Как Русия влияе на президентските избори във Франция

1688
Как Русия влияе на президентските избори във Франция
Снимка: Getty Images/Guliver

Съединените американски щати не са единствената западна страна, в която Руската федерация участва на видно място в електоралната политика. За първи път от края на Студената война Русия е гореща тема във френската президентска кампания. С наближаването на изборите през пролетта на 2017 г. почти всички опозиционни партии – дали десни, крайно десни или крайно леви – започнаха да се оплакват от разпадането на връзките с Русия при правителството на президента Франсоа Оланд, аргументирайки позицията си с довода, че това ще наруши френската традиция на дипломатическа ангажираност и политически диалог с Москва и че ще е в ущърб на икономическите интереси на страната.

Русофилските позиции на по-малките партии във Франция всъщност не са изненада: популисти в САЩ и Европа – от кандидата на американската Републиканска партия Доналд Тръмп през британския политик Найджъл Фараж до унгарския министър-председател Виктор Орбан – изразиха своето възхищение от руския държавен глава Владимир Путин.

Еволюцията на основната френска консервативна партия – Републиканската, която в момента е водеща в президентската надпревара, обаче е по-озадачаваща. Някои от нейните ключови лидери, включително бившият президент Никола Саркози (2007 – 2012 г.), който по-рано беше разглеждан като представител на евроатлантизма, сега изглеждат по-симпатизиращи на позициите на Москва, отколкото преди. Тази еволюция освен това идва в момент, в който дипломатическите отношения между Европа и Русия са се влошили значително заради действията на федерацията в Украйна. Дали това е просто предизборно позьорство или опозиционни политики? Или пък разкрива по-дълбока промяна? Във всеки случай Кремъл щастливо подхрани огъня чрез публични декларации, понякога имплицитно приемащи някои от аргументите на френското право.

Лявоцентристкото правителство на Оланд все пак започна да отвръща на удара. То зае твърда позиция срещу нарушаването на международните норми в Украйна от страна на Русия, забележимо укрепвайки режима от санкции на Европейския съюз и отменяйки доставката на свои военни кораби „Мистрал“ към Русия, въздържайки се все пак от прекалено конфликтни действия спрямо Москва.

Тонът между двете страни обаче значително се втвърди през последните няколко седмици основно заради тежките бомбардировки, нанасяни от руските и сирийски военно-въздушни сили по сирийския град Алепо. Франция разглежда тези действия не само от морална гледна точка, но и като проблем за нейната сигурност, тъй като рискът от бомбардировки подхранва радикализацията, която на свой ред увеличава терористичната заплаха на собствената ѝ територия.

В началото на октомври Москва наложи вето на инициирана от Париж резолюция в ООН, която призоваваше за незабавно примирие в Сирия. Франция разкритикува Русия за решението ѝ да засили бомбардировките, заявявайки че те от мащабите на „военно престъпление“ и заслужават преследване от страна на Международния наказателен съд. В телевизионно интервю Франсоа Оланд постави под въпрос дали трябва да приеме руския си колега, който планираше да посети френската столица на 19 октомври, за да открие руски културен център на брега на река Сена.

Оланд обясни, че е установил, че се „чуди“ дали е налице „полезност или необходимост“ да приеме Путин и дали срещата има някакъв шанс „да го спре да оказва подкрепа на режима на (сирийския президент Башар ал – б.пр.) Асад в бомбардирането на цивилното население в Алепо“. В крайна сметка Елисейският дворец изпрати сигнал на Кремъл, че тяхното взаимодействие ще бъде строго ограничено до работна дискусия за Сирия и че Оланд няма да присъства на планираното събитие за откриването на културния център, след което Путин ненадейно анулира посещението си в Париж.

Европарламентът лиши от имунитет Жан-Мари льо Пен

Европарламентът лиши от депутатски имунитет основателя на френската крайнодясна партия Национален фронт Жан-Мари льо Пен на днешната ...

Решението на руския президент най-вероятно е било повлияно по-малко от настояването на френската страна да се обсъди сблъсъкът в Сирия, отколкото от отказа на Франсоа Оланд да присъства на церемонията по откриването. Кремъл придаваше на събитието символична стойност – то щеше да е послание към гражданите на федерацията, че тя не е изолирана на европейската сцена. Без участието на френския президент церемонията нямаше смисъл.

Опозиционните лидери във Франция бързо представиха ситуацията в тази светлина и осъдиха Оланд. Саркози заяви, че поведението на френския държавен глава е „безотговорно“ и че е част от „стратегиите от Студената война“ срещу Русия. Бившият министър-председател Франсоа Фийон от своя страна обвини Оланд в „подкопаване на доверието във френската външна политика“ и добави, че френският президент е бил „подигран“ от Путин.

Тези реакции са нещо повече от обикновени предизборни нападки и индивидуално сочене. Те са симптомите на дълбоки различия сред френската политическа класа. Дълго време устойчив консенсус надделяваше над въпросите на външната политика, но Руската федерация се превърна в изключение. Дори повече от кризата в Украйна неотдавнашното изостряне на позициите относно Сирия изведе тези различия на преден план и превърна френско-руските отношения в гореща тема от президентската надпревара.

Foreign Affairs

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

"От танк на дрон": Украинците рециклират изоставеното на фронта оръжие

Time: В упадък ли е Америка?

Светлина насред пълния мрак: Крах за Украйна без ПВО, но САЩ се задействаха

Анализ от Турция: Иранският удар не е театър, а репетиция за война

Анализатор: САЩ направи така, че с руски пари Украйна ще получи F-16

"Русия не може да спечели тази война": Велизар Шаламанов тълкува знаците след американската помощ за Украйна

Разгръща ли се Трета световна война? Говори проф. Владимир Чуков

Между репресиите у дома и страхът от война с Израел: Какъв е животът на обикновените иранци?

Войната на Иран срещу жените

Мирът в Украйна: Глобалният юг като съперник на Запада

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com