X
 
 

Как да спасим изоставащите региони: Няколко идеи от Германия

6597 5
Как да спасим изоставащите региони: Няколко идеи от Германия
Снимка: Actualno.com/Румен Скрински
Могат ли условията за живот в града и в селото да бъдат еднакво добри? В Берлин имат план от 12 точки как да стане това. А дали той би бил приложим и в България, пита Андрей Гурков в анализ за Deutsche Welle.

От едната страна са процъфтяващите големи градове, които привличат младежта, от другата - измиращите села и западналите региони със застаряващо население, висока безработица и проблеми с транспорта, медицинското обслужване, интернет и изобщо - с качеството на живота.

Пълноценни условия на живот за всички

Проблемът с разрива между града и селото, между бедните и богатите региони в днешна Германия не е толкова драматичен, колкото е в България, но в последно време се задълбочава. В тази връзка правителството прие документ, озаглавен: "Нашият план за Германия". Намерението е в рамките на десет години условията за живот в града и в селото да се изравнят - чрез специална правителствена програма.

5 български региона са сред 6-те най-бедни в ЕС

Пет от 6-те български региона са сред последните по богатство в Европейския съюз, става ясно от третото издание на индекса за регионалн...

Планът включва 12 точки, първата от които предвижда принципна промяна в системата на дотиране на изоставащите региони. Същността ѝ: вече да не се помага на Източна Германия като цяло, а по-целенасочено на най-нуждаещите се региони в цялата страна, независимо в коя част на републиката се намират.

Децентрализация

Предвижда се също така целенасочено създаване на нови работни места в структурно слабите региони - и най-вече в малките и в средните градове. Правителството няма как да наложи на бизнеса да се втурне към тях. Но се ангажира да разположи в този вид населени места различни държавни и научни учреждения, както и да стимулира предприятия, учебни заведения и неправителствени организации да се включат в процеса на децентрализация на своите структури.

При това е ясно на какво се разчита - преместването на държавни чиновници или учени в някой неголям град веднага ще повиши местната покупателна способност, а това ще задейства пазарните механизми: ще започнат да се развиват и сферата на услугите, и малкият бизнес, и строителството.

Идеята може да се реализира бързо не на последно място поради голямото количество незаети жилища в някои райони на страната, особено в източните провинции, макар тяхното качество не навсякъде да е добро.

И в Румъния стандартът на живот в столицата е много по-голям от този в провинцията

Пет региона в Румъния са сред най-бедните в Европейския съюз, сочат официалните данни на "Евростат", цитирани от Romania Insider. Най-...

Значението на интернет и транспорта

Германското правителство е на мнение, че огромна роля за изравняването на условията на живот може и трябва да изиграе повсеместното изграждане на бърз широколентов интернет и на устойчиви мобилни връзки. Неслучайно това е залегнало като трета точка в правителствената програма. Без бърз интернет, не може да работи ефективно нито един съвременен бизнес, включително фермите, още повече, че в недалечно бъдеще предстои, например, внедряването на автономни трактори.

Според германските управляващи, телекомуникационните компании могат да бъдат стимулирани да стигнат и до най-отдалечените региони чрез субсидии, а би могла да бъде създадена и държавна инфраструктурна компания, която да предоставя на операторите техника за обслужването на селските местности.

На четвърто място е транспортното обслужване, за което в Германия добрите пътища ги има, т.е. в случая става дума за подобряване на системата на обществения транспорт, включително железопътния, тъй като това би било по джоба на широките слоеве от населението, би отговаряло на реалните им потребности и е екологично. По-конкретно предложенията са за по-добро свързване на централните населени места с техните селски околности, както и на слабо населените региони - помежду им.

За селата, детските заведения и безбариерното придвижване

Три региона в Румъния са сред петте най-бедни в ЕС

Три региона в Румъния са били през 2015 г. сред петте най-бедни в ЕС от общо в Европа 276 региона. Става дума за преценка по БВП на гл...

На следващо място в програмата фигурира целенасоченото развитие на селата - чрез дотации за осигуряване на живеещите в тях на всичко необходимо, включително медицинско обслужване. За правителството е важно да бъде намерено приложение на пустеещите сгради - за да придобият селата по-добър вид, респективно да станат по-привлекателни за живеене.

За да насърчи развитието на изостаналите региони, които по правило са и много задлъжнели, правителството предвижда национални мерки за намаляване на дълговете им. Освен това се разчита на готовността за работа на обществени начала по регионите - например за тренирането на някой детски футболен отбор. С тази цел ще бъде създаден фонд, който да подпомага доброволците в организацията на тяхната дейност.

Още мерки

Берлин смята да помага и в работата с деца на предучилищните и извънучилищните заведения, да стимулира развитието на безбариерна среда в регионите, за да облекчи живота на хората с ограничени възможности за придвижване, да съдейства за укрепването на социалните връзки и взаимодействието между поколенията, както и занапред да преглежда всички законопроекти от гледна точка на това дали съответстват на заложените в плана задачи.

Засега всичко това е само план. Но той ясно показва какво разбират в днешна Германия под регионална политика и как подреждат приоритетите.

Actualno.com

Етикети:

 • л 2 л преди 7 месеца Профил на трол?
 • Кой да стори нещо за страната ? 2.1 Кой да стори нещо за страната ? преди 7 месеца Профил на трол?
  Мангарасаян ли ? Друг път .
  : 0 !
 • Доналд Тлъмп , прав ли е , или не ? 2.2 Доналд Тлъмп , прав ли е , или не ? преди 7 месеца Профил на трол?
  Майсторите и работната ръка къде са ? На социалните издръжка при Меркел в Дюцбург и Ньо-Кюлн в Берлин . А какво вършат там : на седми всеки месец вземат си подаянията държавническите в размер на депутатската заплата в РБ . А как така ? Защото немската филисофската нагласа си е насочена към пълното опияние .
  : 0 !
 • Здравейте, с добра нагласа Вие ли сте ? 1 Здравейте, с добра нагласа Вие ли сте ? преди 7 месеца Профил на трол?
  лош дъх , помежду друго , от аудитория нулев интерес към темата Херман . Херман , отивай си на селското - каквото не се вършил , върши . Вземай си Кристелинка ЛаКеарт , бутай си ЛаФронтхерлайен , впрагай си някоя наречена ДжуДжуДжиева , при Нас селската реформа няма . 50% обработваема площ си е е такава , необработена . Така наречените циганите , пак 50% от населението-превъзбуденичисла , нообщо в виж още ›› зета на погред , си седят без работа , каквото бихме могли на "раз-два-три" да сторим . Ало : Брюксел , ало : Лондон-Англия , Ало : Вашингтон- Доналдо Тръмп , ало : другите ! Защо в България така , а при Вас помислят за свръхнатовареността на селско-стопанство ? При Нас , даже един Министър-Председател не се занимава с това , макар че впоследък го викат вместо Бай-Асфалт , сета Боко-Тиква . Имаме качествени земи за зеленчукови бостани , а какво имаме ? Пуст .
 • Херманските приказки почват къде : 1.1 Херманските приказки почват къде : преди 7 месеца Профил на трол?
  so ka has ? ето , разбягаме се заради безплатното , а после немецкому МЕРКЕЛСКОМ НИ ДАВАТ СЪВЕТИ , КАК ДА СЕ СПРАВИМ БЕЗ РАБОТНА РЪКА - на всичко отгоре : оплакват се от климиналността на селското им от страните като РБ , други . Май , ставам приятел на Доналд Тръмп - върнете ги .
  : 0 !