Какво се крие зад инцидента с руския флот?

12499
Какво се крие зад инцидента с руския флот?
Снимка: Getty Images/Guliver

Сблъсък в Черно море и дори жертви няма автоматично да доведат до открита война. Но те ще докажат, че втората Студена война не е хипотеза, тя вече е започнала, счита Тим Огдън в британското издание The Spectator. Дори и да няма изстрели, присъствието на бойния кораб Defender (Защитник) в Черно море и неговият „собствен набор от мисии“ е част от по-голямата стратегия на НАТО.

Ако докладите са точни, светът току-що стана свидетел на най-голямата ескалация между Великобритания и Русия след отравянето на Сергей Скрипал преди три години. Съобщава се, че руски бомби и оръдейна стрелба са били насочени към „Защитника”, който сега патрулира в Черно море. Кремъл обосновава предполагаемата агресия с твърдението, че корабът е навлязъл в руските води. Междувременно Великобритания отрича този инцидент. 

Русия призова Лондон да разследва "опасните" действия на кораба на британския флот

Русия призова Обединеното кралство да разследва "опасните" действия на кораба на британския флот, който според Москва е навлязъл в тери...

Обяснението на Русия, ако тя наистина е направила това, се основава на невярна предпоставка. Въпросната брегова линия всъщност не принадлежи на Русия, „Защитникът” се намирал край бреговете на полуостров Крим. Международната общност признава тази територия за неразделна част от Украйна. Следователно въпросните води принадлежат на Киев, а не на Москва.

Ръководството на британските Военноморските сили все още не е обявило какво прави Defender в Черно море, ограничавайки се до заявлението, че корабът се е отделил от британската ударна група в Средиземно море и е отишъл до Черно море, за да изпълни „свой собствен набор от мисии." Вероятно задачата му е да провери готовността на Русия да защитава окупираното крайбрежие. Кремъл прави същото, като периодично изпраща износени стратегически бомбардировачи във въздушното пространство на Обединеното кралство, за да провери колко време е необходимо за прехващане от ВВС на страната. 

Ако е вярно, използването на реални боеприпаси би било умишлена ескалация. Дори да не са били изстреляни, присъствието на военноморски кораб вероятно е част от по-голяма стратегия на НАТО. След демонстрацията от Русия на военна сила на границата с Украйна и прехващането на полет на Ryanair от Беларус, алиансът иска да даде да се разбере, че ще продължи да се бори с Москва. Това се отнася и за действия в Черно море. Регионът има определено стратегическо значение, там има двама съюзници на НАТО (и съответно двама врагове на Русия): Украйна и Грузия.

Струва си да се отбележи склонността на администрацията на Путин към фалшиви новини и пропаганда. Всяка нечестност от страна на Кремъл ще бъде в съответствие с предишната му форма: вътрешно тя ще демонстрира силата на сегашния режим и ще устои на всякакви предположения относно несигурността в подкрепата за Путин. Коварният Албион беше любимата цел на Кремъл, но всяка фалшива новина за снаряди, изстреляни по британски военен кораб, прикрива по-неприятна истина: един-единствен кораб на Кралския флот дойде незабелязан край окупираните от Русия брегове.

Следващият въпрос е как се справя ударната група на самолетоносача на ВМС на юг, въпреки че е фокусирана основно върху остатъците от „Ислямска държава“. В Сирия Русия поддържа значително военно присъствие за региона в подкрепа на Башар Асад. В ситуацията със „Защитника” Москва показа, че нейните правила за ангажиране позволяват използването на предупредителни изстрели, били те реални или халосни. 

Изтребители „Тайфун“ вдигнати в отговор на руски военни самолети над Черно море

Изтребители „Тайфун“ на кралските военновъздушни сили от RAF Lossiemouth, които понастоящем изпълняват мисия на НАТО в Румъ...

Обединеното кралство може да се опита да покаже, че може да се утвърди на световната сцена, като разговорите за това са "привързани" към Брекзит, но Кремъл е също толкова готов да покаже, че може да открие огън по западните сили. Путин не може да отстъпи пред нарастващата вътрешна опозиция и бавния западен отговор на предишното си беззаконие в Грузия, Украйна и останалия свят. 

На свой ред ВМС трябва да разберат докъде е готова Русия да стигне по време на своите операции край бреговете на Сирия. Великобритания не иска никой да вижда как се оттегля. През 2004 и 2007 г. силите на Иранската революционна гвардия задържаха моряци и морски пехотинци за предполагаемо „нахлуване“ в иранските води. И в двата случая те се предадоха без съпротива.

Разбира се, правителството ще се стреми да избегне всякаква значителна ескалация на напрежението с Москва, тъй като идеята за гарантирано взаимно унищожение през 2021 г. е толкова ужасяващо вярна, колкото и по време на Студената война. В случая с отравянето на Скрипал обаче руската агресия се оказа обединяваща сила за нестабилните отношения между Великобритания и Европа. 

Сблъсъците - и дори жертвите - няма автоматично да доведат до открита война. Това, което те ще направят, е да се докаже, че втората Студена война не е хипотеза, тя вече е започнала.

Превод: Ганчо Каменарски

Вижте всички последни новини от Actualno.com

Още от АНАЛИЗИ И КОМЕНТАРИ:

F-16 ще трябва да ударят най-ефективното руско оръжие в Украйна (ВИДЕО)

Как Русия манипулира умовете ни всеки ден: Наръчник за връщане към реалността

Дроновете променят войната: Танковете "Ейбрамс" също трябва да се променят (ВИДЕО)

"Заплахата е реална": Американски анализ прогнозира руска атака срещу НАТО

За 3 минути долита до Киев: Какво се знае за най-загадъчната руска ракета "Циркон"

Руската лятна офанзива: Няма да е нито Харков, нито Киев – оценка на украински полковник

Конституционният съд на Молдова даде шанс на Путин да се добере до властта в Кишинев

Путин е диктатор и тиранин, но има поука за Запада

Голямата военна поука за Запада от Авдеевка

The Economist: Орел, рак и щука - съюзът Русия, Китай и Иран не плаши САЩ

Етикети:

Помогнете на новините да достигнат до вас!

Радваме се, че си с нас тук и сега!

Посещавайки Actualno.com, ти подкрепяш свободата на словото.

Независимата журналистика има нужда от твоята помощ.

Всяко дарение помага за нашата кауза - обективни новини и анализи. Бъди активен участник в промяната!

И приеми нашата лична благодарност за дарителство.

Банкова сметка

Име на получател: Уебграунд Груп АД

IBAN: BG16UBBS80021036497350

BIC: UBBSBGSF

Основание: Дарение за Actualno.com

ОЩЕ ОТ Анализи и коментари