Как "Москвич" отново ще превземе света

15303
Как "Москвич" отново ще превземе света
Снимка: БГНЕС

Каква сензация само! Нямам предвид това, че градската управа на Москва се сдоби с нов актив – завода на Рено в руската столица. Френският автомобилен концерн още в края на април взе решението да се изтегли напълно от Русия, оставяйки на руските власти двете си предприятия – това в Москва и заводите АвтоВАЗ в Толиати.

Нито пък имам предвид това, че кметът Сергей Собянин е решил да възроди историческата марка „Москвич“, чийто собственик фалира в началото на 2000-та година, след като руският пазар се отвори за много чужди автомобилни фирми. Този маркетингов поход на московския градоначалник прекрасно обслужва бляновете по всичко съветско, всичко велико, обхванали сега значителна част от руското общество и вписващи се напълно в общата концепция на днешна Русия да върви напред, гледайки назад.

Утопични проекти

За мен истинската сензация в намеренията на Собянин се състои в това, че „на първо време“ той щял да организира производството на класически автомобили с двигатели с вътрешно горене, а по-късно и на електромобили. С това московският кмет на практика признава, че бъдещето на автомобилната индустрия е именно електромобилността. И второ: със замяната на вноса той издига сегашните руски проекти на ново равнище – това на утопията.

Не, Собянин не е склонен да обяви скромно, както вече направиха от АвтоВАЗ, че ще произвеждат “Лада“, но без някои технически изобретения като антиблокиращата спирачна система (ABS). Нито пък му стиска да признае, че са прави анализаторите от Руската централна банка, че Русия – една страна, която води война и страда от наложените ѝ тежки международни санкции – може да произвежда единствено такава продукция, която е на по-ниско технологично ниво.

Подобна индустриална провинциалност не устройва московския кмет, той иска столичен размах и технологичен пробив – та били те и само на думи. „Обичам нашите велики планове“, бе написал навремето Маяковски, който страстно възпяваше една страна, която за 70 години от съществуването си така и не успя да пусне в масово производство лек автомобил без чужди технологии.

"Москвич" и "Камаз" ще разработват съвместно електромобил

Самият Собянин припомня, че заводът, който сега той поема от Рено, преди почти сто години в Съветския съюз е започнал дейността си с производството на автомобили Форд. Но не, днес Русия няма нужда от западно ноу-хау, защото „Москвич“ и неговият партньор „Камаз“, от който междувременно се изтеглиха германците от Daimler Truck, сами ще се справят и ще организират производството на собствени електрически модели – дейност, в която водещите световни автомобилни концерни наливат милиарди.

Можем само да поздравим московчани за това, че немалка част от техните данъци и от градския бюджет ще бъде похарчена именно за този смел, горд и ударен проект, като освен това ще има нужда от огромни инвестиции за създаването на съответната инфраструктура (мрежа от зарядни станции).

Електрическият "Москвич" покорява световния пазар?

Или може би московското кметство планира да покрие всички тези разходи с износ на електрически „Москвичи“? Например в Китай, за който сега мечтаят всички руски фирми, които искат да заместят отпадналия внос от Запада. Сякаш в Китай си нямат предостатъчно собствени производители на електрически автомобили.

Или пък се готвят за присъствие в страните и регионите с бързо растящи продажби на „Тесла“? Е, в такъв случай Илон Мъск е в беда! В ожесточена конкуренция за технологично лидерство той ще трябва да се изправи не само срещу „Роскосмос“ на Дмитрий Рогозин, но и срещу „Москвич“ на Сергей Собянин. Горко ѝ на „Тесла“!

 

Автор: Андрей Гурков, Дойче веле

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари