Как не се интегрират мигранти: Швеция се превърна в гангстерски рай

17401
Как не се интегрират мигранти: Швеция се превърна в гангстерски рай
Снимка: Getty Images / Guliver

Твърде либералните миграционни закони и наказателноправната система на Швеция създадоха шокираща субкултура на насилие, твърди Фрейзър Нелсън в британското издание Telegraph. По отношение на експлоатацията на деца, използването на термоси за бомби и убийствата на членове на банди с огнестрелни оръжия, Швеция вече се нарежда сред най-лошите страни в развития свят.

Когато съпругата ми за първи път се премести от Стокхолм в Лондон, трябваше й много време да свикне с нивото на престъпността тук. Жълти полицейски табели, призоваващи свидетели да се явят след поредния инцидент с нож, я ужасиха. Ако трябваше да излезе вечер, тя се въоръжаваше, сякаш отиваше на бой. Колко много неща са се променили! В Лондон, град с население, почти равно на това на цяла Швеция, броят на застреляните хора през шестте месеца преди началото на миналата пролет беше нула. Междувременно през следващите шест месеца четирима души загинаха от огнестрелни рани в Södertälje, град на половин час от Стокхолм.

Оттогава ситуацията рязко се влоши. На Коледа се разигра истинска гангстерска война, но противоположни фракции продължават да вилнеят из Стокхолм, който е станал по-скоро като Чикаго през 30-те години на миналия век, отколкото като съвременна Скандинавия. Бандитите използват бомби, за да изпращат съобщения един на друг, убийците се преследват и стрелят един друг. Миналата година там имаше 61 смъртоносни нападения с оръжие, шест пъти повече, отколкото в Дания, Финландия и Норвегия взети заедно. И все по-често за извършване на нападения бандитите изпращат деца, които поради възрастта си според шведското законодателство просто не могат да бъдат наказателно преследвани. 

Тези от нас, които периодично се опитват да стигнат до същината на националния дебат в Швеция, обръщат внимание преди всичко на естеството на реториката. Събитията, които сякаш вълнуват цялата страна, се отразяват като естествен елемент от ежедневието. „За мен това вече стана нормално", каза един очевидец след убийството на 15-годишен в търговски център в един от кварталите на Стокхолм миналата седмица. „Това е третото или четвъртото убийство в този търговски център, така че не съм твърде шокиран. Още: " Екстремистът Расмус Палудан пак подпали Корана, този път в Дания (ВИДЕО)

Швеция даде на света скандинавски ноар (черни) детективски истории. Сега те са изместени от истинска престъпност - с всички тези подкасти, книги и репортажи, които се добавят към една-единствена национална детективска история, която озадачава цялата страна. Защо Швеция? Защо всичко е толкова лошо? Защо деца? Защо се влошава? Да, по време на миграционната криза от 2015 г., заедно с огромен брой бежанци, Швеция „внесе“ всички видове престъпност. Но Германия е приела още повече бежанци, но тя няма такива проблеми. През последните няколко години бюджетът на шведската полиция е нараснал със 75%, но продължава да губи. Още по-страшното е, че тя сякаш не разбира как да се справи, пише Нелсън за Telegraph.

Миналата седмица шефът на полицията в Стокхолм Макс Акервал сподели. Арестът на лидера на банда, каза той, създава вакуум, който предизвиква ожесточена борба за власт между съперничещи фракции (полицията преброи 52 банди). В резултат на това има още повече бомби, оръжия и убийства. Така че не става въпрос за няколко лидери. Това е цяла субкултура на насилие, неволно подхранвана от прекалено либералните миграционни закони на Швеция и наказателноправната система.

„Сега имаме паралелни общности в Швеция", заяви Магдалена Андерсон малко преди да напусне поста министър-председател миналата година. „Ние живеем в една и съща страна, но в напълно различни реалности." Изразът "опасна зона" предизвиква много спорове в Швеция, но е недвусмислено приложим за онези райони, където не само държавни служители, но дори линейки се страхуват да отидат.

Швеция отдавна се е смятала за „хуманитарна суперсила“ и благодарение на нейната щедрост родителите на съпругата ми някога успяха да намерят нов дом, след като избягаха от игото на Съветския съюз след събитията от Пражката пролет от 1968 г. Съпругата ми, която е родена в Стокхолм, беше научена на "родния" си чешки език, въпреки че домът й беше Швеция. Това сочи към друг проблем: щедростта на Швеция към бежанците е съпоставена само с трудностите, с които винаги се е сблъсквала при интегрирането им в обществото.

Може би най-добрият показател за степента на интеграция е разликата в безработицата между местните жители и пришълците. В Обединеното кралство то е незначително, но в Швеция разликата е най-голямата в развития свят (съответно 4% и 15%). Ако позволите на нелегалните трафиканти на мигранти да вкарат десетки хиляди предимно мъже в система, която не успява да ги интегрира, вие просто наводнявате предградията, където организираната престъпност е сериозна работа. Още: Данните сочат: Безпрецедентен мигрантски натиск върху границите на ЕС през 2022 г.

Полицията в Германия и Обединеното кралство е по-добре подготвена да се справи с "лошите" - джихадисти и други терористи от всякакъв вид – понеже нашите закони са много по-строги. Междувременно шведските съдилища винаги са загрижени за благосъстоянието на престъпниците, особено ако са млади хора. Преди няколко години беше приет закон, според който до арест, задържане и лишаване от свобода на тийнейджър под 18 години трябва да се прибягва само "в крайни случаи". Този закон зарадва бандитите, които го възприеха като вид разрешение да използват деца за извършване на различни "мръсни работи".

Полицията казва, че по-голямата част от арестуваните за насилствени престъпления сега са деца, като около 1200 от тези „непълнолетни бойци“ в момента са на свобода. В Англия възрастта за наказателна отговорност е 10 години. В Швеция - 15 години, тоест тийнейджър под 15 години не може да бъде осъден на никакво наказание. Половината от арестуваните от полицията след поредица от убийства в Стокхолм по време на коледните празници са деца в училищна възраст. Тяхното "знаково" оръжие е термобомба, която представлява самоделно взривно устройство, поставено в термочаши, което не буди подозрение у никого. 

Появата на "непълнолетни бойци" превръща четенето на шведски вестници в нещо напълно сюрреалистично. „Повече от 25 изстрела бяха произведени по жилищна сграда", се казва в статия във вестник Aftonbladet миналата седмица. „Полицията работи по възможността извършителите да са допуснали грешка и да са стреляли по грешната врата. Друг 15-годишен тийнейджър е задържан“. 

А ето и откъс от статия, публикувана няколко дни по-рано: „13-годишен и 14-годишен тийнейджъри бяха спрени в последния момент да извършат престъпление с автоматично оръжие в квартал Хамербюйден, в ж.к. южно от Стокхолм."

Шведските власти със закъснение разрешиха на полицията да подслушва мобилни телефони и позволиха 19-годишни да бъдат осъдени на доживотен затвор. Бившият прокурор Лиз Там (Lise Tamm) се оплака от "наивността" на системата като цяло. Според нея хиляди почтени хора се оказват в затруднено положение, „а ние защитаваме правата на престъпниците и игнорираме правата на жертвите“. Още: Трафикантите на хора са спечелили повече от 3 мрд. евро през 2022 г.

Раздразнението й е разбираемо. Сега има много призиви за промяна на законите, но трябва ли цялата страна да се откаже от либералните си ценности, за да се адаптира към появата на ново престъпно малцинство? 

Швеция обаче изчерпва възможностите си. Като цяло нивото на престъпността в Швеция е почти равно на средното за Европа, но по отношение на този конкретен вид престъпност - експлоатация на деца, термобомби и групови убийства с огнестрелно оръжие - тя вече се нарежда сред най-лошите в развития свят.

Състраданието, с което шведите са известни, вече започна да поражда най-лошия вид престъпност. Вярвам, че тази невероятна страна в крайна сметка ще намери изход от тази ситуация. Но засега тя служи на целия свят като добър пример какво не трябва да се прави. 

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Плюс за Путин: В Турция се намери кой да брани папата за "мира в Украйна" от "алчния западен капитализъм"

Анализ: Докато Путин говори за семейни ценности, войната му създава хиляди сираци

Германската ракета Taurus е най-исканото оръжие от Украйна - защо? (ВИДЕО)

Пет извода от изборната "победа" на Путин

Изкуственият интелект на война: Докъде стигнаха дроновете на Русия и Украйна (ВИДЕО)

Тревожен доклад за Европа: Ще се сбъднат ли катастрофални сценарии?

В Саудитска Арабия анализират: ЕС се подготвя за война с Русия

Русия се справи с 3 танка "Ейбрамс": Как го направи - анализ на Forbes (ВИДЕО)

Страданията по света и отговорите: Визията на Европейския съюз*

Foreign Affairs: Без помощ времето за Украйна изтича

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока
Обрат: Цената на природния газ тръгна стабилно в нова посока

Цената на природния газ в Европа започна да поскъпва в края на зимата, най-вече в резултат на притеснения, свързани с доставките на синьо гориво. Ремонти...