Как ще се развие енергетиката през следващите 30 години?

2774
Как ще се развие енергетиката през следващите 30 години?
Снимка: Getty Images/Guliver

Бритиш Петролиум” /BP/ представи следващата си годишна прогноза за развитието на световната енергетика. Особеността на документа, озаглавен „Energy Outlook 2020” е, че този път анализаторите на британската енергийна компания са се опитали да погледнат в бъдещето тридесет години напред - до 2050 г.

BP Energy Outlook 2020 предполага, че глобалното енергийно търсене ще се увеличи - главно поради просперитета в развиващите се страни и по-нататъшното увеличаване на ролята на електроенергията. В същото време в Европейския съюз, според прогнозата, консумацията на енергия ще намалее и то значително. Авторите обясняват това преди всичко с амбициозните планове на ЕС за подобряване на енергийната ефективност на сградите и индустриалните предприятия. Това противоречи на различни руски прогнози за растеж в търсенето на енергийни ресурси в Европа, които по-специално се опитват да обосноват необходимостта от газопроводите „Северен поток 2“ и „Турски поток“.

"Отровното трио" с конкретен въпрос - предаден ли е националният интерес в енергетиката

Старият договор между Булгартрансгаз и Русия неизвестно как е коригиран в началото на тази година. В него бе предвидено, при липса на п...

Светът пое курс за намаляване на емисиите на CO2 в атмосферата, специалистите на BP не се съмняват в това и следователно чакат фундаментални промени в глобалната енергийна система. Ролята на изкопаемите въглеводородни енергийни носители в процеса на декарбонизация в целия свят ще намалее в полза на възобновяемите енергийни източници (ВЕИ). Именно този сегмент в енергийния пазар ще расте с най-бързите темпове на планетата през следващите 30 години.

И при трите сценария в доклада дялът на ВЕИ в структурата на потреблението на първична енергия неизменно ще бъде най-високият на планетата в Европейския съюз. Този дял може да достигне съответно 39%, 58% или 63% до 2050 г, като най-голямо значение в ЕС ще има вятърната енергия.

На световния петролен пазар BP прогнозира не толкова „края на ерата на растеж на търсенето на петрол“, както се изрази ТАСС, а „спад в търсенето на петрол през следващите 30 години“. Мащабът и скоростта на този спад до голяма степен ще зависят от темповете на подобрения на енергийната ефективност в автомобилния транспорт и неговата електрификация, с други думи, от прехода към електрически превозни средства. Прогнозите са, че използването на петрол в транспортния сектор ще достигне своя връх между 2020-та и 2030-та година.

Ключовата роля в съдбата на търговията с петрол ще зависи от държавните политики на планетата. Колкото повече те стимулират намаляването на емисиите на CO2 в атмосферата, толкова по-бързо ще падне стойността на този енергоносител. BP, която все повече се превръща от петролна компания в енергийна фирма с акцент върху възобновяемите енергийни източници, смята, че глобалното търсене на петрол може да спадне с 10%, 55% и дори 80% през следващите три десетилетия. Първите два сценария предполагат, че след пандемията на COVID-19 търсенето никога няма да се върне на нивата през 2019 г.

Експерт: Усещането за задкулисие в енергетиката е много голямо

„Отдавна сме свикнали в българската енергетика и особено в държавните енергийни дружества промените да не стават по някакъв модел...

Ако говорим само за Европейския съюз, то прогнозите се основават на факта, че пикът на потребление на петрол в ЕС вече е преминат. Трябва да се има предвид, че например в Германия около една четвърт от обема на вноса на суров нефт се осигурява от руската държавна компания "Роснефт", която също притежава дялове в три големи петролни рафинерии в Германия.

Експертите от BP не се съмняват, че въглищата нямат бъдеще в европейския енергиен сектор, особено след като все повече страни определят конкретна крайна дата за използването им.

Електроцентралите, работещи с въглища, нямат голямо бъдеще: прекалено много замърсяват околната среда.

В същото време BP прогнозира нарастващата роля на екологично чистия водород в глобалния и европейския енергиен сектор. Европейският съюз ще стане третият по големина потребител на H2 след три десетилетия след Китай и САЩ.

Ядрената енергетика - ключът към нискоемисионния енергиен преход

Предстоят интересни времена за българската електроенергетика. Страната ни трябва час по-скоро да вземе съдбоносни решения, свързани с б...

* Инфо: Дойче Веле, БГНЕС.

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Израел удря Иран с ядрено оръжие: Генерал от кръга на Тръмп се тревожи

Анализ: Военните пилоти на САЩ - колко струват?

Битката за Часов Яр: Препятствията пред руснаците (КАРТИ)

Разширяването на Европейския съюз: Недостатъци и предимства

"Има ли изход?": Европа се бои да не затъне в украинското кърваво тресавище

"Три години на фронта не са достатъчни": Новият украински закон за мобилизацията

Мрачна прогноза за войната: Ключово предимство на Русия над Украйна се засилва

Мнение: Иран направи огромна грешка и се провали, но Израел не трябва да отвръща със сила

F-16 в Украйна: Какво ще направи и какво няма да направи срещу Русия

Нов руски дрон променя правилата на играта на фронта в Украйна (ВИДЕО)

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари