичаха забързано, за да не се върнат никога.

Десетки висши служители и помощници спряха да ходят на работа след бунтовете в Капитолия на 6 януари. Малцина като Милър останаха верни на Тръмп до края.

Завършвайки разговора, той вдигна поглед от колегите си. Попитах къде ще отиде сега. „Обратно в офиса ми”, отвърна Милър и тръгна бързо по коридора.

Стръмен път

В деня на инаугурацията офисът на Милър, както и всички останали офиси, ще бъдат почистени и подредени, всички следи от предишните собственици са премахнати и всичко е подготвено за влизането на екипа на Байдън.

Генералното почистване на Западното крило е част от вековната традиция за прехвърляне на властта от един президент на друг. И този процес не винаги е топъл.

Демократът Андрю Джонсън, подобно на Тръмп, беше подложен на импийчмънт от Конгреса и като Тръмп той игнорира встъпването в длъжност на наследника си Грант през 1869 година. Грант, който подкрепи импийчмънта на Джонсън, едва ли беше изненадан.

Само че сегашното предаване на властта е придружено от забележима раздразнителност.

Процесът обикновено започва веднага след изборите, но този път той започна едва няколко седмици по-късно, тъй като Тръмп отказа да признае поражението си. Той също няма да отиде на тържеството за наследника си за първи път от век и половина и най-вероятно вместо това ще отлети до комплекса си Maр-а-Лаго във Флорида

Прехвърлянето на делата обаче протича както винаги. „Системата работи", казва Шон Уиленц, професор по американска история в Принстънския университет. „Пътят е неравен и каменист, но трансферът на власт ще се осъществи."

Дори и в най-добрите времена, прехвърлянето на власт изискваше огромно количество работа, включващо масовия трансфер на информация, знания и служители.

Стивън Милър е само един от приблизително 4000 политически назначения, които са загубили работата си и ще бъдат заменени от хора, наети от президента Байдън.

Според Центъра за трансфер на президентски правомощия, безпартийна организация със седалище във Вашингтон, за тези 4000 позиции обикновено кандидатстват между 150 000 и 300 000 кандидати. Около 1100 назначения изискват одобрение от Сената. Попълването на всички свободни места отнема месеци, понякога години.

Документи и различни предмети, свързани с дейността на бившия президент, натрупани в продължение на четири години, се изнасят в Националния архив и се пазят в тайна в продължение на 12 години, освен ако той сам не реши да ги разсекрети по-рано.

Денят на пристигането

Същата вечер видях, че вратата към кабинета на прессекретаря на президента Кейли Макинани е полуотворена.

Макинани беше един от най-високопоставените служители и безупречно лоялен защитник на Доналд Тръмп. Тя се отличаваше с прецизност на формулировките и неизменно самообладания.

Работната ѝ стая беше също толкова внимателно и безупречно организирана, колкото външността ѝ, дори в навечерието на заминаването. Огледалото все още беше на бюрото й, но някои от трупите на камината вече бяха увити в пластмаса и опаковани.

Последните дни на излизащата администрация винаги са "контролиран хаос", казва Кийт Андерсън Брауър, автор на книга за Белия дом, наречена "Резиденцията".

Мебелите, включително прочутата маса „Реалност” в Овалния кабинет, картини, порцелан и други предмети принадлежат на държавата и остават на място.

Други, като снимките на президента, окачени в коридора, ще бъдат свалени, докато сградата се подготвя за нови жители.

Персоналът вече изнася някои предмети. Жена на токчета влачи няколко снимки на първата дама Мелания Тръмп. Наречени „джъмбо“ заради извънгабаритните си размери, те висяха в Западното крило и сега се изпращат в Националния архив.

Личните вещи на Доналд Тръмп - дрехи, бижута и така нататък - ще отидат в новото му жилище, най-вероятно в Мар-а-Лаго.

Почистването на всички 132 стаи на шестте етажа на Белия дом ще бъде особено щателно тази година поради пандемията на коронавируса. Президентът, подобно на Стивън Милър и десетки други служители, преболедува коронавирус през последните месеци.

Всичко, от парапети до асансьори и тоалетни клапани, ще бъде изтрито и дезинфекцирано, потвърди говорител на администрацията за общи услуги, федералната агенция, отговаряща за работата.

Обикновено новият президент и съпругата му сменят нещо в украсата. Така Доналд Тръмп, няколко дни след преместването си в Белия дом, нареди портрет на 7-ия президент на САЩ Андрю Джаксън да бъде окачен в Овалния кабинет и драпериите, диваните и килимите да бъдат заменени със същите, но в златни цветове.

В деня на инаугурацията вицепрезидентът Майк Пенс и съпругата му също ще отстъпят помещенията си на новия вицепрезидент Камала Харис и съпруга й Дъг Емхоф. Те ще се заселят в имение от 19-ти век на територията на Военноморската астрономическа обсерватория, на няколко мили от Белия дом.

Обръщане на страницата

Стивън Милър разтяга времето, но други са готови или почти готови да си тръгнат. В Белия дом хората носят дебели пликове, чанти и фоторамки, закупени от магазина за подаръци.

Група служители на Съвета за национална сигурност пред Западното крило, като ме видяха, ме помолиха да ги снимам за спомен. „Само и морският пехотинец да бъде в кадър“, възкликна един, имайки предвид войника, който винаги стои на входа, когато президентът е в Овалния кабинет.

Служителите изглеждаха весели, подмятаха шеги и правеха гримаси пред камерата.

Доброто настроение на назначените в Белия дом е лесно обяснимо. През последните седмици те бяха в двусмислено положение: от една страна, те разбираха, че дните на предишната им работа са преброени, от друга страна, шефът им отказа официално да го признае. Сега те могат открито да планират собственото си бъдеще и накрая се успокоиха.

Пред очите ми двама служители се сблъскват близо до изхода от Палмовата стая - приемната на първия етаж. „Ще се видим от другата страна“, подхвърля щастливо един от тях, облечен в тъмен костюм, ясно имайки предвид времето, когато работата им в Белия дом най-накрая ще приключи.

Известно време те непринудено се шегуват за това къде може да се състои следващата им среща.

„Дано на гръцките острови или нещо подобно“, казва един.

"О, да! Това е сигурно!", подкрепя го през смях другарят му. Те плясват отворените си длани една в друга и се разделят всеки в своята посока.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари