Какво може да доведе до мирни преговори в Украйна?

4739
Какво може да доведе до мирни преговори в Украйна?
Снимка: Getty images

Конфликтът в Украйна ще приключи, когато и двете страни решат да седнат на масата за преговори, пише канадският Toronto Star. Но нито Киев, нито Москва имат стимул да го правят. Членовете на НАТО трябва да намерят начин да прекратят конфликта, смята авторът на статията Томас Уокъм. Само заключението на страните, че мирът ще им даде повече от военни действия може да ги мотивира.

Ето какво още пише Уокъм:

За повечето страни по света новините за уреждане на конфликта чрез преговори биха били добре дошли. Но подобно споразумение може да не удовлетвори двамата основни участници в тази конфронтация.

Войната Русия - Украйна ще приключи само когато и двете страни решат, че няма да получат нищо повече в битка. Колкото просто и толкова сложно.

Украйна отхвърля незабавно всяка идея за мирни преговори с Москва. Тя твърди, че войната ще приключи само когато руските войски се изтеглят от цяла Украйна, включително и от Крим, който беше официално анексиран от Москва през 2014 г.

Преживяно в Херсон: "Искаха да ни унищожат психически"

В Херсон бяха открити единайсет места, където руснаците са извършвали изтезания, както и поне 63-ма мъртъвци със следи от мъчения. Межд...

От своя страна Москва е по-отворена към идеята за мирни преговори, но се люшка напред-назад, обсъждайки спецификата на всяка подобна сделка. И засега настоява, че всичко трябва да стане по руските условия - разбирай задържане на окупираното от руснаците и признаването му за руска територия.

Крим е причина, както и Донбас, които включват значителен брой рускоезични, Русия да отказва обсъждане на промяна в статута им.

Нито една от страните няма стимул да говори за мир. След няколко фалстарта Русия се спря на стратегия за унищожаване на големи части от инфраструктурата на Украйна, както гражданска, така и военна. Нейните противовъздушни ракетни системи поразяват украински цели, а флот от дронове защитава тези ракетни системи от украинска контраатака. Нейната стратегия за насочване към електроенергийната система на Украйна е брутална, но ефективна.

През това време украинците възприеха различна, но също толкова ефективна стратегия. Те притискат враговете си с модерни залпови системи, предоставени от съюзниците на НАТО, особено от САЩ. Освен това те използват своите високоефективни сухопътни сили, за да превземат и връщат територии, завзети от Русия.

Мирни преговори? Защо да се занимаваме, казват украинците. Според тях те печелят войната.

Как Рамзан Кадиров се опитва да си спечели съюзници на Балканите

Чеченският лидер Рамзан Кадиров се опитва да засили позициите си на Балканите - това пролича и от скорошната визита на неговия съветник...

Но както съобщава New York Times, въпреки победите на Киев, Русия все още контролира една пета от украинската територия.

Русия също не печели. Тя губи позиции в Донбас, там е превъзхождана от украински войски, които са по-добре обучени и мотивирани.

Как тогава ще се излезе от задънената улица? За украинския президент Володимир Зеленски отговорът е повече военна помощ. Ако Украйна беше по-добре въоръжена, казва той, тя можеше да победи Русия. Така Украйна е привърженик на по-голямото участие на НАТО. Самият Алианс остава непреклонен да прави каквото и да било, което може да рискува ядрена война с Русия. Но Украйна е по-склонна да рискува. НАТО може да иска да сложи край на войната, а Украйна иска да я спечели.

Все пак има основателни причини за прекратяване на войната, дори Украйна да не е напълно доволна.

Едната е, че ще сложи край на ракетните удари. Това би спасило животи и също така би сложило край на безразсъдното унищожаване на имущество от всички страни. Всичко, което слага край на подобни (ядрени глупости), би било добре дошло.

Рисковете на войната: Произведена в САЩ ракета е ранила трима цивилни в Краматорск, Украйна

Произведена в САЩ ракета AGM-88B, изстреляна от украински изтребител през септември 2022 година, се е отклонила от зададената цел и е р...

Второ, това ще сложи край на кокошкарската игра около най-голямата ядрена централа в Украйна.

Накратко, договореното споразумение може да не удовлетвори двамата участници в тази война. Те може да искат да останат по-дълго в състояние на военен конфликт.

Но за нас останалите подобно споразумение би било добре дошла новина. Канада и други страни от НАТО са заети да подкрепят Украйна в тази война. Ще бъде по-добре, ако вложат цялата си енергия в намирането на начин за прекратяване на този конфликт.

ОЩЕ: Зеленски поиска преговорите с Путин да са публични

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Politico: Путин няма да ходи никъде, какво следва?

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари